Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό σχέδιο νόμου για την «κινητικότητα» και την «αξιολόγηση»
Όλοι και όλες στην απεργία στις 24 Νοέμβρη και στη Συγκέντρωση που οργανώνεται στην Πλ. Λιονταριών, 10.00 πμ και στη γενική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο πλαίσιο του νέου πακέτου των αντιλαϊκών μέτρων, της δεύτερης αξιολόγησης και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, έφερε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας».
Αντί να καλυφθούν τα δεκάδες χιλιάδες οργανικά κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, ανακυκλώνοντας το ήδη ολιγάριθμο υπαλληλικό προσωπικό. Αυτό το πράγμα το λένε κινητικότητα.
Το νέο σχέδιο νόμου έχει ως προμετωπίδα την «κινητικότητα», επί της ουσίας όμως είναι άλλος ένας νόμος για την εφαρμογή της κρατικής αντιδραστικής αξιολόγησης στο Δημόσιο.
Το νέο σχέδιο νόμου είναι συνέχεια των προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του Μητσοτάκη και του Μανιτάκη, του ν. 4093/2012 «περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του δημοσίου υπαλλήλου εντός κι εκτός υπηρεσίας», κ.ά.
Είναι συνέχεια του νόμου Βερναρδάκη (ν. 4369/2016), που είχε θεσπίσει ένα σύστημα «αξιολόγησης δομών και δημοσίων υπαλλήλων» με βασικό κριτήριο τη «στοχοθεσία», το βαθμό επίτευξης στόχων, την παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας και το ξεζούμισμα των εργαζομένων στο Δημόσιο, τη σύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό αλλά και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο νόμος Βερναρδάκη ορίζει επίσης την κλίμακα βαθμών για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από 0 – 100. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται από 0 – 24 θα αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης, όπως και με το νόμο Μητσοτάκη με τις περίφημες οριζόντιες απολύσεις του 15%.
Εδώ έχει μια αξία να γνωρίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ότι η συγκεκριμένη «αξιολόγηση» με «στοχοθεσία», είναι πρόταση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Ο σημερινός νόμος για το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας» έρχεται να συμπληρώσει όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου Βερναρδάκη και την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο.
Ποια είναι η ουσία του νέου σχεδίου νόμου – τι έρχεται να αντιμετωπίσει
Σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης έχουν γίνει μια σειρά αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών και ταυτόχρονα έχουν δημιουργηθεί νέες δομές. Αυτό έχει ως φυσικό επακόλουθο να εμφανίζεται αλλού να «πλεονάζει» και αλλού να λείπει υπαλληλικό προσωπικό κυρίως λόγω της απαγόρευσης των προσλήψεων και του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων. Η λεγόμενη κινητικότητα «ανακατανέμει το προσωπικό σε υπηρεσίες του Δημοσίου μετά από αναδιάρθρωση υπηρεσιών, συγχώνευση φορέων ή μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φορέων…» (άρθρο 5).
Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου
§ Στο άρθρο 2 η «κινητικότητα» ορίζεται ως εθελούσια, ενώ στο άρθρο 9 περί «ενδοϋπουργικής κινητικότητας» ορίζεται ως υποχρεωτική. Με άλλα λόγια εάν οι ανάγκες της «κινητικότητας» καλυφθούν εθελοντικά καλώς, εάν δεν καλυφθούν τότε δίνεται η δυνατότητα στις Διοικήσεις των Οργανισμών να μεταθέτουν, να αποσπούν εργαζόμενους και χωρίς τη θέληση τους.
§ Καθιερώνει το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας» και θέτει μια βασική προϋπόθεση: για να γίνει η μετάταξη, η απόσπαση, η συνυπηρέτηση, η αμοιβαία μετάταξη, πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί η δομή, ο οργανισμός με τα κριτήρια του νόμου Βερναδάκη και αμέσως μετά θα αξιολογείται ο δημόσιος υπάλληλος από το «φορέα υποδοχής». Αυτή η αξιολόγηση θα γίνεται και με συνέντευξη.
§ Στο άρθρο 4 η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι Οργανισμοί είναι επαρκώς στελεχωμένοι εάν σ’ αυτούς υπηρετεί το 50%(!!!) του υπαλληλικού προσωπικού που προβλέπεται. Δηλαδή νομιμοποιεί την υποστελέχωση της δημόσιας διοίκησης.
§ Στο άρθρο 2 ορίζει ότι όποιος πάρει μετάθεση ή απόσπαση θα μετακινείται με τα ίδια εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Προειδοποιούμε ότι πρόκειται για προσωρινό ελιγμό της κυβέρνησης. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και του κουαρτέτου είναι όσοι ενταχθούν στην «κινητικότητα» να υποστούν νέες μεγάλες μισθολογικές περικοπές μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς». Αυτό έγινε στους εργαζόμενους στη Τοπική Διοίκηση, αυτό γίνεται και τώρα στους συνταξιούχους όπου η νέα μείωση των συντάξεων τους γίνεται μέσω της κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς».
Η θέση μας για τις αποσπάσεις, μετατάξεις
Οι μετατάξεις, αποσπάσεις, η συνυπηρέτηση, η αμοιβαία μετάταξη είναι κατάκτηση και δικαίωμα όλων των εργαζομένων και πρέπει να γίνονται με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων.
Καμιά σύνδεση των μετατάξεων, αποσπάσεων με την «κινητικότητα» και την «αξιολόγηση».
Να καλυφθούν τώρα όλα τα οργανικά κενά με μόνιμους διορισμούς.
Η θέση μας για την αξιολόγηση
Η αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση, τόσο στις δομές του Δημοσίου, όσο και στους δημόσιους υπαλλήλους, δεν έχει στόχο να γίνουν καλύτεροι οι εργαζόμενοι, ούτε να αναβαθμιστούν οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, ή αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
Το περιεχόμενο της αξιολόγησής τους δεν έχει καμία σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των εργαζομένων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών στα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.
Ο αντιδραστικός κρατικός έλεγχος (αξιολόγηση) υπηρετεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του αστικού κράτους, ώστε αυτό να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο ταξικό, πιο αυταρχικό απέναντι στο εργατικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες. Αυτό εννοούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου όταν λένε ότι έχουμε ανάγκη από ένα νοικοκυρεμένο και μικρότερο κράτος.
Κυβέρνηση, αστικό κράτος και ΕΕ, με το βούρδουλα της αξιολόγησης επιδιώκουν να επιβάλλουν στους χώρους εργασίας το νόμο του φόβου και της σιωπής στους δημόσιους υπαλλήλους.
Εννοείται, και το λέμε με τον πιο καθαρό τρόπο, ότι δεν υπερασπιζόμαστε αυτόν το σημερινό δημόσιο τομέα και τον απορρίπτουμε στο σύνολό του. Τον απορρίπτουμε και ως προς τον προσανατολισμό του και ως προς τον τρόπο λειτουργίας του. Έχει ως βασική αποστολή να υπηρετεί την οικονομία της αγοράς και την ανταγωνιστικότητα, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ως εκ τούτου έχει βαθιά αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα. Δεν είμαστε υπέρ ούτε της ρεμούλας, ούτε της κοπάνας και της τεμπελιάς. Προβλήματα τέτοια στο δημόσιο τομέα υπάρχουν, αλλά για αυτά αφενός δε φταίνε οι εργαζόμενοι και αφετέρου η κυβέρνηση με την προωθούμενη αξιολόγηση δε στοχεύει να λύσει τέτοιου είδους προβλήματα. Αλλού στοχεύει.
ü Να αποσυρθεί τώρα το σχέδιο νόμου για την «κινητικότητα» και την «αξιολόγηση».
ü Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο περί «κινητικότητας» και «αξιολόγησης».
Όλοι και όλες στην απεργία στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη και στη γενική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.
24 Νοέμβρη Απεργία στο Δημόσιο 10πμ. Πλ. Λιονταριών
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Εξαπολύουν νέο οδοστρωτήρα σε ότι έχει απομείνει από εργατικά λαϊκά δικαιώματα και απαιτούν σιωπή νεκροταφείου από τους εργαζόμενους!
» Απελευθέρωση απολύσεων και αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%! Εφαρμογή του ν. Βερναρδάκη για απολύσεις στο Δημόσιο για όσους αξιολογούνται από 0 – 24 (ν. 4369/2016).
» Συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο με παραπέρα μισθολογική καθήλωση, πάγωμα μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση εφάπαξ, κατάργηση όσων επιδομάτων έχουν απομείνει, σφαγή στα προνοιακά επιδόματα!
» Παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης δηλαδή της δουλειάς λάστιχο με 300 – 400 ευρώ μισθό!
» Νέα μείωση των σημερινών συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, δηλαδή νέα μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους που έχει παραγγείλει στην κυβέρνηση ο ΣΕΒ!
» Νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 από τα 8.600 ευρώ!
» «Δικαίωμα» στους εργοδότες να απαντούν με λοκ άουτ στους αγώνες των εργαζομένων.
» Νέος συνδικαλιστικός νόμος για τον περιορισμό και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.
Ο κατάλογος είναι μακρύς. Ο νέος γύρος επίθεσης είναι αποφασισμένος εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, το κουαρτέτο, ΕΕ και ΔΝΤ, το ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θέλουν με κάθε τρόπο ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια. Θέλουν να καταργήσουν ότι έχει απομείνει σε εργατικό δικαίωμα και απαιτούν να μην υπάρχουν αντιδράσεις για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η συντριβή των δικαιωμάτων του λαού, οι διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση των κερδών τους. Ακόμα περισσότερο η ανοχή, η αδράνεια, θα αξιοποιηθεί από τον ΣΕΒ, την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο για να εμφανίσουν και το λαό σύμφωνο και υποστηρικτή της άγριας αντεργατικής πολιτικής.
Βιομήχανοι εφοπλιστές, μεγαλέμποροι και τραπεζίτες, όλοι αυτοί που δεν ξέρουν τι έχουν στα θησαυροφυλάκια της Ελβετίας και αλλού, διατάζουν τους άνεργους, τους μερικά απασχολούμενους, τους απλήρωτους και κακοπληρωμένους, το φτωχό εργαζόμενο λαό να βγάλει το σκασμό! Αυτό εννοούν όταν μιλάνε για συναίνεση!
Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο
Οργάνωση παντού να ‘ρθουν τα πάνω-κάτω
Είναι ανάγκη τώρα οι Ομοσπονδίες, τα σωματεία να μπουν γρήγορα στη μάχη της προετοιμασίας, την ενημέρωσης, της επιτυχίας της απεργίας στο Δημόσιο στις 24 Νοέμβρη.
Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τη “διαπραγμάτευση”, ούτε από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και εργοδοτικές οργανώσεις». Δεν θα γυρίσουν δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις αλλά θα αφαιρούν και άλλα.
Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!
Στα ταμπούρλο που χτυπάνε συγχρονισμένα οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες στοιχίζονται από πίσω η κυβέρνηση, τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), οι υπόλοιποι που στηρίζουν το δρόμο των μονοπωλίων αλλά και οι χρήσιμοι στυλοβάτες τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι παρατάξεις τους σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ) που συγκροτούν τις γνωστές συμβιβασμένες πλειοψηφίες, του ευρωμονόδρομου και της ανταγωνιστικότητας.
Όλοι μαζί σηκώνουν τη σημαία της συναίνεσης για να επιτεθούν από κοινού στο λαό, να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα.
Αυτές οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για άλλη μια φορά είχαν τη στήριξη του συνδικαλιστικού βραχίονα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Παρεμβάσεις) αφού όλοι μαζί { ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ (ΛΑΕ), ΑΡΚΙ (ΣΥΡΙΖΑ)} καταψήφισαν την πρόταση της ΔΑΣ για γενική απεργία στις 8 Δεκέμβρη, επέλεξαν το δρόμο της διάσπασης και της ακύρωσης του ενιαίου πανεργατικού αγώνα. Έφτασαν στο σημείο μέσα από τις στήλες εβδομαδιαίου εντύπου να πανηγυρίζουν γιατί δεν πέρασε στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ «ο απεργιακός – αγωνιστικός σχεδιασμός του ΠΑΜΕ» δηλαδή η κλιμάκωση της πάλης με ενιαία γενική πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Οι πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ με καταμερισμένους ρόλους και σχέδιο βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη αγώνων, καλλιεργούν την ηττοπάθεια, δίνουν χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους για να οργανώσουν χωρίς αντιδράσεις την επίθεση τους.
Ευθυγραμμίζονται με τις επιθυμίες του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων της κυβέρνησης και των κομμάτων τους για συναίνεση. Επί της ουσίας, δε θέλουν τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τη στρατηγική του, με την οποία εξάλλου συμφωνούν και παίζουν βρώμικο παιχνίδι για να μην εκδηλωθεί μαζική μαχητική ενιαία απάντηση από τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Θέλουν απεργίες «ντουφεκιές στον αέρα» την ίδια στιγμή που υπογράφουν κοινωνική ειρήνη με τα αφεντικά, «κοινά πορίσματα» και «κοινές ανακοινώσεις» και συμφωνούν μέχρι κεραίας με τα συμφέροντα τους. Αυτός ο σχεδιασμός δεν εκπονείται από τους εργαζόμενους αλλά στα κυβερνητικά γραφεία. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτές τις ηγεσίες. Η υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας και της κλιμάκωσης του αγώνα μας θα κριθεί μέσα στους χώρους δουλειάς από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Παίρνουμε την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια μας σε κάθε κλάδο, αλλάζουμε τους συσχετισμούς, δυναμώνουμε τα σωματεία μας, δίνουμε απάντηση με τη συμμετοχή μας στην απεργία.
Περισσότερες από 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα βγήκαν μπροστά στις 17 Οκτώβρη και απαίτησαν: κατάργηση των αντεργατικών νόμων, κάλυψη των απωλειών, αυξήσεις στους μισθούς, κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, σταθερή δουλειά με δικαιώματα.
Κατέθεσαν το δικό μας πόρισμα, το πόρισμα των εργαζομένων. Δείχνουν το δρόμο της οργάνωσης, της σύγκρουσης, της αγωνιστικής κλιμάκωσης, του μη συμβιβασμού με τη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Απεργιακός ξεσηκωμός απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά!
Ο κόσμος που υπερασπίζονται από κοινού κυβέρνηση και κόμματα της ΕΕ και του κεφαλαίου μαζί με τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι ο κόσμος του νέου υποκατώτατου μισθού, της νέας μισθολογικής καθήλωσης των δημοσίων υπαλλήλων, της μαζικής ανεργίας, της 3ωρης και 4ωρης εργασίας, της 5μηνης κακοπληρωμένης δουλειάς των προγραμμάτων, της διαχείρισης με ψίχουλα της φτώχειας, της «επιχειρηματικότητας», της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Είναι ο κόσμος που απαιτεί «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, για να μπορούν οι επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζόμενους όποτε, όσο και όπως τις βολεύει, να τους πληρώνει όποτε και όσο θέλει.
Επιστρέφουμε ως απαράδεκτα τα πορίσματά τους, τις συμφωνίες τους.
Απαιτούμε δικαιώματα στην εργασία και τη ζωή, με βάση την εποχή μας – τον 21ο αιώνα, τις ανάγκες μας!
|
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ http://pameekpira.wordpress.com/ Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016