| «Να μην κάνει καμία αλλαγή στο και στο Λύκειο ενώ είναι θέμα μηνών να διεξαχθούν εθνικές εκλογές» ζήτησε ήδη από τον η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη


Συνεχίζεται το «ράβε –ξήλωνε» για το νέο εξεταστικό σύστημα! Το νέο εξεταστικό σύστημα και οι αλλαγές στο λύκειο αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα, αν και από τον περασμένο Σεπτέμβριο αναμένεται η ανακοίνωσή τους από μήνα σε μήνα.

«Δεν θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές από την ανακοίνωση της πρότασής μας που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και τόνισε: «Το βασικό πνεύμα των αλλαγών είναι η ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών στη Β’ Λυκείου, ώστε η Γ’ Λυκείου να είναι έτος προπαρασκευής για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να δώσει ο κ. Γαβρόγλου, προκειμένου να προλάβει να ψηφισθεί από τη Βουλή έως το τέλος του μήνα περιλαμβάνει:

Το πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, Αλλαγές στη Γ Λυκείου που θα ισχύσουν από του χρόνου, Αλλαγές στα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία, Ιδρυση εντός του ΕΑΠ Εθνικού Κέντρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών το οποίο θα διοργανώνει και θα υλοποιεί, με προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αλλά και διά ζώσης, τη διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση Εξωτερικού, Κολλέγια και Συγχωνεύσεις ΤΕΙ με Πανεπιστήμια όπως Συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Συγχώνευση του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τo σχέδιο Γαβρόγλου για τις περιλαμβάνει οι υποψήφιοι να εξετάζονται υποχρεωτικά σε 4 μαθήματα ενώ θα έχουν και τη δυνατότητα να εξεταστούν σε ένα επιπλέον προσκειμένου να διεκδικήσουν τις σχολές ενός δεύτερου επιστημονικού πεδίου.

Τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι τα ίδια με το σημερινό σύστημα όπως αυτά προσδιορίζονται από την κατεύθυνση των υποψηφίων Αρχαία Ιστορία Φυσική Βιολογία Μαθηματικά Χημεία Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Πληροφορική.

Δείτε τις τελευταίες στο ipaideia.gr

Σε ο,τι αφορά στις αλλαγές τη θέση των Λατινικών παίρνει η Κοινωνιολογία ενώ ηΛογοτεχνία θα συνεξετάζεται με τα Νέα Ελληνικά . Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην προσμετρείται ο βαθμός του απολυτηρίου στις συνολικές μονάδες που θα συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Βασικός στόχος είναι να περιοσρισθούν αντιδράσεις των γονιών οτι αν συνυπολογίζονται οι βαθμοί των καθηγητών της τάξης θα υπάρχουν πιέσεις προς τους καθηγητές για πολύ καλούς βαθμούς.

«Να μην κάνει καμία αλλαγή στο εξεταστικό σύστημα και στο ενώ είναι θέμα μηνών να διεξαχθούν εθνικές εκλογές» ζήτησε ήδη από τον υπουργό Παιδείας η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη ενώ η τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκη Κεραμέως απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι παλινωδίες του υπουργείου Παιδείας σε αυτό τo κρίσιμο θέμα καλώντας την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή την ύστατη αυτή ώρα.

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα θα «τρέξουν» τη σχολική χρονιά 2019- 2020, δηλαδή θα αφορούν όσους δώσουν πανελλαδικές το καλοκαίρι του 2020.Εκπαιδευτικοί πάντως σημειώνουν με νόημα οτι τα περισσότερα τµήµατα με ελεύθερη είσοδο δεν αποτελούν “πόλο έλξης” ενώ στις σχολές υψηλής ζήτησης ο ανταγωνισµός θα είναι πολύ µεγάλος . Ενα ακόµη ερώτημα που τίθεται είναι η οδηγία για συµπλήρωση του µηχανογραφικού δελτίου από µαθητές Β’ Λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις, την ώρα δηλαδή που οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμα καταλήξει στο είδος των σπουδών που θέλουν να ακολουθήσουν. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που ασχολούνται χρόνια με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις τα «πράσινα τµήµατα», δεν θα είναι ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων καθώς δεν υπάρχει σχέση με την αγορά εργασίας.

Στην ουσία πρόκειται για τμήματα δύο «ταχυτήτων» αν και το υπουργείο επισημαίνει ότι το φαινόμενο παρατηρείται και σήμερα και προκαλείται από τη διαφορά στις προτιμήσεις των υποψηφίων και όχι από το ίδιο το σύστημα εισαγωγής.

Το χρώμα δεν θα είναι μόνιμο για κανένα τμήμα, αλλά θα το αποκτά κάθε χρόνο , ανάλογα με τη ζήτηση από την πλευρά των υποψηφίων. Το πράσινο χρώμα θα δίνεται στα τμήματα με τι μικρότερη ζήτηση και θα δίνεται το “σήμα” στους υποψηφίους ότι μπορούν να εισαχθούν ελεύθερα με το βαθμό του Απολυτηρίου.Οι προτάσεις αυτές θα ισχύουν για το Γενικό Λύκειο, ενώ για τα Επαγγελματικά Λύκεια τα πράγματα θα συνεχίσουν να έχουν όπως είναι σήμερα.

Τα υποχρεωτικά μαθήματα για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται ως εξής : το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας ενιαίο μάθημα για 6 ώρες, το μάθημα των Θρησκευτικών για 1 ώρα και το μάθημα της Φυσικής Αγωγής για 2 ώρες, ενώ για το εσπερινό Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες) και Θρησκευτικά (1 ώρα).Επιπλέον για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες για ένα μάθημα επιλογής. Στις επιλογές περιλαμβάνονται ειδικά μαθήματα που οι υποψήφιοι μπορεί να χρειαστούν και για την εισαγωγή τους σε κάποια Τμήματα. Θα υπάρχουν οι βαθμοί των τετραμήνων οι οποίοι θα προσδιορίζονται όπως περίπου προσδιορίζονται και σήμερα, εκτός προφανώς τη Φυσική Αγωγή, δε θα μετράει στον υπολογισμό των βαθμών των τετραμήνων.

Οι κύριες αλλαγές συνοψίζονται στα εξής:

• Οι τρεις Ομάδες Προσανατολισμού, γίνονται τέσσερις, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα Επιστημονικό Πεδίο.

• Τα βασικά μαθήματα της κάθε ομάδας είναι τα ίδια με την αντίστοιχη σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού, με εξαίρεση την αντικατάσταση των Λατινικών από το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Η αντικατάσταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη αφ’ ενός γιατί από όλο το φάσμα των επιστημών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου τα Λατινικά αφορούσαν μόνο τα Τμήματα Φιλολογίας και αφ’ ετέρου γιατί με την εξαιρετικά περιορισμένη εξεταστέα ύλη τους προκαλούσαν στρεβλώσεις στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων. Επίσης, τα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία ενοποιούνται στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, το οποίο είναι εξεταζόμενο για όλους τους υποψηφίους.

• Η σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών διαιρείται σε δύο Ομάδες Προσανατολισμού, την Ομάδα Προσανατολισμού «Θετικές Σπουδές» και την Ομάδα Προσανατολισμού «Σπουδές Υγείας». Η πρώτη οδηγεί στο δεύτερο και η δεύτερη στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο.

• Το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζεται με περιεχόμενο που σχετίζεται με την κοινωνική διάσταση της Οικονομίας.

• Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το απολυτήριο όσο και για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συντελεστές βαρύτητας καταργούνται και όλα τα μαθήματα έχουν την ίδια βαρύτητα.

• Για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα) και Φυσική Αγωγή (2 ώρες), ενώ για το εσπερινό Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες) και Θρησκευτικά (1 ώρα).

• Επιπλέον για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες για ένα μάθημα επιλογής. Στις επιλογές περιλαμβάνονται ειδικά μαθήματα που οι υποψήφιοι μπορεί να χρειαστούν και για την εισαγωγή τους σε κάποια Τμήματα.

• Τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, με έξι διδακτικές ώρες για το καθένα. Αυτό δε σημαίνει ανάλογη αύξηση της διδακτέας/εξεταστέας ύλης. Η ύλη θα αυξηθεί σε κάποια μαθήματα, αλλά σε καμία περίπτωση αναλογικά με την αύξηση ωρών. Στόχος είναι να υπάρχει ο χρόνος ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να διδάσκουν σωστά και οι μαθητές να μπορούν να εμπεδώσουν την ύλη κάθε μαθήματος.

• Τέλος για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρεις ώρες ανά εβδομάδα, μία για
κάθε ένα από τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού κατά τις οποίες κάθε εκπαιδευτικός θα είναι διαθέσιμος για συνεργασία με τους μαθητές του, για συζήτηση εργασιών, επίλυση αποριών κλπ.

Για την αναβάθμιση των εξετάσεων, προκρίνεται η λύση της συνεργατικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η οποία όχι μόνο δεν αποστερεί από τα σχολεία την αυτονομία τους για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, αλλά αποτελεί και ένα πρώτο στάδιο για την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας των σχολικών μονάδων, το οποίο δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο ζήτημα των εξετάσεων.

Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες, ανά Δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά Νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας και η εξέταση θα είναι δίωρη. Επιτηρητές θα είναι οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων αλλά διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το δημόσιο σχολείο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025