Για την προσπάθεια ανάδειξης σε παγκόσμια κλίμακα του έργου του Αριστοτέλη, μέσα από την ίδρυση του “Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης” ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο καθηγητές του ΑΠΘ.
Τα μέλη του Δ.Σ. του “Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών” (ΔΙΚΑΜ) του ΑΠΘ και της Κοινής Συντονιστικής Επιτροπής Ελέγχου του “Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης”, η οποία συστήθηκε από το ΑΠΘ και τον Δήμο Αριστοτέλη, παρουσίασαν τους στόχους, την αρχιτεκτονική πρόταση και τη μελέτη βιωσιμότητος του Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου. Παράλληλα, επισήμαναν στον κ. Παυλόπουλο την αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ενταχθεί ο αρχαιολογικός χώρος των αρχαίων Σταγείρων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΠΘ “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την περιοχή και τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων, καθώς και να ενημερώνεται για την πορεία της υλοποίησης του έργου”.
Η δημιουργία και η λειτουργία του “Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης” προβλέπονται στο Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Αριστοτέλη, τον Ιούλιο του 2018. Το αντικείμενο της συνεργασίας αναφέρεται στη δημιουργία και λειτουργία του “Διεθνούς Πνευματικού Κέντρου Αρχαίων Σταγείρων: Ο Αριστοτέλης”, το οποίο προτίθεται να ανεγείρει ο Δήμος Αριστοτέλη, σε ιδιόκτητη έκταση 300 στρεμμάτων, πλησίον του χώρου των αρχαίων Σταγείρων, με την αρωγή του Συλλόγου “Αριστοτέλεια Πολιτεία”, που συστάθηκε με σκοπό την ενίσχυση και την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.
Στη λειτουργία του Κέντρου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η φιλοξενία συνεδρίων, πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων, ειδικών πανεπιστημιακών μαθημάτων σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές, η διεξαγωγή προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, Διεθνών Θερινών Σχολείων, τελετών αποφοίτησης φοιτητών αλλά και η λειτουργία Δημοτικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, καθώς και η δημιουργία Βοτανικού Κήπου, όπου θα υπάρχουν τα ταξινομημένα από τον Αριστοτέλη φυτά, με τις αναφερόμενες από τον φιλόσοφο ονομασίες.