«Πολύ σημαντικό» χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το ψήφισμα της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του «Χαμόγελου του Παιδιού» σε διαδικτυακή ενημερωτική εκπομπή του οργανισμού.
Τις δηλώσεις έκανε αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση στις 18/11, την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών στις 19/11 και την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού στις 20/11.
Το ψήφισμα της καμπάνιας «302010 – Δώσε μου το δικαίωμα να χαμογελάσω» του 2019, με προτάσεις σε μία σειρά από θεματικές, που περιλαμβάνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον σχολικό εκφοβισμό, την περιβαλλοντική κρίση, την ενδοοικογενειακή βία, την ισότητα στη βάση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού, και τα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών επικαιροποιήθηκε, και η ομάδα του «Χαμόγελου» καλεί τον κόσμο να υπογράψει στην ιστοσελίδα https://www.302010.gr/.
Καταρχήν, «ενθαρρύνεται η παιδική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, η συμμετοχή σε κοινές δράσεις, η ανάληψη ευθύνης που αναλογεί στον καθένα μέσω της έκφρασης δημοσίου λόγου, και η απόκτηση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη», τόνισε η κ. Κεραμέως.
«Επίσης, οι θεματικές που αναδεικνύει το ψήφισμα, όπως σεξουαλική κακοποίηση, κλιματική αλλαγή, σχολικός εκφοβισμός, ενδοοικογενειακή βία, προσφυγικό, ρατσισμός, ισότητα, εντάχθηκαν πιλοτικά από φέτος και του χρόνου σε όλα τα σχολεία της χώρας, μέσω των λεγόμενων “εργαστηρίων δεξιοτήτων”», πρόσθεσε η κ. Κεραμέως. Επιπλέον, συνεχάρη τα παιδιά που «αξιοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία, τις ψηφιακές δεξιότητες και βρίσκουν λύσεις για να έρθουν “κοντά” αν και “μακριά”».
Τέλος, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να ακούγεται η φωνή των παιδιών και των νέων και η δική μας επιδίωξη είναι να μαθαίνουμε τις ανάγκες, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες σας, ώστε να συνεχίσουμε να συνδράμουμε ουσιαστικά με όλες μας τις δυνάμεις».
Στο ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, εξηγώντας πως «δεν εξυχνιάζεται εύκολα, γιατί δεν καταγγέλεται εύκολα». «Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 1.800 καταγγελίες κακοποίησης παιδιών που έγιναν στο “Χαμόγελο” το 2019 , μόνο τέσσερις αφορούσαν την περίπτωση της σεξουαλικής κακοποίησης. Επίσης, θα έπρεπε να αυστηροποιηθεί η ποινική τιμωρία, γιατί συνήθως πέφτουν “στα μαλακά”, όσων καταδικάζονται τόσο για κακοποίηση, η οποία προέρχεται κυρίως από τους ίδιους τους γονείς, όσο και για σεξουαλική κακοποίηση», επεσήμανε ο κ. Γιαννόπουλος.