Η μιλά στο «Eθνος της Κυριακής» για τις καινοτομίες του νομοσχεδίου που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή

Αναλυτικά όσα ανέφερε η , αναφορικά με την Παιδεία:

Ποιες καινοτομίες εισάγει το νομοσχέδιο του που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή;

Με το νομοσχέδιο αυτό εισάγουμε μια σημαντική τομή στην εκπαιδευτική πολιτική για την οποία είμαστε ιδεολογικά υπερήφανοι, μια αλλαγή νοοτροπίας. Για πρώτη φορά εφαρμόζουμε τη σύνδεση ακριβούς ποσοστού της κρατικής χρηματοδότησης των με την αξιολόγησή τους, με κεντρικό στόχο τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας της λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το 80% της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων θα δίνεται βάσει αντικειμενικών δεικτών, όπως ο αριθμός φοιτητών και η γεωγραφική διασπορά του Ιδρύματος.

Το υπόλοιπο 20% θα εξαρτάται από την αξιολόγηση επί ποιοτικών κριτηρίων που τα ίδια τα πανεπιστήμια θα έχουν επιλέξει, όπως η εξωστρέφεια και η ερευνητική δραστηριότητα. Σήμερα ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας μπορεί να κατανείμει τις χρηματοδοτήσεις κατά το δοκούν, χωρίς κανένα κριτήριο. Εμείς ιδρύουμε την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε αντικατάσταση της περιορισμένης και προϋπάρχουσας ΑΔΙΠ.

Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας της ανεξάρτητης Αρχής, ενισχύουμε τον ρόλο της, διευρύνουμε το πεδίο αρμοδιοτήτων της και θωρακίζουμε την ανεξαρτησία της. Η ΕΘΑΑΕ ανταποκρίνεται σε όλο το φάσμα των απαιτήσεων αξιολόγησης, ανεξαρτησίας, πιστοποίησης των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και εξασφαλίζει στους φοιτητές ένα υψηλότερης ποιότητας δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα προγράμματα σπουδών θα πιστοποιούνται πριν από την έναρξη λειτουργίας τους. Θα εξετάζεται αν τα πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ’ κύκλου. Εντάσσονται θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία, π.χ. ισότητα των φύλων, πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, ηλεκτρονική μάθηση, εξωστρέφεια. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και αυτοτελής αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ.

Πώς απελευθερώνεται η χρηματοδότηση της έρευνας;

Απαλείφουμε τις αγκυλώσεις του υφιστάμενου πλαισίου και προβλέπουμε μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ). Οι αλλαγές που προτείνουμε διαμορφώνουν ένα πιο ευέλικτο και ευπροσάρμοστο πλαίσιο για τους ΕΛΚΕ, που αποτελούν το κεντρικό εργαλείο χρηματοδότησης της έρευνας που διενεργείται στα πανεπιστήμια και στους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025