με τον ηθοποιό Βασίλη Κυριάκου

Παλιός γνώριμος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων, οΒασίλης Κυριάκουτα τελευταία χρόνια αποφάσισε να καταπιαστεί με το θέατρο. Για πρώτη φορά τον είδαμε στο θεατρικό σανίδι ωςπρωταγωνιστή στο «Μαρξ στο Σόχο»,σε μια παράστασηπου ανέβηκε με ιδιαίτερη επιτυχία για δύο χρόνια σε δεκάδες χώρους αλληλεγγύης, από την Κομοτηνή ως την Κύπρο. Μετά το «βάπτισμα του πυρός» κάνει πλέον το επόμενο βήμα:Με το θεατρικό εγχείρημα «ΡΕ ΑΛΕΞΗΣ» ανεβάζειτο σχετικά άγνωστοέργο του Νίκου Κούνδουρου «Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου».

«Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου»γράφτηκεαπό τον Νίκο Κούνδουρο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας,τον Απρίλιο του 1973, όταν ο γνωστός σκηνοθέτης ήταν αυτοεξόριστος στο Λονδίνο.Το 1975 εκδόθηκε από τις εκδόσειςΚείμενα, στη δημοτική, πράξη εξόχως συγκρουσιακή αν σκεφτούμε την εποχή.

«Ο Νίκος Κούνδουρος βάζει τον κατηγορούμενο επί σκηνής, τον παρουσιάζει να απολογείται συγκροτώντας έναβαθιά ψυχογραφικό και πολιτικό μονόλογο. «Το έργο αποτελεί ιστορικό σχόλιο, μα συνάμα είναι διαχρονικό και επίκαιρο. Αναδεικνύει τις συνέπειες του φανατισμού, της ταύτισης με τον ολοκληρωτισμό, στον ψυχισμό ενός ανθρώπου, στην κοινωνία.

Ο Βασίλης Κυριάκου επιλέγει να παίζειθέατρο στη γειτονιά, σε χώρους αλληλεγγύης, κοινωνικά στέκια, εργατικές λέσχες, φεστιβάλ, εργατικά σωματεία και πανεπιστημιακές σχολές. Εκεί που δεν υπάρχει οικονομική ευχέρεια για πρόσβαση στην τέχνη. Άλλωστε μια θεατρική παράσταση μπορεί να ανεβεί παντού. Επιπλέον, η λογική του μπουλουκιού, όπου ο θεατής βλέπει πως στήνεται εξ αρχής η παράσταση, τον συναρπάζει. Τέλος αυτή η επιλογή τον απελευθερώνει, αφού η επιλογή των έργων που ανεβάζει είναιελεύθερη από εμπορικές εξαρτήσεις και χορηγούς».

alt