Υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα- Παλιούρα ανέφερε χαρακτηριστικά «Ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία» τονίζοντας πως «θέλει, πραγματικά, αρετή και τόλμη, αλλά και πολιτική ευθύνη, για να αναμετρηθείς με το απαρχαιωμένο και να μεταρρυθμίσεις το αυτονόητο, που καμία πολιτική ηγεσία δεν τόλμησε μέχρι και σήμερα». Το σχέδιο νόμου, είπε, είναι μεταρρυθμιστικό αλλά έχει και κοινωνικό πρόσημο καθώς αποσκοπεί, αφενός, στον εκσυγχρονισμό του μοντέλου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και αφετέρου, στην εξάλειψη των παθογενειών που ταλανίζουν διαχρονικά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Η κυβέρνηση, τόνισε, έχει «ισχυρή πολιτική βούληση, και αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη Τολμάμε σήμερα να βάλουμε επιτέλους ένα οριστικό τέλος σε χρόνιες αγκυλώσεις που κρατάνε δέσμιο και αγκιστρωμένο στο προβληματικό χθες. Καταλόγισε ότι η αντιπολίτευση και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «προσκολλημένα σε ιδεοληψίες και θεωρήσεις μέσω παραμορφωτικών φακών και μικροπολιτική, εργαλειοποιώντας τον χώρο της Παιδείας για κομματικές και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες» Απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί θεσμικών εκτροπών.

Αναρωτήθηκε γιατί δεν είναι ενίσχυση της πραγματικής αυτονομίας των ΑΕΙ η δυνατότητα να διαμορφώνει η κάθε Σχολή την ιδιαίτερη της ακαδημαϊκή φυσιογνωμία μέσα από τον καθορισμό διαφορετικής βαρύτητας μαθημάτων για τους υποψηφίους φοιτητές τους. Γιατί είναι φαλκίδευση των δικαιωμάτων των νέων μας το διπλό μηχανογραφικό για όσους έχουν αποτύχει να εισέλθουν στα ΑΕΙ για να εισαχθούν σε δημόσια ΙΕΚ. Δεν μπορεί ανέφερε το όραμά μας για την Παιδεία να είναι να έχουμε εισακτέους με βαθμολογίες 0.6, 0.9 και 3.1 στα 20! Θα πρέπει είπε να αναρωτηθούμε τι είδους ακαδημαϊκή εκπαίδευση επιθυμούμε πραγματικά να έχουμε στη χώρα μας.

Σχετικά με την φύλαξη των ΑΕΙ , η εισηγήτρια της ΝΔ αναρωτήθηκε πως αφού όλοι αναγνωρίζουμε το πρόβλημα ασφαλείας που υφίσταται σε κάποια εκ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας ταυτόχρονα «χρησιμοποιείτε διχαστική ρητορική και καλλιεργείτε συνθήκες πόλωσης εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αποκλειστικά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους. Ευτυχώς, το φοιτητικό κίνημα, που διαρκώς επικαλείστε και διακαώς προσπαθείτε να ιδιοποιηθείτε, δεν είναι ευτυχώς προσκολλημένο στα ψευδεπίγραφα διχαστικά πολιτικά διλήμματα του περασμένου αιώνα και σε πολιτικούς διαχωρισμούς που εσείς θέτετε και τους οποίους πλέον η δημοκρατική μας κοινωνία έχει κλειδώσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας»

Στον αντίποδα, ο εισηγητής της μειοψηφίας Νίκος Φίλης ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας φέρνει «περικοπές εισακτέων, κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων, ειδικούς φρουρούς και αστυνομικά τμήματα στις πανεπιστημιουπόλεις, κάμερες στα αμφιθέατρα και στις συνελεύσεις των φοιτητών». Αυτό είπε «είναι το όραμα της ΝΔ για την Παιδεία». Ειδικότερα, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο περικόπτει τουλάχιστον 1 στους 4 εισακτέους στα ΑΕΙ (-14.000), σε σχέση με πέρσι με την θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Οι απόφοιτοι της Γ’ Λυκείου, είπε, βρίσκονται για δεύτερη χρονιά μακριά από τα σχολεία και τους καθηγητές τους. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «αναλγησίας και αδιαφορίας για την ελληνική οικογένεια» «ακραίου σαδισμού της σημερινής Δεξιάς για τον Έλληνα μαθητή και τον πιο φτωχό γονιό. Μη γελιόμαστε, η πιο φτωχή οικογένεια πλήττεται από τις άγριες περικοπές. Αυτή δεν θα έχει να πληρώσει περισσότερα φροντιστήρια, για να ανταποκριθεί το παιδί της στον εντονότερο ανταγωνισμό». Αυτό το σχέδιο νόμου, είπε ο κ. Νίκος Φίλης φέρνει «τσεκούρι περικοπών και στα νυκτερινά σχολεία.

Σας έφταιξαν οι ελάχιστοι κυριολεκτικά (500 με 600) μαθητές τους που πέρυσι κατάφερναν να περάσουν σε ένα ΑΕΙ… Αυτοί που επιστρέφουν στο θρανίο νύχτα, με χίλιες δυσκολίες, έχοντας ως ένα επιπλέον κίνητρο τις σπουδές αργότερα σε ένα πανεπιστήμιο. Τόσο μίσος για τα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας!». Για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε πως «είναι ρύθμιση αντιδημοκρατική, αναποτελεσματική και αντισυνταγματική κόντρα όχι μόνο στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους πρυτάνεις, αλλά ακόμα και σε προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, πρώην υπουργούς και τομεάρχες Παιδείας!»

Βάζετε « κάμερες ακόμα και στα αμφιθέατρα, την ώρα που συναθροίζονται οι φοιτητές ή κάνουν τις συνελεύσεις τους! Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης το είδατε αυτό!» Υποστήριξε πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πριν ένα χρόνο έλεγε στην Βουλή πως «στα Πανεπιστήμια δεν έχει θέση ούτε η Αστυνομία ούτε η ανομία» και αναρωτήθηκε «τι συνέβη και άλλαξε γνώμη, μέσα σε ένα χρόνο που τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά και δεν σημειώθηκε καμία άλλη πράξη παραβατικότητας, παρά μόνο η απολύτως καταδικαστέα ενέργεια εναντίον του Πρύτανη του ΟΠΑ». Σχετικά με την στελέχωση των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το ρουσφέτι θα πάει σύννεφο! Ήδη συνωστίζονται στους διαδρόμους των τοπικών βουλευτών της ΝΔ για τις προσλήψεις που θα γίνουν».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου δήλωσε πως το κόμμα της θα καταψηφίσει το σχέδιο νόμου καθώς την ώρα που « τα πανεπιστήμιά μας χρειάζονται φρέσκο αέρα» η κυβέρνηση φέρνει ένα σχέδιο νόμου «παρωδία της προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας και υποβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος». Τόνισε πως «η αλαζονεία, η προσχηματική αντιμετώπιση του διαλόγου, η ιδεοληπτική ακαμψία και η κουτοπονηριά είναι εντελώς ακατάλληλα συστατικά για την επίτευξη αυτών των αναγκαίων προϋποθέσεων για να μην υπάρξει μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το νομοσχέδιο διαφημίστηκε από την υπουργό, έγινε πολλές φορές πρωτοσέλιδο εφημερίδων, συζητήθηκε στα τηλεοπτικά παράθυρα, βαφτίστηκε μεταρρύθμιση αλλά κατέληξε κόκκινο πανί. Κάναμε είπε προτάσεις , σας έχουμε δείξει αστοχίες και αδιέξοδα που θα δημιουργηθούν αλλά δεν εισακούστηκε τίποτε. Η κυβέρνηση είπε έμεινε αμετακίνητη καλώντας τώρα τους βουλευτές της πλειοψηφίας «σε μια αναγκαστική κατάποση αμάσητων, ανεπεξέργαστων, ανεφάρμοστων, αναποτελεσματικών και κυρίως ανόητων ρυθμίσεων. Σχετικά με την εισαγωγή στα πανεπιστήμια η βουλευτής είπε ότι « το κλειδί για μια έντιμη μέθοδο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ριζική μεταρρύθμιση του Λυκείου […]

Η κ. Κεραμέως δεν καίγεται όμως να φτιάξει ένα δίκαιο σύστημα εισαγωγής, αλλά να κλείσει Πανεπιστημιακά Τμήματα χωρίς να «στάξει ρουθούνι» και δεν έχει την τόλμη να το πει καθαρά» . Για την φύλαξη και την αστυνόμευση των ΑΕΙ εμείς, είπε, ως ΚΙΝΑΛ «ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας με κατάθεση ολοκληρωμένης Πρότασης Νόμου που δίνει έμφαση στην ασφάλεια και τη φύλαξη των ΑΕΙ, με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων» φέρνοντας «τις διοικήσεις των ΑΕΙ αντιμέτωπες με τις ευθύνες τους και απαιτούμε να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις του έργου που ανέλαβαν και να διοικούν το χώρο τους, εξασφαλίζοντας ασφάλεια και απρόσκοπτη λειτουργία των Ιδρυμάτων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής σε υψηλούς τόνους επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «σαν τον κλέφτη μες την πανδημία χτυπά για τρίτη φορά στην εκπαίδευση αιφνιδιαστικά» Τέσσερις μήνες, είπε, πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις αλλάζετε δραστικά τη διαδικασία εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Τα εμπόδια, ανέφερε που καλούνται να ξεπερνούν τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών για να μπουν στο Πανεπιστήμιο γίνονται ακόμα μεγαλύτερα.

Από φέτος θα είναι ακόμα λιγότεροι οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια και ο μεγάλος κόφτης που λέγεται ελάχιστη βάση εισαγωγής, σχετικά με την δυνατότητα τα ίδια τα τμήματα και οι σχολές να διαμορφώνουν αυτές τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής, εκτίμησε πως γρήγορα αυτό θα οδηγήσει στο μεγαλύτερο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα σε σχολές. Οι αποτυχίες στις πανελλήνιες, ανέφερε πως αυτό είναι «καθρέφτης του σχολείου που είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων σας» και πρόσθεσε πως «εάν πραγματικά οι κυβερνήσεις ήθελαν να εισάγονται οι μαθητές στις σχολές που επιθυμούν θα τους έδιναν το δικαίωμα να επαναλαμβάνουν τη διαδικασία, να κατοχυρώνουν τη βαθμολογία μαθημάτων για τις επόμενες χρονιές.

Ενδιαφέρεστε , είπε για τα δημόσια ΙΕΚ «αλλά τους μειώσατε τη χρηματοδότησή τους και σήμερα φυτοζωούν» Σχετικά με την λειτουργία των πανεπιστημίων, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «ανοίγετε αστυνομικά τμήματα μέσα στις σχολές και στα πανεπιστήμια. Αξιοποιείτε την ολοφάνερη, προβοκατόρικη δράση μηχανισμών γνωστών αγνώστων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές και το κίνημά τους. Φέρνετε ένα σωρό κατασταλτικές διατάξεις, όλες κάτω από την ταμπέλα της προστασίας -δήθεν- της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της αναβάθμισης -τάχα μου- του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, διατάξεις οι οποίες συνθέτουν ένα απέραντο πλέγμα οργάνων, μέτρων, μέσων για την παρακολούθηση, ποινικοποίηση, τρομοκράτηση των φοιτητικών αγώνων και των διεκδικήσεων».

Χαρακτήρισε ως κατασταλτική λογική και «πειθαρχικό δίκαιο» των φοιτητών που εισάγεται λέγοντας πως «οι ποινές που προβλέπονται για παραβάσεις, φωτογραφίζουν και στοχοποιούν όχι βέβαια κάποιους εγκληματίες, αλλά τη δράση των φοιτητικών συλλόγων και κατέληξε λέγοντας πως «καταψηφίσουμε φυσικά με χέρια και πόδια αυτό το νομοσχέδιο» και ανακοίνωσε πως το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της Αρχής του νομοσχεδίου.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου επέκρινε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ότι «αντιδικείτε ως Νέρωνες για το ποιος έβαλε τη μεγαλύτερη φωτιά … και πρόσθεσε πως «δεν διαφωνείτε στο θέμα του νομοσχεδίου. Ψηφοθηρείτε στη βάση του νομοσχεδίου. Συμφώνησε ότι είναι λογικό να υπάρχει κατώφλι εισαγωγής. Το ζήτημα των αιώνιων φοιτητών είπε απαιτεί ξεκάθαρη ρύθμιση. Σε ότι αφορά την ασφάλεια και την προστασία των πανεπιστημίων, είπε ότι εμείς ως Ελληνική Λύση έχουμε προτείνει «τη δημιουργία ειδικού σώματος προστασίας των πανεπιστημίων που θα έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και παράλληλα θα έχει και ολοκληρωμένη στρατιωτική θητεία στις ειδικές δυνάμεις.

Το άρτια εκπαιδευμένο αυτό προσωπικό θα παρεμβαίνει χωρίς να χρειάζεται ειδική άδεια σε περιπτώσεις κατά τις οποίες τελούνται εγκληματικές πράξεις». Εμείς, τόνισε « θέλουμε τα πανεπιστήμια να είναι το άσυλο ιδεών, όχι άσυλο παρανόμων και παρανομίας». Ζήτησε πως η είσοδος στους πανεπιστημιακούς χώρους θα πρέπει να γίνεται μόνο με ειδική κάρτα. Η αλυσίδα της παραβατικότητας πρέπει επιτέλους να σπάσει. Η καταστροφή δημόσιας περιουσίας θα πρέπει να επιφέρει την αναγκαστική πληρωμή από εκείνους που τις προκαλούν Διαφώνησε πάντως με τον τρόπο που προβλέπει το νομοσχέδιο την δημιουργία της Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας καθώς όπως στελεχώνεται θα γεμίσουν οι δημόσιοι ακαδημαϊκοί χώροι με «ημέτερους». Επανέλαβε πως τα κόμματα και οι πολιτικές παρατάξεις δεν έχουν καμία θέση στα δημόσια πανεπιστήμια.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα δεικτικά ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο αυτό παρουσιάστηκε στην ελληνική κοινωνία από δύο υπουργούς λόγω συναρμοδιότητας. Την υπουργό Παιδείας μαζί με τον υπουργό Αστυνομίας». Αλλάζετε σήμερα, είπε, μία ανάσα πριν τις εισαγωγικές εξετάσεις, το σύστημα εισαγωγής των αποφοίτων του Λυκείου στα πανεπιστήμια. Μέσα στις συνθήκες του κορονοϊού, που τα παιδιά που θα δώσουν φέτος εξετάσεις δεν πήγαν στο σχολείο , έχουν ήδη χάσει το μισό σχολικό έτος. Με τις περιβόητες αλλαγές για την ειδική βάση εισαγωγής, την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ανατρέπετε τον προγραμματισμό και την πραγματικότητα χιλιάδων οικογενειών και καταδικάζετε τις προσδοκίες χιλιάδων μαθητών»

Ο σκοπός της Κυβέρνησής σας, τόνισε, είναι η δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων. Υποχρεώσατε εκτίμησε η βουλευτής, περισσότερες χιλιάδες παιδιών να κατευθυνθούν στα Ιδιωτικά Κέντρα Ελευθέρων σπουδών και στα Κολέγια. Αυτό είναι ο στόχος σας αλλά απλά δεν τολμάτε να πείτε στην ελληνική κοινωνία ότι αυτή είναι η πολιτική σας απόφαση. Χλευάζετε τους υποψήφιους που δεν πέτυχαν υψηλή βαθμολογία και τους στοχοποιείτε σαν να είναι αυτοί το πρόβλημα της ελληνικής παιδείας. Οι σπουδές και τα πτυχία των πανεπιστημίων δεν απαξιώνονται από τη βάση εισαγωγής αλλά από τις ελλιπείς υποδομές, την πλημμελή στελέχωση και την εμμονική υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ανέφερε, πως αυτό που προωθείτε είναι εξοργιστικό. Η Ελλάδα εδώ ζηλεύει την αντιδραστική παρουσία του Όρμπαν και στρέφεται στην παιδεία και στα πανεπιστήμια με ένα σύστημα που δεν υπάρχει σε καμία χώρα της ΕΕ» και «η αστυνομοκρατία συμπληρώνεται με την επαλήθευση του Όργουελ με τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας εικόνας και ήχου και στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς χώρους. Είναι διατάξεις που τις φέρνετε και φυσικά δηλώνετε εξ αρχής ανελαστικοί και ανυποχώρητοι. Η πολιτική σας ανέφερε «είναι μια διαρκής επίθεση εναντίον της κοινωνίας. Δεν είστε πια μια απλώς συντηρητική Κυβέρνηση. Έχετε παρασυρθεί, ηθελημένα βέβαια, σε αντιδραστικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές. Πυροβολείτε διαρκώς και τη δημοκρατία και την κοινωνία». Εμείς, όμως, δεν θα μείνουμε βουβά θύματα να υπομένουμε. Η κοινωνία θα μιλήσει τώρα και θα είμαστε και εμείς μαζί της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025