Το τελικό κείμενο προβλέπει ακόμη επαναφορά «Βασικού Μέτοχου»και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
Ριζική αναθεώρηση των βασικών διατάξεων του Συντάγματος αναμένεται να προτείνει η ΝΔ με πρόταση τριάντα ενός σημείων που θα καταθέσει στην Βουλή τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Το τελικό κείμενο θα ζητά την αναθεώρηση 65 – 70 άρθρων και συγκεκριμένα την μείωση των βουλευτών, την κατάργηση της παραγραφής των αδικημάτων υπουργών, την επαναφορά του λεγόμενου «βασικού μετόχου», την καθιέρωση Συνταγματικού Δικαστηρίου, την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και την δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Επιπροσθέτως, οι συντάκτες της πρότασης παραδέχονται ότι η πρόσφατη κρίση και οι μνημονιακοί νόμοι αλλά και «πιθανές μελλοντικές απαιτήσεις» δημιουργούν την ανάγκη Συνταγματικής θωράκισης των κοινωνικών δικαιωμάτων όπως «ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ακατάσχετο πρώτης κατοικίας, μισθών και συντάξεων». Στην ουσία παραδέχονται ότι απαιτείται θωράκιση του Συντάγματος για να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της «γαλάζιας» ομάδας για τις αλλαγές στο Σύνταγμα Προκόπη Παυλόπουλο το τελικό κείμενο θα αποτελείται από τα εξής οκτώ κεφάλαια:

1) Προσθήκη στο 2ο άρθρο για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας

2) Το 2ο κεφάλαιο αφορά τα Συνταγματικά δικαιώματα και θα επιχειρεί παρέμβαση σε τέσσερα άρθρα:
– Στην παρ. 9 του αρ. 14 που στην ουσία θα επαναφέρει την ρύθμιση για τον Βασικό Μέτοχο. Όπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος «η διάταξη θα εναρμονίζεται με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που έκανε πιο ανεκτό το πεδίο των συγγενών»
– Δυνατότητα ίδρυσης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα
– Στο αρ. 17 θα προστεθούν διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, των μισθών, συντάξεων και πνευματικών δικαιωμάτων
– Στο αρ. 24 θα προβλεφθούν ρητές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τον ορισμό του Δάσους

3) Αλλαγές θα προταθούν και για το αρ. 29 που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Σύμφωνα με τους συντάκτες, θα πρέπει να προστεθούν ρητές διατάξεις που θα ορίζουν πότε ένα κόμμα υπηρετεί την Δημοκρατία και την οικονομική διαφάνεια. Η ανάγκη της αναθεώρησης προέκυψε προφανώς μετά την αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής αλλά και την αδυναμία να τεθεί εκτός νόμου το συγκεκριμένο κόμμα.

4) Θα δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος μετά από λαϊκή πρωτοβουλία

5) Αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν την εκτελεστική εξουσία θα προταθεί:
– αποκατάσταση ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας με αύξηση των αρμοδιοτήτων του αλλά και με αποφυγή πρόωρων εκλογών σε περίπτωση μη εκλογής του από την Βουλή
-Θα τεθεί ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργών και βουλευτών
-Θα αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Ανεξάρτητες Αρχές

6)Για την νομοθετική εξουσία θα προταθεί:
– τροποποίηση του εκλογικού νόμου ώστε να διασφαλιστεί η εξάντληση της τετραετίας
– Μείωση του αριθμού των βουλευτών
– Καλύτερη συμμετοχή βουλευτών στο νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο

7) για την Δικαιοσύνη:
– Αλλαγή του νόμου περι ευθύνης υπουργών με κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας (δεν θα παραγράφονται τα αδικήματα)
-ανεξάρτητοποίηση της εκλογής της δικαστικής εξουσίας
– Συνταγματικό Δικαστήριο και οριοθέτηση αρμοδιοτήτων Συμβουλίου του Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου

8) Αναμόρφωση των διατάξεων του Συντάγματος που αφορούν την οικονομία και τον κρατικό παρεμβατισμό ώστε:

-Να ενισχυθεί, πάντοτε μέσα στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας, η ιδιωτική πρωτοβουλία και ν’ αποκτήσει η κρατική παρέμβαση πραγματική αναπτυξιακή νοοτροπία.
– Να επιλύονται, το ταχύτερο δυνατόν, οι σχετικές διαφορές από την Δικαιοσύνη προς διευκόλυνση των εκάστοτε νομίμως εκδηλούμενων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παυλόπουλο η τελική πρόταση δεν αλλοιώνει την φυσιογνωμία του Συντάγματος αλλά επιχειρεί το «φρεσκάρισμα ορισμένων διατάξεων που παρουσιάζουν κόπωση».

Εκτός αυτού ο πρώην υπουργός εξήγησε ότι «η ΝΔ θεωρεί ότι ο Συνταγματικός ορίζοντας της κυβέρνησης είναι ο Ιούνιος του 2016» και επανέλαβε ότι όποιος προκαλέσει πρόωρες εκλογές θα φέρει και την ευθύνη για την αποτυχία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025