Ο συνέγραψε χθες ένα ακόμη επεισόδιο λαϊκισμού γύρω από το σίριαλ της… κατάργησης των . Παρότι προ μηνός το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής επιβεβαίωσε πως εισαγωγή στα ΑΕΙ χωρίς πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις δεν είναι δυνατή, ο Αλ. Τσίπρας χθες εξήγγειλε για μία ακόμη φορά την τους.

Απόστολος Λακασάς

Την ίδια στιγμή, η πολιτική και ακαδημαϊκή οπισθοδρόμηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς το 1982 είναι γεγονός. Χθες στη Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία έδωσε το «πράσινο φως» υπέρ των αλλαγών που προωθούνται στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ και αντλούν τη βασική τους φιλοσοφία από τον πυρήνα των διατάξεων του νόμου-πλαισίου του 1982. Βασικός στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να υποδηλώσει πως υλοποιεί την αριστερή του ατζέντα.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «μετά τη θερινή ανάπαυλα της Βουλής φέρνουμε ένα εμβληματικό , το οποίο είναι ήδη σε διαδικασία διαβούλευσης, για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, γιατί αφορά τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ένα ν/σ το οποίο θέλει να καταργήσει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που αποτελούν διαδικασία υποβολής των νέων σε εξοντωτικό στρεσάρισμα και κρίσεις μόνο μιας φοράς. Εχουν βέβαια αδιάβλητο χαρακτήρα, από την άλλη πλευρά, όμως, είναι πραγματικότητα σήμερα στη χώρα ότι το σχολείο –και κυρίως το λύκειο– έχει γίνει πάρεργο των φροντιστηρίων». Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος και προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι το πάρεργο των φροντιστηρίων «δημιουργεί εμπόδια στα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων και της Δυτ. Αττικής, για τα οποία εσείς όψιμα εμφανιστήκατε σήμερα να νοιάζεστε».

Ωστόσο, προς το παρόν το υπ. Παιδείας δεν έχει παρουσιάσει το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και η μόνη βάση άτυπου διαλόγου είναι η θολή πρόταση του ΙΕΠ, με τίτλο «Εθνικό Απολυτήριο». Ενδεικτικά, η πρόταση επαναφέρει τη βαθμολογία των καθηγητών του σχολείου ως παράγοντα συνδιαμόρφωσης της επίδοσης του μαθητή για τα ΑΕΙ. Κάτι που θα προκαλέσει στρεβλώσεις χωρίς να απαλείψει την παραπαιδεία και ήδη προκαλεί αντιδράσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο αριστερίστικου λαϊκισμού εντάσσεται η επιστροφή των φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ και σε κρίσιμες αποφάσεις για τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Αυτό προβλέπεται στο υπό ψήφιση για τα ΑΕΙ, που υποδηλώνει την οπισθοδρόμηση στον νόμο-πλαίσιο του 1982 στον οποίο η φοιτητική συμμετοχή αποτελούσε κεντρικό άξονα. «Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα μόνοι τους να προστατεύουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από διάφορες δυνάμεις οι οποίες λειτουργούν προβοκατόρικα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι η νέα ρύθμιση επαναφέρει το πλαίσιο που είχε υιοθετηθεί επί υπουργίας Γιαννάκου. Μάλιστα, ανέφερε ότι «το άσυλο έχει “βασανιστεί” όχι εξαιτίας του στρεβλού θεσμικού πλαισίου». Τι φταίει, λοιπόν; «Εχει “βασανιστεί” εξαιτίας της δυνατότητας που είχαν κάθε φορά μικρές ομάδες προβοκατόρικες, κυρίως λόγω της αδυναμίας παρέμβασης του ίδιου του φοιτητικού κινήματος, να δημιουργούν δεδομένα που ευτελίζουν την έννοια του ασύλου και την έννοια της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για την κατάργηση των «διαβόητων», όπως τα χαρακτήρισε, συμβουλίων, τα οποία στελεχώθηκαν από Ελληνες πανεπιστημιακούς του εξωτερικού. Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου απέδωσε την τυχόν αδυναμία της νυν κυβέρνησης να προσελκύσει Ελληνες επιστήμονες του εξωτερικού στον προηγούμενο νόμο 4009/2011, έστω κι αν τα μέλη των συμβουλίων συνάντησαν τη σφοδρή αντίδραση πρυτάνεων όπως ο Θεοδ. Πελεγρίνης, μετέπειτα υποψήφιος βουλευτής και υφυπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025