Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του γιόρτασε απόψε το σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Παλλάς» παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μάλιστα, απονεμήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το τιμητικό μετάλλιο του ιδρύματος.

Στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην εκπαίδευση, αλλά και στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα της χώρας, αναφέρθηκε η και Θρησκευμάτων, .

«Η ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών οφείλεται εν πολλοίς στην πολιτική αποφασιστικότητα του Ελευθέριου Βενιζέλου, την εθνική και κοινωνική ευαισθησία του Γρηγορίου Μαρασλή, τη διεθνή συνεργασία με τον Γεώργιο Παγιάρ. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έγινε πολύ σύντομα ένα σύγχρονο ίδρυμα με συνεχώς διευρυνόμενο οικονομο-τεχνικό χαρακτήρα, με σταθερό του μέλημα να προσαρμόζεται στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία γνωρίζει ταχύτατες μεταβολές και διαμορφώνει ολοένα πιο σύνθετα χαρακτηριστικά. Πάντα αντιμέτωπο με προκλήσεις, τις οποίες αντιμετώπιζε με συμπληρώσεις στα προγράμματα σπουδών του, με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην έρευνά του, με ανάπτυξη των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων και των εργαστηριακών του υποδομών, με «ανοίγματα» στην διεθνή οικονομική ακαδημαϊκή κοινωνία, με ερευνητικές συνέργειες στο διεθνές περιβάλλον. Και όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε λαμπρούς αποφοίτους που διαπρέπουν στη χώρα μας και διεθνώς», επισήμανε μεταξύ άλλων η κ. Κεραμέως.

Επιπλέον, η , αναφερόμενη στη χθεσινή μέρα, τόνισε ότι « δεν εορτάζουμε μόνο την έως σήμερα ιστορική πορεία του ιδρύματος. Δίνουμε και το στίγμα για το μέλλον του ως κέντρου αριστείας στις επιστήμες της οικονομίας, της διοίκησης επιχειρήσεων και της πληροφορίας. Δίνουμε το στίγμα και της ανώτατης εκπαίδευσης εν συνόλω. Το ελληνικό πανεπιστήμιο αποτελεί κεντρικό, καίριο, θεμελιώδη θεσμό για ένα κράτος δημοκρατικό, που στοχεύει στην ευημερία και την υγιή ανάπτυξη».

Σχετικά με τις ανάγκες του ελληνικού πανεπιστημίου, η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι χρειάζεται «να παράγει γνώση, να ερευνά, να αναπτύσσει γόνιμες ιδέες», όπως επίσης και «να δίνει εφόδια στους νέους μας για την προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο αλλά και να είναι σύμμαχος της Πολιτείας με προτάσεις για λύσεις σε σύγχρονες προκλήσεις που απασχολούν την κοινωνία και την οικονομία, όπως η κλιματική αλλαγή, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, η ενίσχυση του παραγωγικού ιστού, η διαφύλαξη της υγείας του πληθυσμού, κοινωνικά ζητήματα». Ακόμη, συμπλήρωσε λέγοντας ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο χρειάζεται «να λειτουργεί με μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία, και για αυτό έχουμε ήδη νομοθετήσει ρυθμίσεις που επιστρέφουν αρμοδιότητες εκεί που πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στα Πανεπιστήμια, για παράδειγμα απελευθερώνοντας το πλαίσιο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών».

Δείτε τις τελευταίες από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκαιρα και έγκυρα στο ipaidia.gr

Παράλληλα, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι προετοιμάζουν «νέες ρυθμίσεις που προσδίδουν μεγαλύτερη ελευθερία στη διαχείριση κονδυλίων έρευνας, πάντοτε στο πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας», ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το ελληνικό πανεπιστήμιο μπορεί να λειτουργεί σε ένα πιο εξωστρεφές περιβάλλον: και για το λόγο αυτό έχουμε ήδη δρομολογήσει ενέργειες για τη σύναψη συνεργασιών με πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, για διεύρυνση της δυνατότητας εκπόνησης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών, για προσέλκυση ξένων φοιτητών».

«Όλα αυτά πρέπει να μπορεί να τα κάνει το απερίσπαστα. Έχουμε ήδη δώσει τα εργαλεία για τη διασφάλιση ενός βέλτιστου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, στεκόμαστε δίπλα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα, αλλά βεβαίως και τα Ιδρύματα οφείλουν να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί, όπως ήδη κάνουν. Το σύγχρονο Πανεπιστήμιο μπορεί να καταστεί πραγματική κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη και την ανέλιξη στην οποία όλοι προσβλέπουμε», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

Στη σημασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ιστορία της χώρας, τις επιστήμες, την εκπαίδευση και κυρίως για την παιδεία αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. «Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τα πανεπιστήμιά μας είναι ίσως ο πιο σημαντικός μηχανισμός που διαθέτουμε ως κοινωνία. Το σκαλοπάτι μας για το επόμενο βήμα και το μέσο της επίτευξης των στόχων και της πραγματοποίησης των ονείρων μας. Δεν είναι μόνο όμως η ιστορία δεν είναι μόνο το παρελθόν που συνδέει το πανεπιστήμιο με την κοινωνία. Είναι το παρόν και το μέλλον», τόνισε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «το πανεπιστήμιο συνεχίζει να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της κοινωνίας, μια γέφυρα στο κοινωνικο-οικονομικό χάσμα και μια ασπίδα στις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς. Αυτή είναι η ουσία της προσφοράς του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών – πέρα ακόμη κι από αυτή την παγκόσμια επιστημονική του αναγνώριση – ότι βάζει τη σφραγίδα του στην αξία του δημόσιου, του ανοιχτού και του δημοκρατικού πανεπιστημίου. Αυτή είναι η παρακαταθήκη και η κληρονομιά των 100 ετών κι αυτή την κληρονομιά καλούμαστε όλοι να τη στηρίξουμε και να την ενισχύσουμε».

Επιπλέον επισήμανε ότι η κληρονομιά και οι εκδηλώσεις της επετείου του Οικονομικού Πανεπιστημίου είναι μια σημαντική αφορμή για να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε ανοιχτά. Γιατί σε αυτή την περίοδο μετά από αυτή τη δεκαετή κρίση είναι ευκαιρία για μια ιστορική απόφαση στην οποία όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε, αν θα επενδύσουμε ειλικρινά και απόλυτα στην παιδεία μας αν θα βγούμε μπροστά και θα κλείσουμε την πόρτα σε κάθε φαινόμενο βίας και ανομίας που δυσφημεί και στο τέλος διασύρει το αντικειμενικά τεράστιο έργο των πανεπιστημίων, αν θα πούμε όχι στην υπονόμευση ή θα πούμε ένα μεγάλο ναι στην προστασία την προάσπιση και την ενίσχυση μιας λαμπρής παρουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Το Οικονομικό ζει στην καρδιά της Αθήνας , είμαστε υπερήφανοι γι αυτό θέλουμε όμως να κάνουμε υπερήφανους και τους ανθρώπους του Οικονομικού Πανεπιστημίου που ζουν σε αυτή την πόλη. Ζουν στην Πατησίων που κάποτε αποτελούσε το λαμπερό , το πιο λαμπερό ίσως κομμάτι της πρωτεύουσας . Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει άλλα είμαστε όλοι εδώ μαζί για να τα ξαναλλάξουμε, να φέρουμε τα κάτω πάνω για να κάνουμε στοχευμένες παρεμβάσεις στην περιοχή, να της δώσουμε την καθαριότητα, την φροντίδα και την ασφάλεια που χρειάζεται για να ξαναγίνει προορισμός και όχι πέρασμα. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι όλοι εμείς στο δήμο Αθηναίων είμαστε σύμμαχοί τους και θέλουμε να είμαστε συνοδοιπόροι στο έργο και τις προσπάθειές τους», κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ιδρύματος όλα αυτά τα χρόνια. «Ο καρπός των αδιάκοπων προσπαθειών των 100 χρόνων θα αποτυπωθεί στη μελλοντική προσφορά του ιδρύματος στην παιδεία στη νεολαία στην οικονομία και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία. Η ίδρυση και η πορεία ανάπτυξης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε και παραμένει συνυφασμένη με τις εξελικτικές διαδικασίες της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κοινωνίας καθώς επίσης και με τις διαχρονικές επιστημονικές αναζητήσεις και ανάγκες που προέκυψαν στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην αποστολή του ιδρύματος υπογράμμισε ότι «δεν είναι μόνο η πανεπιστημιακή εκπαίδευση αλλά και η διάδοση της γνώσης σε όλες τις βαθμίδες».

«Το ΟΠΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας δυναμικός, ζωντανός και ανοιχτός οργανισμός που παρακολουθεί και συμμετέχει στις διεθνείς εξελίξεις και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νεολαίας μας για υψηλού επιπέδου σπουδές και σε αυτές της ελληνικής κοινωνίας για πρόοδο και παιδεία. Πρεσβευτές αυτής της προσπάθειας είναι οι μέχρι σήμερα 70.000 απόφοιτοί του. Το ΟΠΑ στάθηκε πάντοτε αρωγός και υπερασπιστής των δημοκρατικών αξιών. Τα μέλη του, καθηγητές, προσωπικό, φοιτητές και φοιτήτριές του αντιστρατεύτηκαν στο παρελθόν κάθε απόπειρα υποβάθμισης και υπονόμευσης των δημοκρατικών αξιών. Το ΟΠΑ θα συνεχίσει να υπηρετεί τις ίδιες αξίες ελευθερίας και δημοκρατίας και να τις διευρύνει. Ωστόσο για να συνεχίσει να προσφέρει θα πρέπει να είναι το ίδιο ελεύθερο και δημοκρατικό κάθε μέρα και σε κάθε εποχή. Σας διαβεβαιώνουμε ότι όλοι εμείς μαζί στο ΟΠΑ ενώνοντας τις δυνάμεις θα ανασχέσουμε κάθε απόπειρα κάθε κίνηση που αντιστρατεύεται την κατοχυρωμένη δημοκρατική λειτουργία και την πρόοδο του ιδρύματος, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την απρόσκοπτη εκτέλεση του επιτελούμενου εκπαιδευτικού έργου. Και θα το κάνουμε με απόλυτη αίσθηση καθήκοντος και αφοσίωση», επισήμανε ο κ. Γιακουμάκης.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025