Για ριζικές αλλαγές τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για όσα πρέπει να γίνουν με τα πανεπιστήμια, αλλά και για τις αξιολογήσεις τόσο των πανεπιστημιακών τμημάτων, όσο και των εκπαιδευτικών, μίλησε μεταξύ άλλων, στην εκπομπή One Line η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν ξεκίνησε από την τριτοβάθμια εκπαίδευση τις αλλαγές. «Πρώτο μας μέλημα όταν μπήκαμε στο υπουργείο ήταν να κάνουμε πράξη το δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο» τόνισε.
Αναφερόμενη στα αποτελέσματα της PISA, τα οποία έδειξαν πολύ αρνητικές επιδόσεις για τους έλληνες μαθητές, η υπουργός, ενώ συμφώνησε ότι ήταν απογοητευτικές, υπογράμμισε πως δεν είναι κάτι καινούριο. «Να ξεκινήσουμε από κάτω προς τα πάνω» απάντησε και εξήγησε πως «οι χώρες που πάνε καλά είναι αυτές που έχουν συστηματική προσχολική εκπαίδευση. Αυτός είναι και ο λόγος που πρώτη προτεραιότητά μας αποτελεί το νηπιαγωγείο».
Παράλληλα στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε πως «εισάγουμε νέα κουλτούρα της επιβράβευσης της προσπάθειας» ενώ κατέστησε σαφές πως «πρέπει να εστιάσουμε και στις ήπιες δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, προσαρμοστικότητα».
Δείτε τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκαιρα και έγκυρα στο ipaidia.gr
Μιλώντας για το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια, τόνισε πως «με το νομοσχέδιο αυτό δηλώσαμε μια αλλαγή νοοτροπίας στα θέματα Παιδείας και της χώρας».
Τόνισε, μάλιστα, πως «θα αξιολογηθούν όλα τα τμήματα. Θα υπάρχει επιτροπή που έχει ως αρμοδιότητα να συστήνει στον πρωθυπουργό, ίδρυση, κατάτμηση ή ακόμα και κατάργηση τμημάτων».
Αναφορικά με την αξιολόγηση υπογράμμισε πως αυτή θα γίνει βάσει του βαθμού που εξυπηρετούν τις ανάγκες της χώρας, του βαθμού που συνδέονται με τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, καθώς και σε τι βαθμό καλύπτουν νέα γνωστικά αντικείμενα.
«Είναι αδιανόητο να μπαίνει κάποιος με βαθμό 1,7 στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προφανώς μια λύση είναι να πεις ότι βάζω μια ελάχιστή βάση εισαγωγής και το κάθε πανεπιστήμιο προσαρμόζει πάνω από αυτό τη βάση του» είπε σε αυτό το πλαίσιο.
Ωστόσο, στάθηκε σε ένα πιο σοβαρό ζήτημα. «Για να γράψει κανείς 1,7 κάτι έχει πάει στραβά στο σχολείο» είπε χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό ανακοίνωσε «ριζικές τομές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση».
Παράλληλα, έκανε λόγο για αξιολόγηση εκπαιδευτικών, «την οποία συνδέουμε άρρηκτα με την επιμόρφωση».
Τέλος, μίλησε για προσλήψεις νωρίτερα του χρόνου και κατέληξε λέγοντας πως «δεν θα αλλάξουμε το σύστημα των πανελλαδικών».
Νίκη Κεραμέως: Έχουμε να τα βάλουμε με παθογένειες πολλών δεκαετιών