“Δεν θέλουμε να κάνουμε δημόσια τα ιδιωτικά σχολεία”, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, τονίζοντας ωστόσο ότι η ιδιωτική Παιδεία, όπως και η δημόσια Παιδεία, πρέπει να τελεί υπό την εποπτεία του κράτους.
Μιλώντας στο “Βήμα fm”, ο Ν. Φίλης ανέφερε συγκεκριμένα ότι “το ιδιωτικό σχολείο δεν είναι μια κοινή εμπορική επιχείρηση, διότι εκ της φύσεώς της, επειδή διαχειρίζεται ένα ευαίσθητο κοινωνικό αγαθό, όπως είναι η μόρφωση, τελεί υπό την εποπτεία του κράτους”.
“Αυτό δεν είναι πάρα πολύ γνωστό σε πολύ κόσμο, αλλά είναι γνωστό στον πολίτη που δίνει τα χρήματά του για τη μόρφωση του παιδιού του σε ένα ιδιωτικό σχολείο και θέλει στο σχολείο αυτό να υπάρχουν κανόνες, όπως σε όλη την εκπαίδευση”, πρόσθεσε ο υπουργός και συνέχισε:
“Υπάρχει μια συζήτηση στη Βουλή το 1977, το καλοκαίρι, με υπουργό Παιδείας στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Γεώργιο Ράλλη, όπου ψηφίστηκε ένας νόμος και λίγα από αυτά εφαρμόζουμε. Καταργήθηκε ο νόμος από τον κ. Αρβανιτόπουλο και όριζε ότι δεν θα γίνονται αναιτιολόγητες απολύσεις εκπαιδευτικών. Είναι σημαντικό θέμα αυτό, διότι δεν μπορείς να κάνεις σχολείο υπό τη δαμόκλειο σπάθη των αναιτιολόγητων απολύσεων εκπαιδευτικών.
Δεύτερον, είναι το ζήτημα των δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων το απόγευμα. Σε ό,τι αφορά το μάθημα που κάνουν το πρωί και την ενισχυτική διδασκαλία είναι απόλυτα λογικό. Αν θέλουν να κάνουν φροντιστήρια… Είναι νόμιμο (οι δραστηριότητες και οι όμιλοι). Τα φροντιστήρια, όμως, είναι άλλη επιχείρηση. Πρέπει να την κάνουν, να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία και να κάνουν τη δουλειά τους. Τίποτε δεν απαγορεύεται, εάν δηλωθεί, θα γίνει. Άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα είναι.
Τρίτο θέμα είναι αυτό που αφορά τα φροντιστήρια, ξένων γλωσσών και άλλα. Εκεί είναι γαλέρα. Μαύρη εργασία. Θέλουμε εκεί όσοι εργάζονται να δηλώνονται σε κατάσταση, να έχουν ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις. Είναι σαφές αυτό; Όχι μαύρη εργασία. Όχι βέβαια (σ.σ.: δεν θα λογίζεται ως προϋπηρεσία για πρόσληψη στο εκπαιδευτικό σύστημα). Από πού θα λογίζεται ως προϋπηρεσία; Όχι, δεν θα λογίζεται.
Τα μεγάλα προβλήματα που έχουν ένα θεσμικό πλαίσιο και λειτουργούν, δεν θα έχουν πρόβλημα με το νόμο αυτό. Κάτι μικρομεσαίοι πειρατές φωνάζουν. Είναι αυτοί μάλιστα που προσπαθούν να δημιουργήσουν πλασματική εντύπωση, τους έχουν πάρει στην πλάτη τους και διάφοροι κύκλοι της διαπλοκής που χτυπάνε την κυβέρνηση και ό,τι λένε, το υιοθετούν και φωνάζουν. Αλλά είναι και Ν.Δ. που φωνάζει και επαναλαμβάνω ότι επαναφέρουμε τις βασικές διατάξεις νόμου της Ν.Δ., από το 1977. Η Ν.Δ. του Καραμανλή και του Ράλλη ήταν διαφορετική, όμως, από αυτή του Σαμαρά και του Μητσοτάκη. Βεβαίως, όπως και το Σύνταγμα. Αν το διαβάσετε, δεν λέει «ιδιωτική εκπαίδευση». Λέει για εκπαίδευση που δίνεται από μη κρατικό φορέα. Το ίδιο το Σύνταγμα εξαιρεί, όμως, από αυτή τη ρύθμιση την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, βάσει ενός σκεπτικού. Είναι ρητή η εξαίρεση στο Σύνταγμα.”