Οι υφυπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας, Βασίλης Σπανάκης και Ζέττα Μακρή, υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τη δομή, το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αποσκοπούν στην προώθηση της φιλοζωίας και της υπεύθυνης ιδιοκτησίας ζώων συντροφιάς.

Τα προγράμματα αυτά θα ενταχθούν στα νηπιαγωγεία, καθώς και στα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Οι θεματικές ενότητες των περιλαμβάνουν δράσεις που ενισχύουν την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους σχετικά με την προστασία των αδέσποτων ζώων. Επιπλέον, στα Προγράμματα Σπουδών όλων των τύπων σχολικών μονάδων – Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. – εντάσσονται δράσεις ενεργού πολίτη, οι οποίες θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον 10 διδακτικών ωρών η καθεμία.

Μέσα σε αυτές τις δράσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί αυτόνομη θεματική ενότητα αφιερωμένη στα ζώα συντροφιάς.

Στόχοι του προγράμματος:

Μπαίνει ΝΕΟ πρόγραμμα στα σχολεία

Οι βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας αυτής περιλαμβάνουν:

Την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών που ενισχύουν τη φιλοζωία και την υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώων συντροφιάς.
Την ενημέρωση σχετικά με όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ζώα, με έμφαση στα ζώα συντροφιάς, καθώς και την καλλιέργεια υπεύθυνης στάσης απέναντί τους.
Την προώθηση ηθικών αξιών και ενσυναίσθησης απέναντι στα ζώα, στη βάση των πέντε διεθνώς αναγνωρισμένων ελευθεριών για την ευζωία τους.
Την ενίσχυση της υπεύθυνης λήψης αποφάσεων σχετικά με τη φροντίδα, την κοινωνικοποίηση και τη διάδραση των ζώων συντροφιάς.
Τη βιωματική μάθηση γύρω από τη φιλοζωία και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών σε πρωτοβουλίες και δράσεις που προάγουν την προστασία των ζώων.

Δηλώσεις των αρμόδιων υφυπουργών

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, σχολίασε ότι η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της φιλοζωικής συνείδησης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στους νέους ανθρώπους, τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα αποτελέσουν τους αυριανούς πολίτες της χώρας.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, τόνισε ότι από το 2024 έχει καθιερωθεί η 4η Απριλίου ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, αφιερωμένη στην εφαρμογή εκπαιδευτικών δράσεων σχετικών με την προστασία των ζώων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να προσφέρει στους μαθητές τα απαραίτητα εφόδια ώστε να κατανοούν και να σέβονται τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και να συμμετέχουν ενεργά σε φιλοζωικές πρωτοβουλίες.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, οι δράσεις φιλοζωίας εντάσσονται σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως τα εργαστήρια δεξιοτήτων «Φροντίζω το Περιβάλλον» και «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ – Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη», το μάθημα «Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη», καθώς και σε σχολικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Επιπλέον, η συνεργασία με τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, καθώς και άλλους φορείς, θα επιτρέψει στους μαθητές να παρακολουθήσουν προγράμματα που αφορούν τη βιοποικιλότητα και τη φιλοζωία, ενισχύοντας την περιβαλλοντική τους συνείδηση.

Δείτε επίσης