Τηλεδιάσκεψη με επτά παιδιά Ρομά ηλικίας 5-12 ετών από το κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του «Φάρου του Κόσμου» στο Δενδροπόταμο είχε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
Ο Παναγιώτης, η Αγάπη, ο Ραφαήλ, η Ιωάννα, η Ειρήνη, ο Αντώνης και ο Γιώργος είναι επτά παιδιά, τα οποία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (10-25 Οκτωβρίου), συμμετείχαν με την υπόλοιπη ομάδα τους στη δράση «Alphabet in Binary Code: Το αλφάβητο σε αλληλουχία δυαδικών ψηφίων – Το αλφάβητο με δυαδικά ψηφία».
Τα παιδιά, χρησιμοποιώντας χάντρες διαφόρων χρωμάτων, σχημάτισαν τα γράμματα του ονόματός τους, κωδικοποιημένα με ψηφία του δυαδικού συστήματος, κατασκευάζοντας ένα βραχιολάκι και αποκτώντας έτσι την πρώτη τους επαφή με το βασικό κώδικα προγραμματισμού των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τις δυνατότητες που παρέχουν τα ψηφιακά μέσα.
Η κ. Κεραμέως συνεχάρη τους μικρούς μας μαθητές, ενώ τόνισε την σημασία που δίνει το Υπουργείο στις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα τα οποία ενισχύει στα σχολεία μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων που λειτουργούν πιλοτικά φέτος σε 218 σχολεία σε όλη τη χώρα.
Στόχος είναι η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής, τεχνολογίας και επιστήμης, μέσα από γνωστικά αντικείμενα, όπως ρομποτική, νέες τεχνολογίες, επιχειρηματικότητα, και δεξιότητες, όπως ο ψηφιακός γραμματισμός και η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο.
Στην τηλεδιάσκεψη, εκτός από τα παιδιά συμμετείχαν ο κ. Κώστας Βασιλείου, πρόεδρος της εταιρείας Eduact που συνεργάστηκε με τον «Φάρο του Κόσμου» για τη συμμετοχή των παιδιών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα, ο ιδρυτής του «Φάρου του Κόσμου» Αρχιμανδρίτης Πατήρ Αθηναγόρας, ο υπεύθυνος του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης κ. Παρασκευάς Σελίμ και η εκπαιδευτικός κ. Ελεάνα Φωτιάδου, τους οποίους η κ. Κεραμέως συνεχάρη θερμά για τη συμβολή τους στη σημαντική αυτή δράση.
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η χώρα μας αποτελεί παράδειγμα καλής πρακτικής μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ενταξιακή εκπαίδευση των μαθητών Ρομά.
Τα παιδιά από το «Φάρο του Κόσμου» μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για πρόοδο, σύγχρονες δεξιότητες, πρωτοπόρες ιδέες που προάγουν την επιστήμη και τον άνθρωπο αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι νέοι μας, χωρίς διακρίσεις, θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε ποιοτική, σύγχρονη εκπαίδευση».