Άνοιγμα σχολείων: Η υπουργός παιδείας, Νίκη Κεραμέως μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ και τόνισε πώς στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουάριου. Δείτε τις διευκρινήσεις για τις πανελλήνιες 2021 και το μηχανογραφικό.
Πανελλήνιες 2021: Προβλέπεται ελάχιστη βάση εισαγωγής
Η υπουργός παιδείας τόνισε ότι η απόφαση θα ληφθεί με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και την εισήγηση των ειδικών.
Όσο καλύτερα τηρήσουμε τα μέτρα τις επόμενες 2 εβδομάδες τόσο διασφαλίζουμε την δια ζώσης λειτουργία των σχολείων ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Όπως είπε η υπουργός, δεν υπάρχει απόφαση ακόμα αν δώσουν το πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι αν θα ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και μετά οι άλλες βαθμίδες ή συνολικά όλη η εκπαίδευση, ενώ ανάφερε ότι περίπου 2,3 εκατομμύρια κάνουν τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες αλλά και τα ΙΕΚ.
Για τους φοιτητές στην επαρχία που πληρώνουν ενοίκια, η κ Κεραμέως ανέφερε ότι εξαρχής είχε ανακοινωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο θα γίνει εξ αποστάσεως.
Για τους μαθητές της Γ’ λυκείου που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, η υπουργός παιδείας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσαρμογής της εκπαιδευτικής ύλης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα.
Για το νέο σύστημα εισαγωγής, η κ. Κεραμέως είπε ότι αλλάζει η βάση εισαγωγής. «Όπως είπε προβλέπεται ελάχιστη βάση εισαγωγής η οποία θα ορίζεται από το Πανεπιστήμιο και θα είναι ποσοστό επί της επίδοσης όλων των υποψηφίων του επιστημονικού πεδίου. Έτσι όπως είπε η υπουργός παιδείας, μπορεί σε κάποια πανεπιστήμιά αυτή η ελάχιστη βάση εισαγωγής να είναι και πάνω από 10.
Άνοιγμα σχολείων: Αυτή είναι η πιο πιθανή ημερομηνία – Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις
Αλλαγές και στο μηχανογραφικό 2021
Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι οι υποψήφιοι πλέον δεν θα μπορούν να δηλώνουν όλα τα τμήματα του πεδίου αλλά μικρότερο αριθμό που θα ανακοινωθεί τις επόμενές ημέρες.
Όπως είπε η κ. Κεραμέως δεν άλλαξε τίποτα με τους απόφοιτους κολεγίων. Δεν υπάρχει ακαδημαϊκή αναγνώριση, είπε, αλλά εξετάζεται αν θα δίνονται η όχι επαγγελματικά προσόντα, ενώ κρίνεται αν θα πρέπει κάποιος να δώσει εξετάσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια με επιπλέον μαθήματα.
Όπως είπε αυτό που άλλαξε είναι ότι αυτή την διαδικασία δεν την κάνει ο επαγγελματικό σύλλογος δηλαδή τα επιμελητήρια, αλλά την κάνει μια υπηρεσία του υπουργείου. Και αυτό έγινε γιατί όπως είπε υπήρχε χρόνια καθυστέρηση στην διαδικασία και μας εγκαλούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος η κ. Κεραμέως συνεχάρη την ηγεσία του υπουργείου πολιτικής προστασίας και την αστυνομία για την ταυτοποίηση των δραστών που επιτέθηκαν στον πρύτανη του Οικονομικού πανεπιστημίου.
Πανελλήνιες 2021: Πώς θα δουλεύει το νέο σύστημα εισαγωγής
Πανελλήνιες 2021 – Γονείς: «Έγκλημα οι αλλαγές εν μέσω πανδημίας»