Για τις κινήσεις του υπουργείου Παιδείας που θα οδηγήσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια προς την εξωστρέφεια, μίλησε στους Financial Times η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Στην διάρκεια των προηγούμενων ετών, τα ελληνικά πανεπιστήμια ήταν εσωστρεφή. Θέλουμε να τα κάνουμε εξωστρεφή και να τα καταστήσουμε έναν κόμβο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην νότιο-ανατολική Ευρώπη» δήλωσε η υπουργός. «Συνεργαζόμαστε με ακαδημαϊκά ιδρύματα, με κυβερνήσεις και έχουμε προσωπικές επαφές με ακαδημαϊκούς του εξωτερικού», πρόσθεσε.
Εκτιμάται ότι θα μπορούσε έως και 50.000 φοιτητές από τρίτες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να φοιτούν μέχρι το 2024 στα αγγλόφωνα προπτυχιακά των ελληνικών ΑΕΙ.
Νίκη Κεραμέως: Νέα εποχή αναβάθμισης και εξωστρέφειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων
Επιπλέον, η υπουργός αναφέρθηκε σε τρόπους με τους οποίους τα ΑΕΙ θα μπορούν να έχουν έσοδα, πλέον της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως μέσω των θερινών σχολείων, αλλά και συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.
«Θέλουμε να παράσχουμε στα πανεπιστήμια τη δυνατότητα να αποκτήσουν άλλα εργαλεία χρηματοδότησης, όπως είναι για παράδειγμα τα φορολογικά κίνητρα για δωρεές και προσφορές, οι ιδιωτικές συνεργασίες και τα έσοδα από πατέντες», επεσήμανε.
Τέλος, σημείωσε ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η πρώτη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αφορά στην κατασκευή εστιών για 3.000 φοιτητές, κυρίως αλλοδαπούς, του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Νίκη Κεραμέως για διορισμούς: Καλύπτεται ένα πολύ μεγάλο μέρος των αναγκών
Νίκη Κεραμέως: Γιατί καταργείται η αργία των Τριών Ιεραρχών και τι θα γίνει με την τράπεζα θεμάτων