Δεδομένα που διαβιβάζουν στην ψηφιακή πλατφόρμα οι Επιχειρήσεις για το 2021. Πώς θα γίνει η διαδίβαση.

Οι επιχειρήσεις, έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν τα δεδομένα τους για το 2021, σύμφωνα με τα οριζόμενα της Α.1138/2020, που αφορούν σε έσοδα τιμολόγησης, έξοδα αυτοτιμολόγησης, τίτλους κτήσης καθώς και εγγραφές τακτοποίησης εσόδων. Τα έξοδα τιμολόγησης, τα έσοδα αυτοτιμολόγησης, καθώς και οι εγγραφές τακτοποίησης εξόδων διαβιβάζονται προαιρετικά.

Οι επιχειρήσεις για το 2021 έχουν την επιλογή να διαβιβάσουν δεδομένα σύμφωνα με τους παρακάτω τρόπους διαβίβασης:

1. Κανονικός Τρόπος Διαβίβασης δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA

Οι επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει τον κανονικό τρόπο διαβίβασης, διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για το 2021 και εφεξής, σύμφωνα με τα οριζόμενα της Α.1138/2020. Ειδικότερα, διαβιβάζουν τα δεδομένα τους σύμφωνα με τις επιχειρησιακές και τεχνικές προδιαγραφές που αναρτά η ΑΑΔΕ και δεν απαιτείται να ακολουθήσουν τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης των δεδομένων τους, σύμφωνα με την παρούσα θεματική ενότητα.

2. Εναλλακτικός Τρόπος Διαβίβασης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA

Οι επιχειρήσεις δύναται να επιλέξουν και τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης. Στην περίπτωση αυτή, τους δίνεται επιπλέον η δυνατότητα να διαβιβάσουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για το 2021 με διακριτούς τύπους παραστατικών και συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς συναλλαγών, για το σύνολο των δεδομένων που έχουν την υποχρέωση να διαβιβάσουν σύμφωνα με τα οριζόμενα της Α.1138/2020. Ο εναλλακτικός τρόπος διαβίβασης δεν τροποποιεί τις προδιαγραφές και δεν προκαλεί κόστος υλοποίησης.

Ειδικότερα αφορά στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις, έχουν τα δεδομένα τους σε εμπορικά προγράμματα ERP, τα οποία ενδέχεται να μην είναι συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα τους προκρίνεται να είναι σε επεξεργάσιμη μορφή.

Σύμφωνα με τον εναλλακτικό τρόπο οι επιχειρήσεις δύνανται να διαβιβάσουν τα δεδομένα τους για συναλλαγές χονδρικής (B2B) 2021, είτε αναλυτικά ένα – ένα, είτε συγκεντρωτικά ανά πελάτη και ανά μήνα, σύμφωνα με το Πρότυπο Αρχείο myDATA 2021, που αποτελεί παράρτημα της παρούσας θεματικής ενότητας. Στην παραπάνω διαδικασία δύνανται να διαβιβάσουν και τις συναλλαγές εσόδων λιανικής (B2C), είτε αναλυτικά ένα – ένα, είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα, επιλέγοντας τους διακριτούς Τύπους Παραστατικών και τους διακριτούς χαρακτηρισμούς συναλλαγών της περίπτωσης αυτής.

Οι Εταιρίες Λογισμικού του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (Σ.Ε.Π.Ε.), μέσα από την Άτυπη Ομάδα myDATA,_ΣΕΠΕ, τεκμηριώνουν την ομαλή διαδικασία διαβίβασης των δεδομένων από μη συμβατά προγράμματα ERP, στην περίπτωση που τα δεδομένα τους είναι σε επεξεργάσιμη μορφή. Η ΑΑΔΕ διασφαλίζει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να τεκμηριώσουν τις διαβιβάσεις τους για την χρονική περίοδο από 01/01/2021 έως 31/12/2021.

Οι επιχειρήσεις που είναι χειρόγραφες, δύνανται να διαβιβάσουν τα δεδομένα τους για το 2021, επιλέγοντας τους διακριτούς Τύπους Παραστατικών και τους διακριτούς χαρακτηρισμούς συναλλαγών σύμφωνα με τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης, μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της ΑΑΔΕ, εφόσον έχουν τα όρια χρήσης της.

Ειδικότερα διαβιβάζουν τις συναλλαγές χονδρικής (B2B), είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά, ανά πελάτη και ανά μήνα.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης και το Πρότυπο Αρχείο myDATA 2021, για να διαβιβάσουν δεδομένα για το έτος 2021, τα οποία είναι εκτός του μορφοτύπου των διαθέσιμων παραστατικών myDATA. Ενδεικτικά αναφέρεται η μη διαβίβαση παραστατικών των οποίων οι γραμμές σύνοψης περιέχουν και καθαρή αξία, είτε με μηδενικά ποσά, είτε με μικρά ποσά π.χ. 0,01.

Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα του 2021 διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA σύμφωνα με τα οριζόμενα της Α.1138/2020, χωρίς την υλοποίηση τροποποιήσεων στις προδιαγραφές που έχουν αναρτηθεί στο site της ΑΑΔΕ.

1.  Διαβίβαση Δεδομένων myDATA_2021 – Κανονικός Τρόπος Διαβίβασης

1.  Οι Επιχειρήσεις που επιλέγουν τον κανονικό τρόπο διαβίβασης, διαβιβάζουν για το 2021, σύμφωνα με τα οριζόμενα της Α.1138/2020, τα παρακάτω δεδομένα:

–  Έσοδα τιμολόγησης

–  Έξοδα αυτοτιμολόγησης

–  Τίτλους Κτήσης

–  Εγγραφές τακτοποίησης εσόδων

Τα έσοδα τιμολόγησης και έξοδα αυτοτιμολόγησης αντιστοιχούν σε δεδομένα συνόψεων που διαβιβάζονται με όλους τους Τύπους Παραστατικών της Κατηγορίας Α1 και Α2, που έχει αναρτήσει η ΑΑΔΕ ανά περίπτωση, στα παρακάτω links:

https://www.aade.gr/epiheiriseis/mydata-ilektronika-biblia-aade/tehnikes-prodiagrafes-ekdoseis-mydata

https://www.aade.gr/epiheirisiakes-prodiagrafes-mydata

Επιπλέον διαβιβάζουν το σύνολο των χαρακτηρισμών εσόδων και εξόδων, ανά περίπτωση, που έχει αναρτήσει η ΑΑΔΕ στο link https://www.aade.gr/epiheiriseis/mydata-ilektronika-biblia-aade/tehnikes-prodiagrafes-ekdoseis- mydata “Συνδυασμοί χαρακτηρισμών (αρχείο xls)”

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι επιχειρήσεις που επιλέγουν τον κανονικό τρόπο διαβίβασης, δεν απαιτείται να ακολουθήσουν περαιτέρω διαδικασίες υλοποίησης αναφορικά με τη διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για το 2021 και εφεξής και διαβιβάζουν δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, σύμφωνα με τα παρακάτω:

1.1  Τύποι Παραστατικών Α1. Για τις συναλλαγές εμπορίας και παροχής υπηρεσιών μεταξύ επιχειρήσεων ημεδαπής και αλλοδαπής (B2B) τα δεδομένα διαβιβάζονται σύμφωνα με τους παρακάτω Τύπους Παραστατικών:

–  1.1 – Τιμολόγιο Πώλησης

–  1.2 – Τιμολόγιο Πώλησης / Ενδοκοινοτικές Παραδόσεις

–  1.3 – Τιμολόγιο Πώλησης / Παραδόσεις Τρίτων Χωρών

–  1.4 – Τιμολόγιο Πώλησης / Πώληση για Λογαριασμό Τρίτων

–  1.5 – Τιμολόγιο Εκκαθάρισης

–  1.6 – Τιμολόγιο Πώλησης / Συμπληρωματικό Παραστατικό

–  2.1 – Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών

–  2.2 – Τιμολόγιο Παροχής / Ενδοκοινοτική Παροχή Υπηρεσιών

–  2.3 – Τιμολόγιο Παροχής / Παροχή Υπηρεσιών Τρίτων Χωρών

–  2.4 – Τιμολόγιο Παροχής / Συμπληρωματικό Παραστατικό

–  3.1 – Τίτλος Κτήσης (μη υπόχρεος Εκδότης)

–  3.2 – Τίτλος Κτήσης (άρνηση έκδοσης από υπόχρεο Εκδότη)

–  5.1 – Πιστωτικό Τιμολόγιο / Συσχετιζόμενο

–  5.2 – Πιστωτικό Τιμολόγιο / Μη Συσχετιζόμενο

–  7.1 – Συμβόλαιο – Έσοδο

–  8.1 – Ενοίκια – Έσοδο

–  8.2 – Ειδικό Στοιχείο – Απόδειξης Είσπραξης Φόρου Διαμονής

Από τις παραπάνω συναλλαγές για το 2021 δεν υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης των αυτοπαραδόσεων, που διαβιβάζονται με Τύπους Παραστατικών 6.1 – Στοιχείο Αυτοπαράδοσης και 6.2 – Στοιχείο Ιδιοχρησιμοποίησης.

1.2  Τύποι Παραστατικών Α2. Για τις συναλλαγές εσόδων λιανικής (B2C), εμπορίας αγαθών και παροχής υπηρεσιών μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών ιδιωτών, ημεδαπής και αλλοδαπής, τα δεδομένα διαβιβάζονται σύμφωνα με τους παρακάτω Τύπους Παραστατικών:

–  11.1 – ΑΛΠ (Απόδειξη Λιανικής Πώλησης)

–  11.2 – ΑΠΥ (Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών)

–  11.3 – Απλοποιημένο Τιμολόγιο

–  11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής

–  11.5 – ΑΛΠ / Πώληση για Λογαριασμό Τρίτων

 

2.  Διαβίβαση Δεδομένων myDATA_2021 – Εναλλακτικός Τρόπος Διαβίβασης

2.  Οι Επιχειρήσεις που επιλέγουν τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης, διαβιβάζουν για το 2021, σύμφωνα με τα οριζόμενα της Α.1138/2020, τα παρακάτω δεδομένα:

–  Έσοδα τιμολόγησης

–  Έξοδα αυτοτιμολόγησης

–  Τίτλους Κτήσης

–  Εγγραφές τακτοποίησης εσόδων

Στην περίπτωση επιλογής του εναλλακτικού τρόπου διαβίβασης, τα δεδομένα του 2021 διαβιβάζονται από τις επιχειρήσεις, με διακριτούς Τύπους Παραστατικών της Κατηγορίας Α1 και Α2 καθώς και της Κατηγορίας Γ.

Ειδικότερα, στην περίπτωση αυτή οι επιχειρήσεις, διαβιβάζουν με ένα συνολικό τρόπο χαρακτηρισμού συναλλαγών και στη συνέχεια με τις εγγραφές τακτοποίησης εσόδων – εξόδων, κατατάσσουν τα ποσά στους σωστούς κωδικούς Ε3.

2.1  Με τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης, τα δεδομένα διαβιβάζονται αποκλειστικά με τους παρακάτω Τύπους Παραστατικών:

Παραστατικά συναλλαγών χονδρικής:

–  1.1 Τιμολόγιο Πώλησης κανονικό

–  1.1 Τιμολόγιο Πώλησης αυτοτιμολόγηση

–  5.2 Πιστωτικό μη Συσχετιζόμενο

–  5.2 Πιστωτικό μη Συσχετιζόμενο αυτοτιμολόγηση

–  3.1 Τίτλος Κτήσης

Παραστατικά συναλλαγών λιανικής:

–  11.1 ΑΛΠ (Απόδειξη Λιανικής Πώλησης)

–  11.4 Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής

Παραστατικά εγγραφών τακτοποίησης εσόδων – εξόδων:

–  17.3 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων – Λογιστική Βάση

–  17.5 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων – Λογιστική Βάση

2.2  Αναφορικά με τη διαβίβαση χαρακτηρισμών συναλλαγής, αυτή διενεργείται κατ’ ελάχιστο, για το σύνολο των δεδομένων, σύμφωνα με τις παρακάτω επιλογές:

Στην περίπτωση εσόδων τιμολόγησης για Τύπους Παραστατικών 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης και 5.2 Πιστωτικό μη Συσχετιζόμενο:

–  Χαρακτηρισμός Εσόδων με 1.5 Λοιπά Έσοδα Κέρδη

–  Χαρακτηρισμός ΦΠΑ κατ. 1 έως 7 και στην κατηγορία 7 επιλέγεται η περίπτωση 27 Λοιπές Εξαιρέσεις ΦΠΑ

–  Χαρακτηρισμός Ε3_562 Λοιπά Συνήθη Έσοδα

Στην περίπτωση εξόδων τιμολόγησης και τίτλων κτήσης, για Τύπους Παραστατικών 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης αυτοτιμολόγηση και 3.1 Τίτλος Κτήσης:

–  Χαρακτηρισμός Εξόδων είτε με 2.4 Γενικά έξοδα με δικαίωμα έκπτωσης, είτε με 2.5 Γενικά έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης για έξοδα αυτοτιμολόγησης και 2.5 Γενικά έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης για Τύπο Παραστατικού 3.1 Τίτλος Κτήσης

–  Χαρακτηρισμός ΦΠΑ κατ. 1 έως 7 και στην κατηγορία 7 [0%] επιλέγεται η περίπτωση 27 Λοιπές Εξαιρέσεις ΦΠΑ και στην περίπτωση Τύπου Παραστατικού 3.1 Τίτλος Κτήσης, επιλέγεται η κατηγορία ΦΠΑ 8 [ΑΝΕΥ ΦΠΑ]

–  Χαρακτηρισμός Ε3_585_016 Λοιπά Έξοδα

Στην περίπτωση εσόδων συναλλαγών λιανικής για Τύπους Παραστατικών 11.1 – ΑΛΠ (Απόδειξη Λιανικής Πώλησης) και 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής:

–  Χαρακτηρισμός Εσόδων με 1.5 Λοιπά Έσοδα Κέρδη

–  Χαρακτηρισμός ΦΠΑ κατ. 1 έως 7 και στην κατηγορία 7 επιλέγεται η περίπτωση 27 Λοιπές Εξαιρέσεις ΦΠΑ

–  Χαρακτηρισμός Ε3_562 Λοιπά Συνήθη Έσοδα

Στην περίπτωση εγγραφών τακτοποίησης εσόδων – εξόδων με σκοπό τη σωστή κατανομή των χαρακτηρισμών Ε3, από το συνολικό χαρακτηρισμό, στους κατά περίπτωση χαρακτηρισμούς σύμφωνα με την υποβαλλόμενη δήλωση Ε3 και ειδικότερα σύμφωνα με την παρακάτω σειρά ενεργειών:

Χαρακτηρισμοί εσόδων

–  Χαρακτηρισμός Εσόδων, είτε με 1.10 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων (+) / (-), είτε με είτε με 1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων (+) / (-)

–  Χαρακτηρισμός ΦΠΑ με κατηγορία ΦΠΑ 8 [ΑΝΕΥ ΦΠΑ]

–  Χαρακτηρισμός Ε3_562 Λοιπά Συνήθη Έσοδα, με αντίθετο πρόσημο στην 1η γραμμή σύνοψης και στις υπόλοιπες γραμμές σύνοψης, οι σχετικοί κωδικοί Ε3 εσόδων, ανά περίπτωση, με κανονικό πρόσημο

Χαρακτηρισμοί εξόδων

–  Χαρακτηρισμός Εξόδων, είτε με 2.12 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων (+) / (-), είτε με 2.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εξόδων (+) / (-)

–  Χαρακτηρισμός ΦΠΑ με κατηγορία ΦΠΑ 8 [ΑΝΕΥ ΦΠΑ]

–  Χαρακτηρισμός Ε3_585_016 Λοιπά Έξοδα, με αντίθετο πρόσημο στην 1η γραμμή σύνοψης και στις υπόλοιπες γραμμές σύνοψης οι σχετικοί κωδικοί Ε3 εξόδων, ανά περίπτωση, με κανονικό πρόσημο

2.3  Τα δεδομένα του Πρότυπου Αρχείου myDATA 2021 έχει τα παρακάτω δεδομένα:

Στην περίπτωση εσόδων τιμολόγησης και εξόδων αυτοτιμολόγησης για Τύπους Παραστατικών 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης, 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης αυτοτιμολόγηση, 5.2 Πιστωτικό μη Συσχετιζόμενο και 5.2 Πιστωτικό μη Συσχετιζόμενο αυτοτιμολόγηση καθώς και 3.1 Τίτλος Κτήσης:

–  ID Σύνοψης: Απεικονίζει τον ίδιο αριθμό ανά γραμμή για κάθε Τύπο Παραστατικού που διαβιβάζεται, είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά ανά πελάτη και ανά μήνα

–  ΑΦΜ Λήπτη: Διαβιβάζεται πάντα ανά Λήπτη

–  ΑΦΜ Εκδότη: Σταθερή τιμή και αντιστοιχεί στον ΑΦΜ της υπόχρεης επιχείρησης

–  Ημερομηνία Έκδοσης: Ημερομηνία παραστατικού στην περίπτωση αναλυτικής διαβίβασης. Ημερομηνία τέλος μηνός στην περίπτωση συγκεντρωτικής διαβίβασης ανά μήνα.

–  Α/Α Εγκατάστασης: Σταθερή Τιμή 0

–  Τύπος Παραστατικού: 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης, 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης αυτοτιμολόγηση, 5.2 – Πιστωτικό Τιμολόγιο / Μη Συσχετιζόμενο, 5.2 – Πιστωτικό Τιμολόγιο / Μη Συσχετιζόμενο αυτοτιμολόγηση καθώς και

3.1   Τίτλος Κτήσης, ανά περίπτωση

–  Σειρά: είτε αναλυτικά, με αναγραφή της σειράς ως έχει, είτε συγκεντρωτικά ανά πελάτη και ανά μήνα με την ένδειξη # και το ΑΦΜ Λήπτη, για την μοναδικοποίηση της ταυτότητας των παραστατικών (UID)

–  ΑΑ: Είτε αναγραφή του παραστατικού ως έχει στην περίπτωση αναλυτικής διαβίβασης, είτε αναγραφή του πλήθους των παραστατικών, σε περίπτωση συγκεντρωτικής διαβίβασης ανά πελάτη και ανά μήνα.

–  Αυτοτιμολόγηση: Είτε ένδειξη 0 στην περίπτωση τιμολόγησης, είτε ένδειξη 1 στην περίπτωση αυτοτιμολόγησης

–  Καθαρή Αξία: Είτε αναγραφή της καθαρής αξίας ανά παραστατικό στην περίπτωση αναλυτικής διαβίβασης, είτε αναγραφή της συνολικής καθαρής αξίας στην περίπτωση συγκεντρωτικής διαβίβασης ανά πελάτη και ανά μήνα

–  Κατηγορία ΦΠΑ: επιλογή κατηγορίας από 1 έως 7 [0%] για τους Τύπους Παραστατικών 1.1, 5.2 και στην περίπτωση Τύπου Παραστατικών 3.1 κατηγορία 8 [ΑΝΕΥ ΦΠΑ]

–  Αιτία Εξαίρεσης ΦΠΑ: στην περίπτωση της κατηγορίας 7 [0%] επιλογή της περ. 27 Λοιπές Εξαιρέσεις ΦΠΑ και στις υπόλοιπες κατηγορίες πάντα κενό (Null)

–  Αξία ΦΠΑ: Η αξία που αντιστοιχεί ανά συντελεστή ΦΠΑ

–  Χαρακτηρισμός Εσόδων/Εξόδων: Επιλογή ανά περίπτωσή – 1.5 Λοιπά Έσοδα Κέρδη – 2.4 Γενικά έξοδα με δικαίωμα έκπτωσης – 2.5 Γενικά έξοδα χωρίς δικαίωμα έκπτωσης

–  Χαρακτηρισμός Ε3: Επιλογή ανά περίπτωση – Ε3_562 Λοιπά Συνήθη Έσοδα – Ε3_585_016 Λοιπά Έξοδα

–  Ακύρωση: Επιλέγεται στην περίπτωση που προκύψει ακύρωση και επαναποστολή του σωστού αρχείου

Στην περίπτωση εσόδων συναλλαγών λιανικής για Τύπους Παραστατικών 11.1 ΑΛΠ (Απόδειξη Λιανικής Πώλησης) καθώς και 11.4 Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής:

Στην περίπτωση των συναλλαγών λιανικής τα δεδομένα διαβιβάζονται με τις ίδιες στήλες, είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα, με τις υπόψη ιδιαιτερότητες στις παρακάτω στήλες:

–  ΑΦΜ Λήπτη: Είναι πάντα κενό (Null)

–  Τύπος Παραστατικού: 11.1 ΑΛΠ (Απόδειξη Λιανικής Πώλησης) καθώς και 11.4 Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής, ανά περίπτωση

–  Σειρά: είτε αναλυτικά με αναγραφή της σειράς ως έχει, είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα με την ένδειξη # και το ΑΦΜ Λήπτη με 000000000, για την μοναδικοποίηση της ταυτότητας των παραστατικών (UID)

–  Αυτοτιμολόγηση: Είναι πάντα κενό (Null)

Στην περίπτωση εγγραφών τακτοποίησης εσόδων – εξόδων για Τύπους Παραστατικών 17.3 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων – Λογιστική Βάση καθώς και 17.5 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων – Λογιστική Βάση:

Στην περίπτωση των εγγραφών τακτοποίησης εσόδων – εξόδων, τα δεδομένα διαβιβάζονται με τις ίδιες στήλες, μόνο συγκεντρωτικά ανά έτος, με τις υπόψη ιδιαιτερότητες στις παρακάτω στήλες:

–  ΑΦΜ Λήπτη: Πάντα κενό (Null)

–  Ημερομηνία Έκδοσης: Πάντα 31/12/2021

–  Τύπος Παραστατικού: 17.3 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εσόδων – Λογιστική Βάση καθώς και 17.5 Λοιπές Εγγραφές Τακτοποίησης Εξόδων – Λογιστική Βάση, ανά περίπτωση

–  Σειρά: Πάντα συγκεντρωτικά ανά έτος, χωρίς τη διάκριση με σύμβολα. Η επιλογή απαιτείται να καλύπτει τους σκοπούς μοναδικοποίησης της ταυτότητας των παραστατικών (UID)

–  ΑΑ: Αναγραφή μοναδικού αριθμού για σκοπούς μοναδικοποίησης της ταυτότητας των παραστατικών (UID)

–  Αντίθετο Πρόσημο: Επιλογή τιμής «ναι» στην περίπτωση αντίθετου πρόσημου, «όχι» στην περίπτωση κανονικού πρόσημου

–  Κατηγορία ΦΠΑ: Πάντα κατηγορία 8 [ΑΝΕΥ ΦΠΑ]

–  Αιτία Εξαίρεσης ΦΠΑ: Πάντα κενό (Null)

–  Αξία ΦΠΑ: Πάντα κενό (Null)

–  Χαρακτηρισμός Ε3: Επιλογή ανά περίπτωση – Ε3_562 Λοιπά Συνήθη Έσοδα – Ε3_585_016 Λοιπά Έξοδα με αντίθετο πρόσημο στην 1η Γραμμή Σύνοψης και στις επόμενες γραμμές σύνοψης, οι επιλογές κωδικών Ε3 εσόδων και εξόδων για τη σωστή κατανομή των ποσών σύμφωνα με την υποβαλλόμενη δήλωση Ε3 φορολογικού έτους 2021.

 

3. Ειδικότερα θέματα

3.1 Τρόπος και Υποχρεώσεις Διαβίβασης Δεδομένων 2021 στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA

Για το σύνολο των παραπάνω δεδομένων, δεν είναι υποχρεωτικό να διαβιβαστούν για το 2021, τα μηδενικά παραστατικά.

Τα παραστατικά εσόδων λιανικής Α2, αναφέρονται μόνο σε έσοδα τιμολόγησης καθώς η αυτοτιμολόγηση δεν υφίσταται στις συναλλαγές λιανικής.

Ειδικότερα στην περίπτωση της αυτοτιμολόγησης υποχρέωση διαβίβασης έχουν οι Εκδότες (λήπτες αγαθών – υπηρεσιών) και διαβιβάζουν συνόψεις με χαρακτηρισμούς εξόδων.

Για το 2021 τα δεδομένα σύνοψης και χαρακτηρισμού εσόδων συναλλαγών λιανικής, διαβιβάζονται είτε αναλυτικά είτε συγκεντρωτικά ανά μήνα, από τα λογιστικά προγράμματα ERP, και δεν χαρακτηρίζονται οι συνόψεις που διαβιβάστηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα ΦΗΜ (ESEND) για το διάστημα από 01/10/2021 έως 31/12/2021.

Τα έξοδα τιμολόγησης, τα έσοδα αυτοτιμολόγησης και οι εγγραφές τακτοποίησης εξόδων για το 2021, διαβιβάζονται προαιρετικά.

Στην περίπτωση επιλογής του εναλλακτικού τρόπου διαβίβασης, τα δεδομένα διαβιβάζονται μέσω REST API ERP και προκρίνεται να επιλέγεται η αναλυτική διαβίβαση. Στην περίπτωση που η διαβίβαση διενεργείται μέσω της Ειδικής Φόρμας Καταχώρησης της ΑΑΔΕ, τα δεδομένα δύναται να διαβιβάζονται και συγκεντρωτικά ανά μήνα και ανά πελάτη.

Οι διαβιβάσεις δεδομένων για το 2021, προκρίνεται να έχουν σε κάθε περίπτωση υποχρεωτικά σωστή την καθαρή αξία, κατά προσέγγιση τις κατηγορίες ΦΠΑ και χωρίς καμία υποχρέωση τη διαβίβαση των λοιπών επιβαρύνσεων (παρακρατούμενοι, λοιποί φόροι, χαρτόσημα, τέλη, κρατήσεις).

Ο εναλλακτικός τρόπος διαβίβασης, επιλέγεται για την ανάκτηση δεδομένων από εμπορικά προγράμματα ERP που δεν είναι μη συμβατά με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA και δεν προκρίνεται προς χρήση για τα λογιστικά προγράμματα ERP.

Οι επιχειρήσεις για τη διαβίβαση δεδομένων 2021, δύναται να επιλέξουν, είτε τον κανονικό, είτε τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης , είτε και τους δύο, για διακριτές χρονικές περιόδους και για διακριτές περιπτώσεις δεδομένων.

Τα δεδομένα myDATA_2021 που διαβιβάζονται σύμφωνα με τον εναλλακτικό τρόπο διαβίβασης, έχουν υποχρεωτικά τα πεδία του Πρότυπου Αρχείο myDATA 2021 και διαβιβάζονται στο REST API ERP σε αρχεία xml.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, διενεργείται η διαβίβαση των δεδομένων του 2021, για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον επιλεγόμενο τρόπο διαβίβασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα της Α.1138/2021.

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/58453/mydata-pws-oa-ginei-h-diabibash-gia-to-2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025