Η παραίτηση του καθηγητή Χρήστου Κακλαμάνη από τη θέση του προέδρου του «ΙΤΥΕ -ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» αλλά και ολόκληρου του ΔΣ του οργανισμού, αποδεικνύει την «επιτελική» αποδιοργάνωση που επικρατεί στο .

Διαβάζοντας τις επιστολές παραίτησης, τόσο του προέδρου όσο και των μελών του ΔΣ, είναι «να σηκώνεται η τρίχα» οποιουδήποτε γνωρίζει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) στην εκπαιδευτική καθημερινότητα (τηλεκπαίδευση, εκτύπωση σχολικών βιβλίων, Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ηλεκτρονικά αποθετήρια, μισθοδοσία εκπαιδευτικών).

Σύμφωνα με τις επιστολές παραίτησης, η Νίκη Κεραμέως κρατούσε στα υπουργικά της συρτάρια τον Εσωτερικό Κανονισμό του Ινστιτούτου και κωλυσιεργούσε το διορισμό των αντιπροέδρων που παραιτήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019. Επί 20 μήνες κώφευε στις διαρκείς εκκλήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα του ΙΤΥΕ, αρνούμενη να εκπληρώσει τις αυτονόητες υποχρεώσεις της.

Με τον τρόπο αυτό, οδήγησε τον «ΔΙΟΦΑΝΤΟ» σε διοικητική και λειτουργική αδράνεια, με αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- να αμφισβητείται η έγκαιρη εκτύπωση και διανομή των σχολικών βιβλίων για το 2021-2022.

Πρόκειται για ανήκουστες καταστάσεις, για άκρως προσβλητικές και επικίνδυνες συμπεριφορές. Πρόκειται επίσης για περιφρόνηση ενός άξιου πανεπιστημιακού δασκάλου με διεθνείς περγαμηνές, όπως και όλων των άξιων καθηγητών και επιστημόνων, που προσέφεραν -από κοινού με το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό- όλες τους τις δυνάμεις για τη διαρκή ενδυνάμωση του «ΙΤΥΕ- ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».

Αν δεν πρόκειται για μια ακόμη ηχηρή απόδειξη ανικανότητας, η αντιμετώπιση που επιφύλαξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απέναντι στο Ινστιτούτο του, σηματοδοτεί είτε την προσπάθεια της κυβέρνησης για απόλυτο κομματικό έλεγχο είτε για συρρίκνωση των δράσεών του και τη λαφυραγώγηση κρίσιμων λειτουργιών του στον ιδιωτικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας έχει την απόλυτη ευθύνη για τις όποιες αρνητικές συνέπειες που θα προκύψουν σε όλο το φάσμα του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται δίπλα στο «ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» και καταγγέλλει κάθε σχέδιο που οδηγεί στην απαξίωση και την υπονόμευση του έργου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025