τα στοιχεία της απόφασης Αμερικανικού δικαστηρίου που αποτελεί βαρύτατο πλήγμα για τη διοίκηση του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Ε.Ε.Ι.) που διοικεί το Κολλέγιο Αθηνών και προσωπικά για τον Πρόεδρό του Αλ. Σαμαρά. Η απόφαση αποτελεί ουσιαστικά νίκη του έτερου σώματος διοίκησης του Κολλεγίου, του Συμβουλίου των Επιτρόπων (Board of Trustees), οι οποίοι εκπαραθυρώθηκαν από το ιστορικό εκπαιδευτήριο το 2007, καθώς αποτελούσαν «εμπόδιο» στη διαιώνιση της ανομίας, της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας που κυριαρχεί στο Κολλέγιο εδώ και 20 περίπου χρόνια.

Όπως είχαμε επισημάνει και χθες, το 1997 το Κολλέγιο κάλεσε μια επιτροπή «σοφών» του Χάρβαρντ να αξιολογήσει το σχολείο. Το πόρισμα της επιτροπής δεν ευχαρίστησε καθόλου τους διοικούντες (τον Ε.Ε.Ι.), καθώς μιλούσε για αδικαιολόγητη εμπλοκή του στην καθημερινότητα του σχολείου, για τρομοκράτηση των εκπαιδευτικών, για έλλειψη αξιοκρατίας κ.λπ. Γι’ αυτό το λόγο τα χρόνια που ακολούθησαν δεν έγινε απολύτως τίποτα για να εφαρμοστούν οι προτάσεις της επιτροπής.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα δύο σημαντικά έγγραφα από το ιστορικό αρχείο του ΣΕΛΚΑ, του Σωματείου Εκπαιδευτικών του Κολλεγίου Αθηνών. Το πρώτο είναι μια συγκλονιστική επιστολή του ΣΕΛΚΑ το 2003 προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου των Επιτρόπων στην οποία περιγράφεται γλαφυρά το τέλμα στο οποίο έχει πέσει το Κολλέγιο λόγω της πολιτικής του Ε.Ε.Ι. και του καθεστώτος τρόμου που είχε επιβληθεί στους εκπαιδευτικούς (και το οποίο αμείωτα συντηρείται μέχρι σήμερα). Το δεύτερο αποτελεί τμήμα εγγράφου του Σωματείου προς τους εκπαιδευτικούς και στο οποίο περιέχεται καταγραφή των κυριότερων συμπερασμάτων της επιτροπής του Χάρβαρντ.

Αύριο η ΟΙΕΛΕ θα δώσει στη δημοσιότητα το Πόρισμα της επιτροπής του Χάρβαρντ και τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε το σύνολο της δικαστικής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Δείτε την ιστορική επιστολή του ΣΕΛΚΑ προς το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Κολλεγίου Αθηνών.

Δείτε τα κυριότερα συμπεράσματα του Πορίσματος της επιτροπής του Χάρβαρντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025