Στα πλαίσια της παρουσίασης του νέου νομοσχεδίου για την η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο , στις αλλά και στα «» που πρόκειται να γίνουν σε μαθητές.

Η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων και ότι περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών. Η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «δεν υπάρχει πρόγραμμα για την επαναλειτουργία των σχολείων. Αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών προς τον πρωθυπουργό για το θέμα».

Παράλληκα,  σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες του ,  στις 7 Δεκεμβρίου – και εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν – ξεκινά το με τα δημοτικά και την να παίρνουν τη σκυτάλη όπως επίσης και η Γ λυκείου για την οποία ήδη ασκούνται πιέσεις για το θέμα της για τις με σκοπό να αποφευχθούν τα περσινά φαινόμενα με τις φτωχές επιόσεις των υποψηφίων στις όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις βάσεις 2020. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει τα επιδημιολογικά δεδομένα να πληρούν τις απαραίτητες προυποθέσεις των επιστημόνων όπως αυτά έχουν ήδη τεθεί (όπως αριθμός κρουσμάτων σε ημερήσια βάση) για να προχωρήσει η φάση αυτή, με την επόμενη εβδομάδα να παίζει πρωταρχικό ρόλο στην επιβεβαίωση του ανωτέρω πλάνου.

Επίσης για τις δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης όπως φροντιστήρια κέντρα ξένων γλωσσων υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα ανοίξουν το Δεκέμβριο, παράλληλα με τα δημοτικά, όπως είχε γίνει στο προηγούμενο lockdown.

Σκοπός είναι υποψήφιοι για τις μαθητές της Γ λυκείου πριν το κλείσιμο για τα να παρακολουθήσουν περίπου 10 μέρες μαθημάτων στις φυσικές τάξεις.

Μια βδομάδα αργότερα στις 14 Δεκεμβρίου οι μαθητές Γυμνασίου καθώς και Α και Β λυκείου θα επιστρέψουν στις τάξεις για περίπου μία βδομάδα με κύριο σκοπό την διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων όπως παραδοσιακά αυτές διεξάγονται πριν τις διακοπές του Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τις αιτήσεις συμμετοχής για τις Πανελλήνιες 2021, επιβεβαίωσε ότι φέτος θα γίνουν νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα, αυτόν τον μήνα. Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα, δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου ανέφερε ότι νωρίτερα από άλλες χρονιές και εντός του Νοεμβρίου θα δηλώσουν φέτος τη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες 2021 οι μαθητές της Γ’ λυκείου.

Έως τώρα, οι μαθητές υπέβαλλαν αίτηση – δήλωση συμμετοχής, στην οποία συμπληρώνουν τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν, εντός του Μαρτίου.

Φέτος, για πρώτη φορά, η δήλωση θα γίνει εντός των επόμενων ημερών, με υπουργική απόφαση που αναμένεται, στην οποία οι υποψήφιοι θα καταγράψουν τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν καθώς και τα ειδικά μαθήματα, εφόσον επιθυμούν την εισαγωγή τους στις σχολές στις οποίες είναι υποχρεωτικά, όπως οι Αρχιτεκτονικές και οι ξένες φιλολογίες.

Ξεκινάει η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων στα σχολεία

Η δήλωση θα γίνει νωρίτερα καθώς φέτος, για πρώτη φορά, ξεκινάει η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων στα σχολεία, σύμφωνα με πηγές του . Μέχρι πρότινος, η διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων γινόταν σε ένα ποσοστό αυτών και όχι στο σύνολό τους και συνήθως αποτελούσε μάθημα επιλογής. Οι περισσότεροι μαθητές που επιθυμούσαν την εισαγωγή τους σε υψηλόβαθμες σχολές, που ήταν υποχρεωτική η εξέταση σε ειδικό μάθημα, προσέφευγαν σε φροντιστήρια.

Με την ηλεκτρονική αίτηση από το Νοέμβριο θα γίνει η πρώτη «χαρτογράφηση» από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας για το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους υποψηφίους στη διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων. Ανάλογα με τον αριθμό και τις περιοχές στις οποίες εδρεύουν οι μαθητές θα δημιουργηθούν τμήματα που δεν αφορούν μεμονωμένα την κάθε σχολική μονάδα αλλά ομάδες σχολείων, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα.

Μέσω e-mail η υποβολή

Φέτος η υποβολή θα γίνει μέσω e-mail που θα στείλουν οι υποψήφιοι στη σχολική τους μονάδα, με τη διορία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά να αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών από το υπουργείο Παιδείας.

Μία ακόμα διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι η σύμπτυξη των Ομάδων Προσανατολισμού Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας.

Στην αίτηση οι μαθητές που ανήκουν σε αυτή την ομάδα προσανατολισμού θα επιλέξουν ως εξεταζόμενο μάθημα αυτό των Μαθηματικών, εφόσον θέλουν να εισαχθούν σε σχολές και τμήματα του δεύτερου επιστημονικού πεδίου και το μάθημα της Βιολογίας εφόσον επιθυμούν την εισαγωγή τους σε σχολές και τμήματα του τρίτου επιστημονικού πεδίου.

Τέλος, αναφορικά με τα «έξυπνα τεστ», τα οποία πρόκειται να γίνουν σε μαθητές, απάντησε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025