Η τακτική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου θα μπορούσε να αποτελέσει και σενάριο για σήριαλ εποχής, που δεν το χαρακτηρίζει βέβαια η πρωτοτυπία αλλά αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την επιστροφή στο κομματικό κράτος. Νίκος Φασφαλής – Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε


Ήταν σχεδόν βέβαιο, μετά τη διάψευση από την Υπουργό των όσων μέσω των διαρροών, που το ίδιο το Υπουργείο φυσικά έκανε, περί νέου συστήματος επιλογής Στελεχών της Εκπαίδευσης και την παράταση της θητείας, ότι θα οδηγούμασταν ολοταχώς σε κομματικές επιλογές με τη μέθοδο “του ξαφνικού θανάτου”!
Έτσι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφού σταμάτησε τη διαδικασία των επιλογών που είχαν δρομολογηθεί, για την ιστορία οι φάκελοι των 660 υποψηφίων αραχνιάζουν ακόμη στα ερμάρια του Υπουργείου σε μια αίθουσα κλειδωμένη ερμητικά εδώ και ενάμιση χρόνο, αμέσως μετά τις εκλογές με το πρόσχημα της κατάθεσης νέου “αξιοκρατικού” Νομοσχεδίου το οποίο φυσικά ουδέποτε κατατέθηκε και φτάσαμε στην απαράδεκτη λύση “των προσωρινών”.
Μέσα στο χρόνο που κύλησε θεώρησα απαράδεκτο να μην υπάρξει νομοθέτημα το οποίο θα οδηγούσε σε επιλογές στελεχών με Αξιοκρατία, Διαφάνεια και Ισονομία. Πράγμα το οποίο από την πρώτη στιγμή ζήτησα με δημόσια τοποθέτησή μου.
Μια επιφανειακή ανάλυση των γεγονότων θα έλεγε ότι απλά επιστρέφουμε στο 2004 και στις “επιλογές στελεχών” επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου τις οποίες ο Κλάδος και εγώ προσωπικά ως Αιρετός εκπρόσωπος του Κλάδου τότε είχαμε καταδικάσει, έλα όμως που τα πράγματα είναι πιο σοβαρά και με μεγαλύτερες επιπτώσεις για τις δημοκρατικές λειτουργίες που με αγώνες κατακτήθηκαν.
Ας ξεκινήσουμε από την κατάθεση της τροπολογίας, που όταν το ανακοίνωσα ότι πρόκειται να κατατεθεί ξαφνικά και παρά τις διαψεύσεις του Υπουργείου έσπευσαν κάποιοι συνάδελφοι (καθόλου παράξενο αφού σε κάθε εποχή υπάρχουν θεραπαινίδες της εκάστοτε εξουσίας) να με διαψεύσουν και να εκτεθούν άπαντες αφού πριν “αλέκτορα φωνήσαι” η Υπουργός την κατέθεσε στην Βουλή.
Η τροπολογία λοιπόν αυτή δεν έχει να κάνει απλά με την αντικατάσταση των τωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης των οποίων οι θητεία ούτως ή άλλως είχε ολοκληρωθεί και η ίδια η Υπουργός τους είχε δώσει παράταση μόλις πριν ένα μήνα, αλλά από το ότι από τη μια επιβεβαιώνει την ασυνέπεια της ιδίας και από την άλλη αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί το κράτος και την εκπαίδευση στην περίπτωσή μας, τσιφλίκι της.
Επέλεξε τη γνωστή από το ποδόσφαιρο τη διαδικασία του “ξαφνικού θανάτου” κατά τη διάρκεια της παράτασης!
Μόνο που αυτή η διαδικασία του ξαφνικού θανάτου δεν αφορά απλά κάποια πρόσωπα αλλά αποτελεί εσκεμμένο χτύπημα στις δημοκρατικές λειτουργίες και οδηγεί σε εποχές άλλες!
Και για να γίνω πιο σαφής:
• Ο αποκλεισμός Αιρετών εκπροσώπων από το Συμβούλιο επιλογής είναι πράξη πρωτόγνωρη και πρέπει να καταδικαστεί από όλες τις δυνάμεις του κλάδου αφού όπως είναι γνωστό και επιβεβαιώνουν οι ιστορικοί του εκπαιδευτικού κινήματος ο θεσμός των Αιρετών εκπροσώπων του κλάδου ξεκίνησε το 1926 και λειτουργεί αδιάκοπα για σχεδόν ένα αιώνα με εξαίρεση τον αποκλεισμό τους μόνο 2 φορές κατά την διάρκεια των πιο σκοτεινών περιόδων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας!
• Η κατ’ επίφαση επιλογή, αφού στην ουσία είναι διορισμός, θα γίνει από 5μελες Συμβούλιο που σε χρόνο ρεκόρ θα εξετάσει τους φακέλους των υποψηφίων χωρίς καν να δει τους ιδίους και θα τους επιλέξει συνεκτιμώντας “τα προσόντα” τους και τις “συστάσεις” που θα τους συνοδεύουν.
Εδώ το σενάριο απαιτεί και τους 5 «πρόθυμους» με τους αναπληρωτές τους. Απ’ αυτούς οι δύο θα προέρχονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Θα είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που διδάσκουν για Δημοκρατία, για Αξιοκρατία, για συλλογικές διαδικασίες και για αρχές που πρέπει να εμπνέουν την νέα γενιά. Ταυτόχρονα, αυτοί οι ίδιοι, «πρόθυμοι» πια θα προστρέξουν στο κάλεσμα της πολιτικής ηγεσίας για να επιλέξουν την νέα διοίκηση δίχως τις παραπάνω προϋποθέσεις!
Θα συμμετέχει, επίσης, και ένας Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης με τον αναπληρωτή του, επιλογή της Υπουργού, δηλαδή μία ή ένας από αυτούς η επιλογή των οποίων για πρώτη φορά έγινε, όχι με διορισμό από τον Υπουργό αλλά από Συμβούλιο Επιλογής πριν ενάμιση χρόνο -στο οποίο είχα την τιμή ως Αιρετός του Κλάδου να συμμετέχω- και ενώπιον του οποίου κατά την διάρκεια των συνεντεύξεών τους μιλούσαν για τη Διαφάνεια, την Αξιοκρατία και την Ισονομία που πρέπει να χαρακτηρίζουν τις πράξεις της Διοίκησης. Τώρα όμως θα συμμετέχουν «πρόθυμα» και αυτοί ξεχνώντας όλα όσα είχαν πει!
Χρειάζονται, όμως, και οι υποψήφιοι. Αυτοί χωρίζονται, προφανώς, σε 2 κατηγορίες. Σε αυτούς που η κομματική ταυτότητα θα αποτελέσει διαβατήριο για την κατάκτηση της πολυπόθητης θέσης διοίκησης όπως συνέβη και το 2004, που συμμετείχα ώς Αιρετός στο Συμβούλιο Επιλογής και είχα χαρακτηρίσει την διαδικασία εκείνη «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» για την εκπαίδευση, και σε αυτούς που έχουν την ψευδαίσθηση ότι τα προσόντα τους θα τους αναδείξουν στην θέση του προσωρινού Διευθυντή Εκπαίδευσης!
Ως Αιρετός εκπρόσωπος του Κλάδου, θεωρώ την συγκεκριμένη τροπολογία που αφορά την επιλογή των προσωρινών Διευθυντών Εκπαίδευσης επιστροφή στο παρελθόν αλλά ταυτόχρονα και ένα πείραμα που μετρά τις αντιδράσεις του συνόλου του Κλάδου και της κοινωνίας γενικότερα σε ότι αφορά την αποδοχή τέτοιων πρακτικών αλλά και τον αποκλεισμό των Αιρετών και στην θέση τους τοποθέτηση διορισμένων μελών στα Συμβούλια Επιλογής, ώστε στο μέλλον να πάψει να υπάρχει η Διαφάνεια και η Ισονομία και πάνω από όλα η φωνή και οι Αρχές του Κλάδου που οι Αιρετοί εκπρόσωποι διασφαλίζουν με την παρουσία τους σε κάθε διαδικασία.
Μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν αδιάφορα για τους περισσότερους σε εποχές κρίσης όπως είναι και αυτές που ζούμε σήμερα, αλλά είναι σοβαρά και πρέπει να έχουν την καταδίκη και την αντίδραση όλων αφού καταστρατηγούνται όχι μόνο οι κατακτήσεις των αγώνων των εργαζομένων αλλά φαλκιδεύεται και η ίδια η λειτουργία των Δημοκρατικών Θεσμών.