Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που σηματοδοτεί μια νίκη για τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Μετά από σκληρό αγώνα 4 μηνών ο εκπαιδευτικός Νιχάτ Χότσικα που υπηρετεί στο Ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης βρίσκεται σήμερα στην τάξη του, καθώς εφαρμόστηκαν επιτέλους οι διατάξεις του Ν. 4415/2016 και η απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του Υπουργείου Παιδείας που ακύρωσε την καταγγελία σύμβασής του.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Τον Οκτώβριο του 2016 ενημερωθήκαμε από τον εκπαιδευτικό κ. Χότσικα για την καταγγελία της σύμβασής του από το Ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης. Με βάση τις διατάξεις του Ν. 4415/2016 το σχολείο υποχρεώθηκε να αποστείλει έγγραφη αιτιολόγηση της καταγγελίας σύμβασης, ώστε αυτή να εξεταστεί στο υπηρεσιακό συμβούλιο. Στην αιτιολόγηση διαπιστώθηκε ότι η καταγγελία σύμβασης δεν σχετιζόταν με τις ικανότητες, την απόδοση, τη σχέση του εκπαιδευτικού με τους μαθητές, αλλά με τα πολιτικά-θρησκευτικά του φρονήματα. Όπως ήταν φυσικό, η καταγγελία σύμβασης για λόγους «φρονηματισμού» ακυρώθηκε αποτελώντας την πρώτη εξαιρετικά σημαντική εφαρμογή των ρυθμίσεων του Νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Όμως οι ιδιοκτήτες του ιδιωτικού εκπαιδευτήριου αψηφώντας την απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου του Υπουργείου αλλά και το νόμο δεν επέτρεψε στον εκπαιδευτικό να αναλάβει τα καθήκοντά του. Μάλιστα, προσέφυγε σε δικαστήριο για να εκδοθεί εντολή μη εισόδου του εκπαιδευτικού στο κτήριο του σχολείου! Η προσφυγή απορρίφθηκε, ενώ το τελικό χτύπημα στην αδιαλλαξία της διοίκησης του σχολείου δόθηκε χθες, όταν ο εκπαιδευτικός κέρδισε την έκδοση προσωρινής διαταγής που του επέτρεψαν να επανέλθει στην τάξη. Και οι δύο δικαστικές αποφάσεις εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογήν του Ν. 4415/2016.

ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ

Από την πρώτη στιγμή η ΟΙΕΛΕ στάθηκε στο πλευρό του εκπαιδευτικού. Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ και ο Πρόεδρος του ΣΙΕΛΒΕ μετέβησαν δύο φορές στην Ξάνθη κάνοντας συναντήσεις με τη Διεύθυνση Δ/μιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, με την ιδιοκτησία του σχολείου, με εκπαιδευτικούς. Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εργάστηκαν συστηματικά για την υπεράσπιση των θέσεων του κ. Χότσικα στο υπηρεσιακό συμβούλιο. Για την Ομοσπονδία η υπόθεση αυτή δεν ήταν μια απλή καταγγελία σύμβασης. Ήταν μια απροκάλυπτη επίθεση σε ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, ήταν η δίωξη πολιτικών φρονημάτων και θρησκευτικών πεποιθήσεων που θύμισαν σκοτεινές εποχές της ελληνικής ιστορίας.

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ και του ΣΙΕΛΒΕ θα μεταβούν και πάλι στη Ξάνθη την 31/1 για να παραβρεθούν στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο κ. Χότσικα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και νομικά η επιστροφή του στην τάξη.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΙΧΑΤ ΧΟΤΣΙΚΑ…

Ο καθηγητής Μαθηματικών Χότσικα Νιχάτ γεννήθηκε πριν από 46 χρόνια στο χωρίο Μύκη της Ξάνθης. Εργάστηκε από το 2000 έως το 2004 στο Μειονοτικό Σχολείο Κομοτηνής, ενώ από το 2004 υπηρετεί στο Ιδιωτικό Μειονοτικό Σχολείο Ξάνθης. Μάλιστα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η «μετεγγραφή» του θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία για το σχολείο της Ξάνθης, λόγω των ικανοτήτων του εκπαιδευτικού, ο οποίος διδάσκει Μαθηματικά κατεύθυνσης στην Γ’ Λυκείου έχοντας καταγράψει σημαντικές επιτυχίες.

Ο Νιχάτ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο σχολείο. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του Xanthi 2, η καταγγελία της σύμβασής του προκάλεσε ταραχή στη σχολική κοινότητα. Οι γονείς ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι και ζητούσαν να λυθεί το πρόβλημα και να ξαναρχίσουν μάθημα τα παιδιά τους. Οι μαθητές πρόσφεραν στον εκπαιδευτικό λουλούδια, γλυκά και μία πλακέτα και κάποια έκλαιγαν όταν δεν τον άφηναν να μπει στην τάξη. Οι δε συνάδελφοί του τον στήριξαν θερμά.

Φαίνεται ότι τέτοιου τύπου απολύσεις ονειρεύονται ορισμένοι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης. Για να φιμώσουν όσους έχουν φωνή, όσους έχουν άποψη, όσους καταγγέλλουν παρανομίες, όσους έχουν κοινωνική δράση. Ευτυχώς η ελληνική δικαιοσύνη έδωσε τέλος στα σχέδιά τους να καταργηθεί ο Ν. 4415/2016 για να επανέλθει το ακραίο καθεστώς ασυδοσίας που φιλοτέχνησε με επιμέλεια ο «προστάτης» των σχολαρχών κ. Αρβανιτόπουλος…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025