«Στην κατάληψη συμμετείχαν άνθρωποι άσχετοι με τον πανεπιστημιακό χώρο, πώς μπορούμε να μιλάμε για το άσυλο;», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και συμπλήρωσε ότι μεταξύ των 49 συνολικά συλληφθέντων κατά τις μέρες της κατάληψης, «αναζητούμε το έαν υπάρχει κάποιος φοιτητής».
«Μεταξύ των 49 συλληφθέντων πιάσαμε έναν Πολωνό διεθνώς καταζητούμενο, έναν συνεργό του Παλαιοκώστα και τους δύο Αλγερινούς που έμεναν στο Μεγάλη Βρετάνια, και δεν ήταν τόσο αθώοι τελικά», δήλωσε ακόμη ο Γιάννης Πανούσης.
«Κάποιοι πιστεύουν ότι ουρλιάζοντας γίνονται αριστεροί. Ας μας πουν τι είναι αριστερή δικαιοσύνη και τι αριστερή αστυνομία. Ας το λύσουν αν θέλουν λαϊκή δημοκρατία. Μιλάμε για αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, για θεσμούς, αν μιλάμε για επιτροπή αγώνα που αποφασίζει μιλάμε για άλλο πράγμα», πρόσθεσε, ενώ στη συνέχεια σε μία αποστροφή του λόγου του ανέφερε: «Δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με τον Διαμαντόπουλο» και πρόσθεσε ότι έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού.
Ο κ. Πανούσης δήλωσε ότι η επέμβαση στην Πρυτανεία έγινε σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου, «διαφορετικά θα πρεπε να παραιτηθώ», κάτι το οποίο δεν σκέφτηκε όπως είπε και πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στα όσα είπε ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, που ζήτησε την παραίτησή του: «Αναρωτήθηκα ποιος εκλέγει τέτοιους ανθρώπους που μου λένε να παραιτηθώ».
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των Εξαρχείων, σημειώνοντας ότι «Όταν βγάλαμε την κλούβα από τα Εξάρχεια ανέλαβαν οι μαφίες των ναρκωτικών», ενώ πρόσθεσε με νόημα «Αν στείλουμε εκεί τον αστυνομικό της γειτονιάς θα τον ξαναδούμε; Ούτε το μπερέ δεν θα βρούμε!».
Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση της καταδίκασε την αστυνομική επιχείρηση.
Σημειώνουν επίσης την αντίστιξη καθώς η επέμβαση της αστυνομίας ήρθε στον αντίποδα της ψήφισης ενός νομοσχεδίου (για τις φυλακές τύπου Γ’) «που πραγματοποιεί μια βαθιά τομή σε προοδευτική κατεύθυνση για την ελληνική κοινωνία, δικαιώνει αγώνες χρόνων του κινήματος για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας».
«Η κυβέρνηση διακινεί το επιχείρημα ότι διέπραξε την εισβολή γιατί ήταν αδύνατον να ψηφιστεί το νομοσχέδιο υπό καθεστώς ομηρίας της από τους καταληψίες! Και ψευδές και γελοίο…Γιατί απλώς τελεί σε ομηρία από τη Δεξιά, τους τηλεεισαγγελείς, «κυβερνητικούς εταίρους» και βεβαίως τον ίδιο τον ανεκδιήγητο υπουργό Δημόσιας Τάξης» αναφέρεται στο άρθρο. Τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «υπονομεύει τη νομοθετική πρωτοβουλία του, εξευτελίζεται, αφού είναι η πρώτη κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση που εισβάλλει στην Πρυτανεία ενώ έχει καταγγείλει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, παρουσιάζεται ανίσχυρος και πανικόβλητος (πώς θα τα βγάλει πέρα με τους «δανειστές» όταν τρέμει την Τρέμη, τον Άδωνι και την Ντόρα;) και, το χειρότερο, ανοίγει ένα νέο κύκλο καταστολής». Ζητείται τέλος, να παραιτηθεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούσης.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος είπε ότι υπήρξε παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου κάνοντας λόγο για «σημαντικό θέμα». Πρόσθεσε ακόμη ότι «για εμάς, το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αδιαπραγμάτευτο και γι’ αυτό θα το επαναφέρουμε με το νέο νομοσχέδιο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, εφαρμόστηκε ένας νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης».
Ο Στάθης Λεουτσάκος δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος. Είναι βουλευτής Α’ Πειραιά και το (ακόμα πιο σημαντικό) η φωνή της Αριστερής Πλατφόρμας του Λαφαζάνη, στην Πολιτική Γραμματεία.
Εξηγώντας, ο κ. Λεουτσάκος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παρακρατικών και δράσης μυστικών υπηρεσιών, αρνούμενος ότι επρόκειτο για κατάληψη και κάνοντας λόγο για «πέντε ζευγάρια που έπιναν καφέ»!!!