«Θέλουμε να φέρουμε στο κέντρο της προσοχής της κοινωνίας συνολικά, την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Θέλουμε στη συνείδηση των ανθρώπων, το Επαγγελματικό Λύκειο να γίνει σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα, μια ισότιμη επιλογή για τα παιδιά, για τους μαθητές, ισότιμη με το Γενικό Λύκειο. Τυπικά αυτά τα σχολεία είναι σήμερα ισότιμα, θέλουμε αυτό να γίνει και στη συνείδηση των ανθρώπων».
Αυτό υπογράμμισε σήμερα το απόγευμα από τα Τρίκαλα, ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στον νομό Τρικάλων με αφορμή την έναρξη του 5ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου.«Θέλουμε να φέρουμε στο κέντρο της προσοχής της κοινωνίας συνολικά, την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Θέλουμε στη συνείδηση των ανθρώπων, το Επαγγελματικό Λύκειο να γίνει σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα, μια ισότιμη επιλογή για τα παιδιά, για τους μαθητές, ισότιμη με το Γενικό Λύκειο.
Όπως εξήγησε ο κ. Μπαξεβανάκης, βασικό αντικείμενο της διήμερης περιοδείας αποτελεί ο χώρος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια, τονίζοντας «πως το 5% των θέσεων στα πανεπιστήμια από τον προσεχή Ιούνιο θα καλύπτεται από αποφοίτους των ΕΠΑΛ».
Ειδική αναφορά έκανε στην καθιέρωση των διετών προγραμμάτων σπουδών που θα γίνουν με την ευθύνη των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε «διετή προγράμματα σπουδών θα απευθύνονται στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων με όλο το κύρος και την επιστημονική εγκυρότητα που παρέχουν τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θέλουμε δηλαδή όλες οι πόρτες για συνέχιση των σπουδών να είναι ανοικτές και για τα παιδιά των ΕΠΑΛ».
Μιλώντας για τον θεσμό της μαθητείας ο υφυπουργός Παιδείας υποστήριξε πως είναι ένα πρόγραμμα μετά τη λήξη του πτυχίου. Δηλαδή, για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ είναι «ένα επιπλέον έτος, προαιρετικό, με αμοιβή, με πλήρη ασφάλιση, με όλα τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν οι εργαζόμενοι, και το οποίο οδηγεί μετά από πιστοποίηση σε ένα επίπεδο προσόντων παραπάνω, δηλαδή στο επίπεδο πέντε του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων».
Και προσθέτει:
«Το πρόγραμμα αυτό έχει αγκαλιαστεί από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας. Πέρυσι, που ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του, συμμετείχαν 1.200 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, φέτος ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τους 3.000. Εδώ να σημειώσουμε πως ο νομός Τρικάλων είναι από αυτούς που το πρόγραμμα πηγαίνει πάρα πολύ καλά».
Ο κ. Μπαξεβανάκης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ειδική αγωγή, λέγοντας πως φέτος ο αγιασμός στα σχολεία της ειδικής αγωγής έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου, την ίδια μέρα με όλα τα σχολεία της χώρας. «Εμείς» συνέχισε «στελεχώσαμε έγκαιρα και τα σχολεία της ειδικής εκπαίδευσης από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Θέλουμε να πούμε με αυτό, ότι όλοι οι μαθητές, έχουν τα ίδια δικαιώματα στη γνώση. Και αυτό είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση». Κλείνοντας σημείωσε ότι «έχουμε ιδρύσει την τελευταία διετία 30 νέα σχολεία ειδικής αγωγής».
Αύριο ο κ. Μπαξεβανάκης πέρα από τις επισκέψεις σε σχολεία, θα απευθύνει χαιρετισμό και απονομή βραβείου σε σχολείο στην επίσημη τελετή βράβευσης του διαγωνισμού «Κάν’ το ν’ ακουστεί 2018» στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Τρικκαίων.