Αγωνιστική παρέμβαση ΔΕ – Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τον εύηχο τίτλο «Νέες δομές υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου» έχει έναν πολύ παλιό στόχο.
Την προώθηση της αυτονομίας και της αυτοαξιολόγησης των σχολείων,, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί όσα ψήφισε στο 3ο μνημόνιο με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και λοιπούς, δηλαδή το «Νέο Σχολείο», «σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ» ΜΝΗΜΟΝΙΟ (2015). Ν. 4336, ΦΕΚ 94, τ.Α΄, 14-8-2015, (σελ. 1026-1027). Προσπαθεί να νικήσει τον μόνο πραγματικό της αντίπαλο, το εκπαιδευτικό κίνημα που έβαλε φραγμό στα σχέδια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με κορυφαία τη μάχη του 2013-2014. Το τοπίο που ετοιμάζει είναι εφιαλτικό: αυτονομία σχολικών μονάδων, άμεση και πλήρης υπαγωγή στη τοπική αυτοδιοίκηση, δ/ντες managers, αξιολόγηση–λογοδοσία σχολείου και εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με τα μέχρι τώρα μέτρα στην ΕΕΚ με κλείσιμο τμημάτων – ειδικοτήτων, επέκταση της μαθητείας, αύξηση των εξετάσεων πανεθνικού χαρακτήρα για τους μαθητές με το νέο Λύκειο, μείωση μισθολογικού κόστους με εκπαιδευτικούς λάστιχο. Πιο συγκεκριμένα:
Η κυβέρνηση και το υπουργείο αποδέχονται, ήδη από την εισαγωγή του σχεδίου, ως βάση των αλλαγών που προτείνουν, την καταβύθιση των εργασιακών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, τον πόλεμο και την προσφυγιά, καθώς και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που προκύπτουν από το σφαγιασμό μισθών, συντάξεων, αξιοπρεπούς εργασίας, δηλαδή τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου, που προωθεί η πολιτική τους και οι συμφωνίες τους με ΕΕ – ΔΝΤ.
2. Στο σχέδιο του υπουργείου παιδείας προτείνεται «αποκέντρωση και παιδαγωγική αυτονομία της σχολικής μονάδας», που, παρά την παραπλανητική χρήση των λέξεων, θεσμοθετείται στην πραγματικότητα μέσα από τη δημιουργία νέας ιεραρχικής δομής επιτήρησης των σχολικών μονάδων, των ΠΕΚΕΣ (Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού). Τα νέα περιφερειακά όργανα λογοδοτούν άμεσα στο ΙΕΠ για την υλοποίηση της εκπαιδευτικής κυβερνητικής πολιτικής. Η «παιδαγωγική αυτονομία και ο αποφασιστικός ρόλος του συλλόγου διδασκόντων» εξαντλείται στη λειτουργία εντός των πλαισίων “της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και των κείμενων διατάξεων”. Στόχος; Από τη μια ο ακόμη πιο σφιχτός έλεγχος του κράτους στην εκπαίδευση και από την άλλη η μεταφορά των λειτουργικών, χρηματοδοτικών υποχρεώσεων του στα σχολεία, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς. Ήδη αρκετά σχολεία κλήθηκαν φέτος να διαχειριστούν μόνα τους τα κενά· π.χ., περικοπές αναλυτικού προγράμματος, στοίβαγμα μαθητών σε πολυπληθείς τάξεις, εύρεση χορηγών για να καλύψουν την υποχρηματοδότηση, με τον μεγάλο αδελφό myschool να “κοκκινίζει” κάθε παρεκτροπή του σχολείου από τις εντολές του Υπουργείου και τη δαμόκλειο σπάθη του καθηκοντολόγιου να απειλεί όσους δε συμμορφώνονται.
3. Σε αυτό το πλαίσιο η αυτοαξιολόγηση και η αξιολόγηση ως βασικό εργαλείο προώθησης των αντιδραστικών αλλαγών επανέρχεται, αλλά μετονομάζεται σε “προγραμματισμό και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου.” Η αυτοαξιολόγηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Π.Δ του 2013 της κυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων. Προβλέπει:
Οι πιθανοί-ενδεικτικοί θεματικοί άξονες τίθενται μέσω σχεδίου προγραμματισμού, το οποίο καθορίζεται με ΥΑ και παρουσιάζεται στα σχολεία με οδηγίες συμπλήρωσης και ενημερωτικές συναντήσεις των Διευθυντών των σχολείων από τα στελέχη του ΠΕΚΕΣ.
Θα γίνονται συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων τουλάχιστον μία φορά το μήνα για να φέρει σε πέρας τον προγραμματισμό, τη διαμορφωτική και τελική αποτίμηση της δράσης του.
Το Σχολικό Συμβούλιο κάθε μονάδας ( Σύλλογος Διδασκόντων, ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι μαθητικών κοινοτήτων, με προεδρεύοντα το Διευθυντή) θα συμμετέχει στις διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, διατυπώνοντας προτάσεις. Θα εντοπίζει τα προβλήματα, θα προτείνει λύσεις και θα αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την επίλυση θεμάτων, όπως: επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας, ανάπτυξης συνεργειών με τους κοινωνικούς φορείς, υγιεινής, ασφάλειας και πρόληψης ατυχημάτων στον σχολικό χώρο, υλικοτεχνικής υποδομής, κ.ά.
Ό,τι δηλαδή καλούνταν να υλοποιήσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων και με την αυτοαξιολόγηση του Αρβανιτόπουλου: τυποποιημένες φόρμες, κατάθεση σχεδίων δράσης για καινοτομίες, υλικοτεχνική υποδομή, συνεργασίες με φορείς και τοπική κοινωνία, εσωτερικοί κανονισμοί σχολείων κλπ. Και λογοδοσία για τα αποτελέσματα. Κατάθεση των εκθέσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τότε, στο ΠΕΚΕΣ τώρα.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει υπογράψει στο 3ο μνημόνιο τη νομοθέτηση νέου πλαισίου αξιολόγησης των επιδόσεων όλου του προσωπικού στο Δημόσιο και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, που θα συνάδει με το γενικό σύστημα. Η ΑΔΙΠΔΕ (εξωτερική αξιολόγηση) παραμένει και αναβαθμίζεται με παρόντες στις επιτροπές -για την εκπόνηση της πρότασης για την αυτοαξιολόγηση- τους ίδιους με το 2013-2014.
Το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει σε πρώτη φάση να δημιουργήσει “αναίμακτα” μια κουλτούρα αξιολόγησης στο χώρο της εκπαίδευσης μέσω της αυτοαξιολόγησης και μετά να προχωρήσει στην ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της τάξης. Ήδη επιχείρησε την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης στους υποψήφιους διευθυντές και στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς σε διοικητικές θέσεις,ενώ στο τωρινό σχέδιο με την αξιολόγηση των στελεχών επιδιώκει να φτιάξει το σώμα των προθύμων στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση με το εκπαιδευτικό κίνημα, έχοντας κατά νου τα συντριπτικά ποσοστά στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση στο Δημόσιο που έφτασαν το 70%, παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς.
Η ομαδοποίηση των σχολείων που προβλέπει το σχέδιο, έμπνευση του Υπουργείου επί εποχής Διαμαντοπούλου με σκοπό την αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής του δημόσιου σχολείου στα πλαίσια της “ευελιξίας” που μετακινεί μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όμορα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία νέων τμημάτων, συνάδει με τις νέες αναθέσεις μαθημάτων όμορου επιστημονικού αντικειμένου και αύριο θα διευρύνει τα όρια ώστε να περικόπτει εκπαιδευτικό προσωπικό.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ! Όχι με τον κυνισμό του Μητσοτάκη αλλά με την ψευτοαριστερή φρασεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, και τα πυρά και των δύο απέναντι στους εκπαιδευτικούς.
Απέναντι στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» η ουσία είναι μια: “είσαι ικανός-άξιος υλοποιητής της κυβερνητικής πολιτικής; Δουλεύεις. Αλλιώς απολύεσαι και ευθύνεσαι γι αυτό.”
Να θυμίσουμε ότι η μάχη που δώσαμε με όλη μας τη δύναμη το 2014, δεν ήταν απλώς μια μάχη ενάντια στην αξιολόγηση Μητσοτάκη. Ήταν μάχη ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας, στον κανιβαλισμό των ανθρωπίνων σχέσεων, στην τυποποίηση της εκπαιδευτικής πράξης, στην υποδούλωση των δημιουργικών και δημοκρατικών δυνάμεων από τα ερωτηματολόγια, τους δείκτες και τα ποσοστά. Την ίδια μάχη θα δώσουμε και πάλι, όποτε χρειαστεί, σε πείσμα των θεσμών, των αγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γραφειοκρατών που εξουσιάζουν τη ζωή μας.
Καλούμε τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία σε συντονισμένη δράση, ενέργειες και αποφασιστικούς, μαχητικούς αγώνες, για να διαμορφωθεί το κίνημα που θα μπλοκάρει ξανά σε κάθε σχολείο την αξιολόγηση και τους επίδοξους αξιολoγητές, θα ανατρέψει τα σχέδια για τον επαγγελματικό αφανισμό των εκπαιδευτικών και τη συρρίκνωση του δημόσιας εκπαίδευσης.
Δεν συνδιαλεγόμαστε – δεν συνδιαχειριζόμαστε την αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική. Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα.
Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Να καταργηθεί όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης, εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών. Κατάργηση της ΑΔΙΠΔΕ. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εργαζομένους. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.