Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση της… Δημοτικής Αρχής, την οποία εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας Α. Αθανασόπουλος, για την ανανέωση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών του Δήμου Πατρέων και τη διεκδίκηση από το αρμόδιο Υπουργείο της μισθολογικής κάλυψης και της μονιμοποίησης αυτών καθώς και της ένταξής τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στην εισήγησή του ο κ. Αθανασόπουλος τόνισε:

Στο Δήμο μας απασχολούνται 263 σχολικές καθαρίστριες (169 συμβασιούχες έργου-αίθουσας και 94 ΙΔΑΧ), που καθαρίζουν 264 σχολεία που περιλαμβάνουν πάνω από 2.000 αίθουσες διδασκαλίας, εκατοντάδες κοινόχρηστους καθώς και προαύλιους χώρους.

Εν μέσω ανθυγιεινών συνθηκών διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την καθαριότητα και την υγιεινή των Δημόσιων σχολείων που φοιτούν τα παιδιά μας.

Μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής της Δημοσιονομικής & Νομισματικής Πολιτικής με την απαγόρευση των προσλήψεων και την μη αντικατάσταση των συνταξιοδοτούμενων εμφανίστηκε το άθλιο φαινόμενο των νέων εργασιακών σχέσεων με σύμβαση έργου ανά αίθουσα που αφορά στο Δήμο μας στον αριθμό των 169 εργαζομένων. Σ’ αυτό το είδος της εργασιακής σχέσης επικρατεί η ανασφάλεια για το αύριο, ο εργασιακός μεσαίωνας στο απόγειο του αφού αμείβονται με 300-400€ το μήνα, χωρίς δικαιώματα επιδομάτων, αναρρωτικών αδειών, πλήρης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.α.

Την ίδια στιγμή διεξάγονται συζητήσεις για την είσοδο εργολάβων ιδιωτικών συνεργείων στην καθαριότητα των σχολείων.

Η Δημοτική Αρχή εκτιμά ότι η συνεισφορά των συμβασιούχων καθαριστριών-των στην λειτουργία των Δημόσιων σχολικών μονάδων αποτελεί συστατικό και πολύτιμο στοιχείο τους και προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί και να αποφασίσει:

Η εργασιακή προσφορά των εργαζόμενων σχολικών καθαριστριών – των στη λειτουργία των δημόσιων σχολικών μονάδων αποτελεί συστατικό και πολύτιμο στοιχείο τους. Η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητης αξίας.

Εν μέσω ανθυγιεινών συνθηκών με κοπιαστικές προσπάθειες διατηρούν σε πολύ υψηλά επίπεδα την καθαριότητα και την υγιεινή στα σχολεία που φοιτούν οι μαθητές – 30.000 περίπου στην πόλη μας – παιδιά όλων μας.

Μετά από 4 χρόνια εφαρμογής της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής αντικαταστάθηκαν οι μόνιμοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων (από 270 εργαζόμενους Αορίστου χρόνου το τέλος του 2009, παρέμειναν 94 εργαζόμενοι ΙΔΑΧ και προσελήφθησαν 169 Ορισμένου χρόνου-ΙΔΟΧ). Σε όσους απασχολούνται με αυτό το είδος της εργασιακής σχέσης κυριαρχεί η ανασφάλεια για το αύριο και ο εργασιακός μεσαίωνας, αφού αμείβονται 300-400 € το μήνα, χωρίς δικαιώματα επιδομάτων, αναρρωτικών αδειών, πλήρης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κ.α.

Την ίδια στιγμή φουντώνουν οι φήμες και οι διαρροές αλλά και οι επίσημες συζητήσεις – απαιτήσεις διαφόρων παραγόντων του δημόσιου βίου προεξάρχοντος του Δημάρχου Αθήνας κ. Καμίνη και εκπροσώπων του κεφαλαίου με την κυβέρνηση, για την είσοδο εργολάβων και ιδιωτικών συνεργείων στην καθαριότητα των σχολείων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο κατηγορηματικά δηλώνει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία τέτοια ρύθμιση – πολιτική και θα αντιταχθεί με όλες τις δυνάμεις της.

Διεκδικεί μαζί με όλους τους εργαζόμενους, την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη ασφαλιστικά – εργασιακά δικαιώματα, με γενναία αύξηση της οικονομικής επιχορήγησης στο Δήμο ώστε να έχει την δυνατότητα ικανοποίει τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας.

Απαιτεί:

Τη μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων σχολικών καθαριστριών-των με την πρόσληψη τους στο Δήμο που απασχολούνται σήμερα με «σύμβαση έργου-αίθουσας» από τις Σχολικές Επιτροπές γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής αποφασίστηκε η ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών, η κοινοποίηση αυτών στο αρμόδιο Υπουργείο και η διεκδίκηση από την κυβέρνηση της οικονομικής κάλυψής τους.

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση διεξήχθη παρόντων των μελών του Σωματείου των Καθαριστριών. Η πρόεδρος του Σωματείου λαμβάνοντας το λόγο, αφού αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας τους συμφώνησε με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για ανανέωση των συμβάσεων, την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και τη διεκδίκηση της μονιμοποίησής τους.