Νέο εξοπλισμό -εξειδικευμένα μηχανήματα και αντιδραστήρια – για την ανίχνευση του κορονοϊού παρέδωσε το πρωί στο εργαστήριο μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Συγκεκριμένα, παραδόθηκε συσκευή PCR και αντιδραστήρια που θα χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα για την εξέταση δειγμάτων για τον κορονοϊό καθώς, όπως είπε ο περιφερειάρχης, με την «αύξηση των επισκεπτών στη χώρα θα υπάρξει και αύξηση των αναγκών για την ανίχνευση του κορονοϊού, ώστε να μπορούμε ως Πολιτεία να ξέρουμε τα δεδομένα και να μπορούμε να αντιδράσουμε ανά πάσα στιγμή».
«Στην Κεντρική Μακεδονία τα καταφέραμε ιδιαίτερα καλά σε σχέση με την πανδημία», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας και με αφορμή την έναρξη της τουριστικής περιόδου τόνισε πως θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα. «Ως κοινωνία, ως επιχειρήσεις και επαγγελματίες του τουρισμού πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο κορονοϊός είναι εδώ, η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Οι αφίξεις θα πρέπει να γίνονται με τρόπο που να μην θέσουν σε κίνδυνο τους πολίτες που ζουν στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και τους επισκέπτες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα για τη δωρεά λέγοντας πως «η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο εργαστήριο μικροβιολογίας είναι τέτοια ώστε να καταστεί ως εργαστήριο εθνικής αναφοράς. Πιστεύω, η δύσκολη αυτή περίοδος να είναι η αρχή μιας νέας εποχής που θα δουλεύουμε όχι με το εγώ, αλλά με το εμείς».
Στα 18.000 δείγματα που έχουν εξεταστεί από την έναρξη του κορονοϊού έως σήμερα αναφέρθηκε η διευθύντρια του εργαστηρίου μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του ΑΠΘ, καθηγήτρια Αννα Παπά- Κονιδάρη, ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη για τη δωρεά. «Στην αρχή ήμασταν υπεύθυνοι για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Ιωάννινα και τη Λάρισα και όλα τα δείγματα ερχόταν σε αυτό το εργαστήριο. Με μέσα που είχαμε την εμπειρία αλλά ήταν λίγα τα όργανα που είχαμε διαθέσιμα. Όμως σιγά σιγά προμηθευτήκαμε διάφορα όργανα χάρη στην Πολιτεία και χάρη στις δωρεές, όπως και η δική σας. Κάθε κάθε τέτοιο μηχάνημα που έρχεται στο εργαστήριο αυξάνει τον αριθμό των δειγμάτων που μπορεί να εξετάζονται ταυτόχρονα. Επομένως, μπορεί να έχουμε πιο γρήγορη εργαστηριακή διάγνωση και είναι πιο εύκολα τα αποτελέσματα», είπε η κ.Παπά.
Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Θεόδωρος Δαρδαβέσης υπογράμμισε πως το προσωπικό που στελεχώνει το εργαστήριο έδωσε την ψυχή του όλο το προηγούμενο διάστημα και πως με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του κορονοϊού οργανώθηκαν σεμινάρια ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων αλλά και των γιατρών.