Αλλάζει το υπουργείο Παιδείας, υπό την πίεση των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, την απόφασή του για τις προϋποθέσεις ίδρυσης ολοήμερων σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «», θα αλλάξει η προϋπόθεση που είχε θεσπιστεί και ανέφερε ότι πρέπει να εργάζονται και οι δύο γονείς για να φοιτήσει ένα παιδί σε ολοήμερο σχολείο.
Παράλληλα δε θα επανεξεταστεί και η κατάργηση της πρωινής ζώνης (7.15 – 8.15 π.μ.) στα σχολεία, ώστε το μέτρο να συνεχίζει να εφαρμόζεται στα σχολεία όπου «εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες».
Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι δεν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται νέο σύστημα διενέργειας του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Πρόκειται για ένα νέο «σύστημα» ΑΣΕΠ που θα εφαρμοστεί το σχολικό έτος 2017-18, ενώ θα περιλαμβάνει δύο διαφορετικές διαδικασίες επιλογής: Ένα σύστημα που θα βασίζεται σε μόρια και συγκεκριμένα κριτήρια και θα αφορά τους παλαιούς εκπαιδευτικούς, έναν διαγωνισμό ΑΣΕΠ που θα αφορά τους νεότερους εκπαιδευτικούς από το 2008 και μετά που δεν έχουν διορισθεί έως σήμερα στην εκπαίδευση.
Προανάκρουσμα κινητοποιήσεων
Για τα θέματα διορισμών, ο υπουργός Παιδείας άλλαξε άρδην τακτική και δήλωσε ότι αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και προσδιορισθεί το δημοσιονομικό κενό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς, με βάση το σχέδιο που έχει καταρτίσει για 20.000 προσλήψεις ως το 2018.
Έτσι, με την πιθανότητα μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση για την επόμενη χρονιά χαμένη, οι εκπαιδευτικοί δεν άκουσαν τελικά τις απαντήσεις που περίμεναν από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας οπότε και θα αποφασίσουν σε γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα τη στάση τους και την πορεία των κινητοποιήσεων τους.
Στη συνάντηση του με τα ΔΣ της ΟΛΜΕ (καθηγητές στα δημόσια σχολεία) και της ΔΟΕ (δάσκαλοι) ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης δεν δεσμεύτηκε και για τους αριθμούς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν την ερχόμενη σχολική χρονιά.
Ο κ. Φίλης ζήτησε από τις διοικήσεις των δύο ομοσπονδιών να του υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση για το σύστημα διορισμών μέσω του ΑΣΕΠ.
Απογοητευμένοι βγήκαν έτσι οι πρόεδροι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ από το κτίριο του Αμαρουσίου σήμερα, Παρασκευή, ενώ ο πρόεδρος της δεύτερης κ. Θ. Κικινής μίλησε «ψευδεπίγραφες μορφές διαλόγου» από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας από τις οποίες και οι δάσκαλοι αποχωρούν, καθώς νομοθετούνται συνεχώς μέτρα που αλλάζουν προς το χειρότερο τη μορφή της εκπαίδευσης.
Οι εκπρόσωποι των δύο ομοσπονδιών συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας μετά τη μεσημεριανή κινητοποίησή τους στο υπουργείο Παιδείας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθεί η εκπαίδευση.
Πάντως, στο αίτημα για «μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών τώρα», ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η προσφορά και το έργο των αναπληρωτών θα ληφθεί θετικά υπόψη στην εκπόνηση του προγράμματος των 20.000 μόνιμων διορισμών στο βάθος της τριετίας.
Ολοήμερα σχολεία και νηπιαγωγεία
Στο αίτημα των δασκάλων να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση για τον ενιαίο τύπο ολοήμερου, ο υπουργός υποστήριξε εκ νέου ότι με την απόφασή του «επεκτείνεται το αναβαθμισμένο ενιαίου τύπου ολοήμερο δημοτικό σχολείο σε όλη την Ελλάδα, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες μάθησης σε όλα τα παιδιά, καθώς πλέον το εμπλουτισμένο με γνωστικά αντικείμενα πρόγραμμα -που ως τώρα εφαρμοζόταν μόνο στο ένα τρίτο των δημοτικών σχολείων- θα εφαρμόζεται στο σύνολο».
Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις εγγραφής στο ολοήμερο σχολείο αποφασίστηκε να διευρυνθούν τα κριτήρια ειδικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και «τον κόσμο της επισφαλούς απασχόλησης» κατά τη φράση του υπουργείου Παιδείας, ενώ για την πρωινή ζώνη θα επανεξεταστεί «μόνο στα σχολεία εκείνα που εξυπηρετεί πραγματικές κοινωνικές ανάγκες».
Στο αίτημα της ΔΟΕ για την απόσυρση της διάταξης που οδηγεί σε κλείσιμο πολλών νηπιαγωγείων στη χώρα, ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι «κανένα νηπιαγωγείο δεν κλείνει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025