Το επόμενο βήμα, μετά την επιτυχή εισαγωγή του θεσμού της μαθητείας, σχεδιάζει το Υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα που σκοπό έχει την εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερων προοπτικών επαγγελματικής αποκατάστασης για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, με εξειδίκευση σύμφωνα με τις ανάγκες ενός επαγγέλματος.
Προβλέπεται απόκτηση περισσότερων δεξιοτήτων αλλά και συνέχιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, δηλαδή συνδυασμός θεωρητικής κατάρτισης και εξάσκησης.
Πιλοτική εφαρμογή αυτής της προσπάθειας σχεδιάζεται να γίνει στο ΕΠΑΛ Αταλάντης, στην ειδικότητα «Τεχνολογίας τροφίμων και ποτών», με εξειδίκευση στη ζυθοποιία. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη ζυθοποιία ΕΖΑ, στις εγκαταστάσεις της οποίας θα γίνει η εκπαίδευση των μελλοντικών ζυθοποιών.
Την Παρασκευή 6/7/2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη και συνεργατών του με τον πρόεδρο της ΕΖΑ κ. Συριανό και τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Κελέμη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Δημητρίου και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός για τη μαθητεία στη Στερεά Ελλάδα Λεωνίδας Τούτσης, οι οποίοι έχουν αναλάβει να προετοιμάσουν την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος.
Στη συνάντηση ο κ. Συριανός αναφέρθηκε στην ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΠΕΘ και των θεσμικών εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας στην Ελλάδα, στην οποία οι δεύτεροι θα συνεισφέρουν με την περιγραφή των επαγγελματικών προσόντων που απαιτούνται για τον τομέα της δραστηριότητάς τους, αλλά και προσφέροντας τις εγκαταστάσεις τους, εξοπλισμό εργαστηρίων, αναλαμβάνοντας δαπάνες κλπ. Πρέπει να δουν, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, και ως δική τους υπόθεση την επαγγελματική εκπαίδευση μετά τις βασικές σπουδές στο ΕΠΑΛ. Εξέφρασε την ελπίδα τόσο ο ΣΕΒ όσο και ο ΣΕΤΕ να ανταποκριθούν στην πρόκληση και πολλές επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΖΑ.
Ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου δεσμεύτηκε να συνεισφέρει με τη μετάδοση της γνώσης και της πείρας της Γερμανίας στον τομέα της εκπαίδευσης ζυθοποιών είτε σχετικά με τα προγράμματα σπουδών είτε με την πρακτική εξάσκηση.
Από την πλευρά του ο κ. Μπαξεβανάκης επανέλαβε το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης να αναβαθμιστεί η επαγγελματική εκπαίδευση, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και με την καθιέρωση της μαθητείας μετά την απόκτηση απολυτηρίου και πτυχίου του ΕΠΑΛ. Εξασφαλίζεται, έτσι, η απόκτηση γενικής παιδείας και τεχνολογικών γνώσεων με την ολοκλήρωση της δωδεκαετούς φοίτησης και βέβαια να υπάρχει η ωριμότητα στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών, μετά την οποία οι έφηβοι θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας, είσοδος η οποία γίνεται υπό την προστασία και την εποπτεία του δημόσιου σχολείου. Υπογράμμισε ότι η επένδυση στην εκπαίδευση και εξειδίκευση νέων ανθρώπων είναι καθοριστική ώστε να διαμορφωθούν στη χώρα μας οι συνθήκες ανάπτυξης του ανθρώπινου κεφαλαίου με πολλαπλό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και το ενδιαφέρον για καινοτόμα προγράμματα όπως αυτό που παρουσιάστηκε και διαβεβαίωσε ότι η πρόταση που κατατίθεται θα εξεταστεί με σοβαρότητα και θα υπάρξει πρωτοβουλία για τη δημιουργία του απαραίτητου πλαισίου για την οργάνωση παρόμοιων προγραμμάτων.
Το πρόγραμμα σχεδιάζεται να ξεκινήσει το σχολικό έτος 2018-19 με την πιλοτική εφαρμογή της μαθητείας στην ειδικότητα «Τεχνολογίας τροφίμων και ποτών» με εξειδίκευση στη ζυθοποιία. Συγχρόνως, θα εξεταστούν οι όροι για το επόμενο βήμα, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και την ομαλή ένταξη των αποφοίτων στο συγκεκριμένο επάγγελμα.