Νηπιαγωγείο λειτουργεί για τα προσφυγόπουλα που ζουν στο κέντρο φιλοξενίας Ελαιώνα, ενώ από σήμερα ξεκινάει η εγκατάσταση προκατασκευασμένων μονάδων προσχολικής ηλικίας – νηπιαγωγείων σε άλλα 17 κέντρα φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η άμεση λειτουργία δύο μονάδων προσχολικής ηλικίας, οι οποίες ήδη έχουν τοποθετηθεί στα κέντρα φιλοξενίας Προσφύγων στο Καρά Τεπέ Μυτιλήνης και στο Βαθύ Σάμου. Πρόκειται συνολικά για 30 μονάδες των δύο αιθουσών. Ειδικότερα, το νηπιαγωγείο στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα άρχισε τη λειτουργία του με δύο αίθουσες διδασκαλίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι αίθουσες διαμορφώθηκαν κατάλληλα για τις ανάγκες των προνηπίων και νηπίων με βιβλιοθήκη, παιχνίδια, χώρους δραστηριοτήτων και ξεκούρασης. Συνολικά μπορεί να δεχθεί 47 παιδάκια. Η έναρξη της λειτουργίας του νηπιαγωγείου έγινε από τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής με τη βοήθεια καθηγητών και φοιτητών του τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητών και φοιτητών του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ και των Συντελεστών Εκπαίδευσης Προσφύγων.
Με βάση τον σχεδιασμό του υπ. Παιδείας, κάθε μονάδα προσχολικής αγωγής θα αποτελείται από δύο οικίσκους με αίθουσα παιδιών, χώρο υγιεινής, παρασκευαστήριο, γραφεία εκπαιδευτικών και υπαίθριο χώρο παιχνιδιού. Το κόστος για το σύνολο των κέντρων φιλοξενίας υπολογίζεται σε 3.565.000 ευρώ.
Οπως έχει αναφέρει στην «Καθημερινή» ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας του υπ. Παιδείας και επικεφαλής του σχεδίου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, περίπου 5.000 παιδιά προσφύγων και μεταναστών φοιτούν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Από αυτά, περίπου 3.000 παιδιά παρακολουθούν πρωινές τάξεις σε σχολεία μαζί με τα Ελληνόπουλα. Για τα παιδιά αυτά λειτουργούν τμήματα υποδοχής, όπου τους διδάσκεται η Νέα Ελληνική Γλώσσα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σταδιακά πλήρως στην κανονική τάξη. Τα 3.000 παιδιά παρακολουθούν το πρωινό πρόγραμμα διότι πέρυσι ξεκίνησαν παρακολουθώντας μαθήματα σε απογευματινές δομές υποδοχής για την εκπαίδευση των προσφύγων (ΔΥΕΠ), δηλαδή ξεχωριστές απογευματινές τάξεις. Αντίθετα, φέτος σε ΔΥΕΠ παρακολουθούν μαθήματα 2.000 (εξ αυτών 500 νήπια). Οπως προκύπτει από τους αριθμούς, το 60% των παιδιών παρακολουθεί πρωινό πρόγραμμα και το 40% απογευματινό. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, πέρυσι το 15% των παιδιών παρακολουθούσε μαθήματα σε πρωινές τάξεις και το 85% σε απογευματινές.