Η κυβέρνηση θέλει ανοιχτά και καταστήματα. Με «όπλο»τα self test και τους εμβολιασμούς μεταφέρει τη συζήτηση για νέα για τη νέα χρονιά, αν η κατάσταση χειροτερέψει.

Ο οδικός χάρτης για τα

Όπως αναφέρει το ΕΘΝΟΣ, σε αυτή τη χρονική συγκυρία από την κυβέρνηση  δίνεται πίστωση χρόνου στα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, ωστόσο αυξημένη ετοιμότητα επικρατεί για το ενδεχόμενο το εορταστικό κλίμα να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της πανδημίας. Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, που με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν είναι απόλυτα σαφές αν οδηγεί σε ηπιότερα ή εντονότερα συμπτώματα.

Πάντως δεδομένο είναι πως η πίεση στο σύστημα υγείας βαίνει κλιμακούμενη, καθώς συνολικά 27 περιοχές της χώρας είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά πάνω από τους 700, ενώ μέσα στις πέντε τελευταίες ημέρες έχασαν τη ζωή τους 474 άνθρωποι.

Μάλιστα η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και ειδικότερα στις ΜΕΘ πυροδότησε χθες  μια πρωτοφανή πολιτική σύγκρουση. Οι καταγγελίες για κλίνες ΜΕΘ – που μένουν κλειστές για να νοσηλευθούν αν χρειαστεί «VIP» περιστατικά – προκάλεσαν τα πυρά της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται λόγος  για fake news. «Δεν υπάρχει περίπτωση οποιασδήποτε παρέμβασης. Δεν χωρά στο μυαλό μας ότι τα κρεβάτια στις ΜΕΘ δίνονται στους ασθενείς με βάση παρεμβάσεις ή με βάση το πόσο γνωστός ή λιγότερο γνωστός είναι ο καθένας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την έντονη συζήτηση που έχουν προκαλέσει  οι σχετικές καταγγελίες.

Τρεις κινήσεις για να αποφευχθεί το lockdown

Χριστούγεννα χωρίς νέα μέτρα, ούτε lockdown επιδιώκει η κυβέρνηση, που εστιάζει:

Στη δωρεάν διάθεση ενός σε κάθε ενήλικο μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν τα Χριστούγεννα. Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να υπάρχει εικόνα για  την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών.

Στην αυστηρή τήρηση των μέτρων, που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως δεν πρόκειται να υπάρχει χαλάρωση λόγω Χριστουγέννων  και οι ανεμβολίαστοι θα μείνουν εκτός των κλειστών χωρών της εστίασης και της διασκέδασης,

Στην επιτάχυνση των ρυθμών, με τα τελευταία στοιχεία να είναι θετικά. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες έγιναν 112.154 εμβολιασμοί, με εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή των πολιτών για την αναμνηστική δόση (τρίτη δόση έκαναν χθες 85.542  άτομα).Σημειώνεται ότι στην ηλικιακή ομάδα των  60 ετών και άνω, το 54% των δικαιούχων έχει ήδη εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση και αν συνυπολογιστούν τα ραντεβού το ποσοστό φτάνει το 79%. Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα με μια δόση φτάνει στο 83,9%, ενώ αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανεβαίνει στο 85,6%.

Δεν κλείνουν τα σχολεία

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο τόνισε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δίνοντας παράλληλα και μια εικόνα για την πορεία των στη μαθητική κοινότητα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κατεγράφησαν 1.000 λιγότερα κρούσματα και όπως είπε η κύρια Κεραμέως  μόλις 15 τμήματα (σε σύνολο 85.000) είναι κλειστά. Πάντως να σημειωθεί εδώ πως με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσεί το  50% + 1 των μαθητών, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονη κριτική από την αντιπολίτευση.

Όσον αφορά στη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα πάνω από το 85% των εκπαιδευτικών στα σχολεία έχουν κάνει το σχετικό βήμα. Παράλληλα  στους μαθητές του Λυκείου το ποσοστό εμβολιασμού αγγίζει πλέον το 50%.

Τέλος να σημειωθεί πως με τροπολογία που ψηφίστηκε θεσπίζεται ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, σε γονείς και κηδεμόνες ανηλίκων οι οποίοι παραλείπουν την εγγραφή ή την εποπτεία τους ως προς τη φοίτηση. Όπως σημείωσε η υπουργός Παιδείας  η τροπολογία αφορά σε γονείς που κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο, λόγω αντίθεσης στις μάσκες ή τις αυτοδιαγνωστικές εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025