Με πολλά χαμόγελα και αισιοδοξία, άρχισε σήμερα η νέα σχολική χρονιά στο Κάιρο, για τους 120 και πλέον μαθητές των αμιγώς ελληνικών σχολείων της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, με τον αγιασμό που ετέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανός.

Ο Καθηγούμενος του θεοβάδιστου Μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, με την ιδιότητά του ως διευθυντή της Αμπετείου Σχολής, ευχαρίστησε θερμά τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, καθώς και την υφυπουργό Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, για το ενδιαφέρον που έδειξαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στα ελληνικά σχολεία του Καΐρου.

«Και όποια μικρά κενά απομένουν, θα τα καλύψουμε εμείς πολύ σύντομα», υποσχέθηκε προς τους μαθητές, απευθυνόμενος προς τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο, Γιώργο Δασκαλόπουλο και το Συντονιστή Εκπαίδευσης Αναστάσιο Αναστασίου, παρουσία της Αγγελικής Μαγκανά εκ μέρους του διαχειριστικού φορέα της Αμπετείου Σχολής και του Ανδρέα Ρούσσου εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου που λειτουργεί το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Στο γεγονός ότι η σχολική χρονιά ξεκινάει στο Κάιρο με τους πιο καλούς οιωνούς, καθώς έχουν εκπληρωθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, εξέφρασε από την πλευρά του και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Γιώργος Δασκαλόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσουμε ζωντανό αυτό το κύτταρο ελληνικής παιδείας και ελληνικού πολιτισμού με τα εκπαιδευτήρια τόσο της Αμπετείου Σχολής όσο και του Δημοτικού της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου.

«Καλή και ευλογημένη χρονιά», ευχήθηκε εκ μέρους του Πατριάρχου Αλεξανδρείας ο αρχιμανδρίτης π. Στέφανος, ενώ ο Συντονιστής Εκπαίδευσης καλωσόρισε όλους τους μαθητές σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι που ξεκινάνε σήμερα.

Ιδιαίτερη αναφορά στους μαθητές που σήμερα πέρασαν για πρώτη φορά το κατώφλι του σχολείου έκανε ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής, Γιώργος Ψάνης, χαρακτηρίζοντας όλους τους μαθητές σαν τους «μικρούς Έλληνες πρεσβευτές στην Αίγυπτο», υποσχόμενος ότι θα δουλέψουν όλοι από κοινού για να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα μέχρι το καλοκαίρι, μιλώντας για τις προσπάθειες και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, εκ μέρους της οποίας χαιρετισμό απηύθυνε ο Κοινοτικός Επίτροπος, Ανδρέας Ρούσσος.

Τέλος, ο διευθυντής της ιστορικής Αμπετείου Σχολής, Χρήστος Παπαθανασίου, τόνισε την ευθύνη όλων, εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, να βάλουν όλοι ένα λιθαράκι για να διατηρηθεί και – ακόμη περισσότερο – να αναπτυχθεί το οικοδόμημα της ελληνικής παιδείας στην Αίγυπτο, τονίζοντας το γεγονός ότι το σχολείο είναι ανάγκη να είναι μαθητοκεντρικό, να δίνει κίνητρα στους μαθητές και όλα αυτά μέσα σε ένα δημοκρατικό κλίμα, βοηθώντας με την παιδεία να βελτιώσουμε και το μέλλον στην κοινωνία μας…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025