Δραματικό το τοπίο στα ΕΠΑΛ για μαθητές και εκπαιδευτικούς!
Να εγκριθούν τώρα όλα τα σε τομείς, ειδικότητες,
Ομάδες Προσανατολισμού και μαθήματα επιλογής στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης

Όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο παιδείας στην πολύπαθη Τεχνική Εκπαίδευση δεν προώθησε τις απαραίτητες και αναγκαίες αλλαγές που καλύπτουν μορφωτικές και ειδικές ανάγκες των μαθητών και διασφαλίζουν τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες για όλους τους εκπαιδευτικούς, μετά και την επιστροφή στα σχολεία ειδικοτήτων και συναδέλφων της διαθεσιμότητας. Αντίθετα προχώρησε σε αλλαγές για να εναρμονιστεί με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, τις οδηγίες των εκθέσεων του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. που επιφέρουν συγχωνεύσεις και κλεισίματα τομέων και ειδικοτήτων, ενώ η προώθηση της μαθητείας σηματοδοτεί τη μετάλλαξη της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε μαζική και φτηνή κατάρτιση. Αποτέλεσμα των αντιεκπαιδευτκών επιλογών της κυβέρνησης και της πολιτικής των περικοπών είναι και η πρακτική που ακολουθεί το υπουργείο παιδείας με τα λεγόμενα ολιγομελή τμήματα, όπως παραπλανητικά ονομάζει τα τμήματα που δε συγκεντρώνουν τα ασφυκτικά και αντιπαιδαγωγικά όρια αριθμού μαθητών που το ίδιο έχει ορίσει.

Τμήματα τομέων και ειδικοτήτων κατά νομό στην Κεντρική Μακεδονία που δεν έχουν εγκριθεί

Τα στοιχεία από τη μη έγκριση στην Κεντρική Μακεδονία εκατοντάδων ολιγομελών τμημάτων αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση που επιφυλάσσει η πολιτική του Υπουργείου από το Σεπτέμβριο για χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα που φοιτούν στα ΕΠΑΛ και για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που εργάζονται στα ΕΠΑΛ, εάν θα συνεχίσει να μην αποδέχεται τα αιτήματα του κλάδου να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή και να συνεχιστούν οι εγγραφές και οι μετεγγραφές το Σεπτέμβριο σε όλους τους τομείς και τις ειδικότητες.

Ολιγομελή που εγκρίθηκαν από ΠΔΕ

Ολιγομελή που δεν εγκρίθηκαν από Υπουργείο

Εάν εγκριθούν

όλα τα

ολιγομελή

Εάν δεν εγκριθούν

ολιγομελή

Διευθύνσεις/

    Νομοί

Τομείς

Ειδικότητες

Τομείς

Ειδικότητες

Νέοι εκπαιδευτικοί

που χρειάζονται

Μαθητές

σε ομηρία

ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης

6

  17

38

7

391

ΔΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης

3

6

    6

      44

7

      319

ΔΔΕ Ημαθίας

1

 2

7

 16

7

166

ΔΔΕ Κιλκίς

 2

5

  6

2

 65

ΔΔΕ Πέλλας

 4

4

 16

5

124

ΔΔΕ Πιερίας

 7

3

 19

1

131

ΔΔΕ Σερρών

6

 7

4

 13

3

 94

ΔΔΕ Χαλκιδικής

1

 2

8

  8

5

 88

Σύνολο

11

36

   54

     160

            37

    1.378

  • Τα 214 φτάνουν τα ολιγομελή σε τομείς και ειδικότητες που δεν εγκρίθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία, όπως τα συγκεντρώσαμε με στοιχεία από τα σχολεία. Εμφανώς περισσότερα από τα 44 αντίστοιχα περσινά ολιγομελή που δεν είχαν εγκριθεί στις 10/10/2017 (καταληκτική περίοδος έγκρισής τους). Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα θα κριθούν υπεράριθμοι για να χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο στην προώθηση της μαθητείας.

  • Τους 1.378 (205 πέρσι) φτάνουν οι μαθητές από όλα τα ΕΠΑΛ της Κεντρικής Μακεδονίας, από τους οποίους οι 710 (103 πέρσι) φοιτούν στα ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης και είναι σε καθεστώς ομηρίας και αβεβαιότητας αν θα συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο τους και να παρακολουθούν την ειδικότητα που επέλεξαν ή θα αναγκαστούν είτε να αλλάξουν ειδικότητα, είτε να διακόψουν το σχολείο.

  • Τους 48 φτάνουν οι τομείς και οι ειδικότητες που έχουν συμπληρώσει το 80% του απαιτούμενου αριθμού μαθητών για έγκριση των ολιγομελών και δεν έχουν εγκριθεί, ενώ υπήρχε δέσμευση από το Υπουργείο ότι θα γίνουν αποδεκτά.

  • Τις 37 φτάνουν οι ειδικότητες που αντιστοιχούν στην Δ΄ τάξη στα εσπερινά ΕΠΑΛ και δεν έχουν εγκριθεί. Η μη έγκρισή τους διαμορφώνει αρνητική κατάσταση για τη συνέχιση των σπουδών τους σε εργαζόμενους μαθητές  που φοιτούν στην τελευταία τάξη, με αποτέλεσμα την πιθανή διακοπή της φοίτησής τους.

Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του κλάδου που βελτιώνουν άμεσα τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου.

  • Να μην κλείσει κανένα τμήμα τομέων, ειδικοτήτων, γενικής παιδείας, ομάδας προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στα ΕΠΑΛ, τα Λύκεια και τα Γυμνάσια.

  • Καμία μετακίνηση μαθητών – εκπαιδευτικών. Να μην περικοπεί κανένα ολιγομελή τμήμα και να μείνουν ανοιχτά και το Σεπτέμβριο για να μπορούν να τα επιλέγουν οι μαθητές.

  • Να εγκριθούν τώρα όλα τα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ και στα ΓΕΛ.

  • 20 μαθητές/τμήμα, 15/ομάδες προσανατολισμού, 10/εργαστήρια.

  • Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες Γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία, όπως ίσχυε παλιότερα σε κάθε τμήμα.

  • Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα. Να προγραμματιστεί και να λειτουργήσει με το ξεκίνημα της χρονιάς η Πρόσθετη και η Ενισχυτική διδασκαλία.

  • Πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αναπληρωτές. Ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές με τους μόνιμους.

  • Όχι στις επιμορφώσεις κοροϊδία και επί πληρωμή σε τεχνικές ειδικότητες. Ετήσια ουσιαστική επιμόρφωση για όλες τις ειδικότητες

  • Ουσιαστική ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στην πρωινή ζώνη στα σχολεία με τη λειτουργία τμημάτων υποδοχής.

  • Όχι στο «νέο Λύκειο» της κατεδάφισης των μορφωτικών και εργασιακών  δικαιωμάτων. Να μην προωθηθεί καμία αλλαγή μέσα στο καλοκαίρι για το σύστημα επιλογής στα ΑΕΙ – ΤΕΙ.

  • Όχι στην αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Με απεργία – αποχή θα τη σταματήσουμε.

  • Υπηρεσιακές μεταβολές με διαφάνεια, αντικειμενικότητα και ανοιχτά τα σχολεία – μόρια παντού – όλα στη δημοσιότητα.

  • Παλεύουμε για Δημόσιο, Δωρεάν, Ενιαίο και Δημοκρατικό δωδεκάχρονο Σχολείο για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Οι αγώνες του κλάδου θα δώσουν τη λύση!

Απαιτούμε από το υπουργείο να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του κλάδου για τα ολιγομελή, τις εγγραφές και μετεγγραφές των μαθητών που αποτελούν και προτάσεις των συλλόγων διδασκόντων, των Διευθυντών Εκπ/σης Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ελάχιστοι οι καθηγητές που χρειάζονται, μόνο 26, για να λειτουργήσουν όλα τα ολιγομελή στην Κεντρική Μακεδονία και μπορούν να καλυφθούν.

Ως Παρεμβάσεις δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε για να υλοποιηθούν οι διεκδικήσεις του κλάδου με την οργάνωση αποφασιστικών κινητοποιήσεων σε συντονισμό των ΕΛΜΕ, των σχολείων και των συναδέλφων, όπως και πέρσι την αντίστοιχη περίοδο που πετύχαμε να εγκριθούν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία 167 τομείς και ειδικότητες από τα 211 συνολικά ολιγομελή που ήθελαν να καταργήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025