Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σκοπεύει να εμπλουτίσει το ρόλο των εκπαιδευτικών προωθώντας την περιβαλλοντική συνείδηση στο υποχρεωτικό σχολικό πρόγραμμα, ανέφερε σε συνέντευξή της υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στην EURACTIV.com
Η κ. Κεραμέως μιλώντας στον εκδότη του δικτύου της EURACTIV, κ. Σαράντη Μιχαλόπουλο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση συζητάει για μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση εισάγοντας νέα γνωστικά πεδία, όπως τον εθελοντισμό και την περιβαλλοντολογική εκπαίδευση.
«Η εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, τόσο στην ευαισθητοποίηση όσο και να εφοδιάσει τους νέους με τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», είπε.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων, ένα ισχυρό λόμπι της βιομηχανίας, πρόσφατα, δημοσίευε μια έρευνα, η οποία εστιάζει στην απόσταση που υπάρχει μεταξύ του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και των εργασιακών αναγκών της χώρας.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνησή της. Για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει οι νέοι να ενημερώνονται σε πρώιμο στάδιο, λαμβάνοντας υποχρεωτικό επαγγελματικό προσανατολισμό και έχοντας πρακτική εκπαίδευση τόσο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσο και στα πανεπιστήμια.
Η κεντροδεξιά πολιτικός, συμπλήρωσε ότι η βιομηχανία θα πρέπει επίσης να είναι χρήσιμη στο να παρέχει στους μαθητές τις ανάγκες της αγοράς. «Νομίζω η βιομηχανία μπορεί επίσης να βοηθήσει, συμμετέχοντας στα νέα γνωστικά αντικείμενα όπως είναι η επιχειρηματικότητα» και πρόσθεσε ότι: « Η βιομηχανία έχει πολλά να προσφέρει».
Η ίδια αναφέρθηκε στις ψηφιακές δεξιότητες ως παράδειγμα, υπογραμμίζοντας την αναντιστοιχία. «Έχουμε ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων, υπάρχουν πολλές εταιρείες που επικεντρώνονται στην τεχνολογία, οι οποίες όμως, τελικά καταλήγουν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους από το εξωτερικό γιατί δεν μπορούν να βρουν νέους κατάλληλα εξοπλισμένους με τις απαραίτητες δεξιότητες».
Κρατικά και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στα πανεπιστήμια, λέγοντας πως το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει την απαγόρευση της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να υπάρχουν μόνο τα κρατικά. Η Νέα Δημοκρατία είχε πρόσφατα προτείνει την τροποποίηση του άρθρου του Συντάγματος, επαναφέροντας το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μια πρωτοβουλία που απορρίφθηκε από τους υπόλοιπους βουλευτές.
«Δυστυχώς, φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αμέτοχη για άλλα τουλάχιστον 5-6 χρόνια, με την απαγόρευση της δημιουργίας μη δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων». Όσο αφορά στα κρατικά πανεπιστήμια, είπε, η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει την Ελλάδα ως ένα κέντρο εκπαίδευσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Σ’ ένα πράγμα που θέλουμε να επικεντρωθούμε είναι, για παράδειγμα, στη δημιουργία περισσότερων προγραμμάτων ξένων γλωσσών μέσω των ελληνικών πανεπιστημίων, στην ανταλλαγή φοιτητών και ερευνητών, κοινών διπλωμάτων, ενίσχυση διπλωμάτων μεταξύ συνεργασιών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων», ανέφερε η υπουργός.
«Ο ιδιωτικός τομέας είναι πρόθυμος να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση μέσω στενότερης συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών εταιρειών και των κρατικών πανεπιστημίων», τόνισε, προσθέτοντας ότι, εκτός από την αύξηση των κρατικών προϋπολογισμών για τα πανεπιστήμια, η κυβέρνηση θα αναζητήσει και πιθανές πηγές εισοδημάτων, όπως και εν μέσω δωρεών».
«Έτσι μια από τις φιλοδοξίες μου είναι επίσης να θέσουμε ένα πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο δωρεών προς τα ελληνικά πανεπιστήμια», είπε.
H πορεία των θρησκευτικών: Η ζεστή πατάτα
Η συζήτηση πάνω στα θρησκευτικά μαθήματα στα σχολείο, τελευταία, έχει ανάψει, καθώς το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε, νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ότι τα τελευταία μαθήματα θρησκευτικών, που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν αντισυνταγματικά.
«Η προηγούμενη κυβέρνηση του Σύριζα, είχε εισάγει ένα νέο πρόγραμμα θρησκευτικών μαθημάτων, όπου σύμφωνα με το ελληνικό δικαστήριο, δεν προωθούσε την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση», η ίδια επίσης συμπλήρωσε πως: «Το πρόγραμμα μαθημάτων θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά τους ορθόδοξους μαθητές».
Ο Σύριζα, τώρα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, δήλωσε ότι αυτό ήταν μια απόφαση «μεσαιωνική και επικίνδυνα αναχρονιστική».
Η κ. Κεραμέως σχολιάζοντας το παραπάνω, ανέφερε ότι: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει τη μεγαλύτερη συντριπτική πλειοψηφία, αποτελούμενη από χριστιανούς ορθόδοξους […] θα αρχίσουμε τη διαδικασία εκπόνησης νέων θρησκευτικών μαθημάτων, πάντα σε ισορροπία με τις αποφάσεις των ανώτερων δικαστηρίων».