Επ’ αόριστον αναβάλλεται η παρουσίαση από το του για την εισαγωγή στα . Ο χρόνος κυλά –οι πρώτες εξαγγελίες έγιναν πέρυσι τον Μάιο– αλλά ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου αντιμετωπίζει τις εσωκομματικές διαφωνίες στην αρχική πρόταση που παρουσίασε το .

 

Την ίδια στιγμή, οξύνονται οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών για τις νέες μισθολογικές περικοπές και την ίδρυση του νέου . Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινή», οι διδάσκοντες στο εμβληματικό ΕΜΠ έχουν προγραμματίσει συνέλευση για την προσεχή εβδομάδα, με στόχο να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, μετά τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Ειδικότερα, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το στα ΑΕΙ έχει τεθεί στο περιθώριο των υπουργικών προτεραιοτήτων, καθώς η κατάργηση των και η ελεύθερη πρόσβαση, όπως έχει υποσχεθεί ο κ. Γαβρόγλου, αποδεικνύονται ανέφικτες. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει στο υπουργικό επιτελείο ότι δεν είναι εύκολη η επίτευξη της ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ, ακόμη και σε σχολές θεωρητικού προσανατολισμού που δεν χρειάζονται σημαντικές υποδομές (π.χ. εργαστήρια) για την εκπαίδευση των φοιτητών. Την ίδια στιγμή, για το ίδιο θέμα αντιδράσεις υπάρχουν και από συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η κριτική τους εστιάζεται στο γεγονός ότι με τη νέα δομή του και τον περιορισμό του αριθμού των μαθημάτων σε Β΄ και Γ΄ Λυκείου, πολλοί καθηγητές θα μείνουν χωρίς ώρες διδασκαλίας στο λύκειο και θα πρέπει ή να διδάσκουν σε πολλές σχολικές μονάδες για να συμπληρώσουν το υποχρεωτικό, εβδομαδιαίο ωράριό τους ή, πιο δύσκολο, να αλλάξουν περιοχή οργανικής θέσης.

Βεβαίως, ο υπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει το «αγκάθι» του Παν. Δυτικής Αττικής και των αντιδράσεων των πανεπιστημιακών για τις νέες μισθολογικές τους περικοπές. Το ΕΜΠ ζητεί, όπως η ΠΟΣΔΕΠ και η Φιλοσοφική, από την κυβέρνηση «να προχωρήσει αμέσως στη ρύθμιση του θέματος που εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια: την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012. Από την άλλη, επίσης το ΕΜΠ αντιδρά στην ίδρυση, όπως αυτή προωθείται, του Παν. Δυτικής Αττικής διά της συνενώσεως των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. «Πρόκειται για ένα ψηφοθηρικό εγχείρημα. Ο κ. υπόσχεται στους φοιτητές των ΤΕΙ αναβάθμιση, ωστόσο πρόκειται για υποβάθμιση των ΑΕΙ αφού θα δημιουργηθεί ένα πανεπιστήμιο χωρίς υποδομές με τετραετούς φοίτησης σπουδές που θα προσιδιάζουν με τις σπουδές των Πολυτεχνείων», ανέφερε χθες στην «Κ» καθηγητής του ΕΜΠ. Οι δηλώσεις του λαμβάνουν ιδιαίτερη αξία, καθώς θεωρείται προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025