Οι μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στο δημόσιο ήταν μια πρακτική που ακολουθήθηκε για πολλά χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις,παρά την απαγόρευση του Συντάγματος.Μια πρακτική που ακολουθείται -σε μικρότερο βαθμό-ακόμη και στα μνημονιακά χρόνια ,με εξαίρεση όμως την εκπαίδευση και την υγεία όπου έχει να γίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από το 2011.
Μέσα στον μήνα Μάρτη θα δημοσιοποιηθούν οι προκηρύξεις για 8166 θέσεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ δηλ. μονιμοποίηση συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ορθά .Πάγιες και διαρκείς ανάγκες ,όμως,καλύπτουν και οι 20.000 αναπληρωτές ΠΕ και ΔΕ ,αφού προσλαμβάνονται ,πλέον,για να καλύψουν οργανικές θέσεις κι όχι βραχυχρόνια κενά.
Μάλιστα οι αναπληρωτές στην εκπαίδευση έχουν μέχρι και 20 χρόνια προϋπηρεσίας,πολύ περισσότερα δηλαδή από συμβασιούχους άλλων υπηρεσιών του δημοσίου που μονιμοποιούνται.Η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά .Η αντιμετώπιση των συμβασιούχων πρέπει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο.Εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες,οι θέσεις τους να προκηρύσσονται -όπως έγινε για τους ΟΤΑ-και με διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ να μονιμοποιούνται.
Είναι αδιανόητο ,ενώ έχουν αποχωρήσει πάνω από 30000 εκπκοί τα τελευταία χρόνια,να μην έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και να υπάρχουν συμβασιούχοι (αναπληρωτές) με 20 χρόνια προϋπηρεσία ,οι οποίοι μάλιστα μετακινούνται κάθε χρόνο και σε άλλο τόπο.
Αυτό δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη υπηρεσία του δημοσίου.Οι νόμοι πρέπει ,σε ένα κράτος δικαίου,να εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο ,χωρίς εξαιρέσεις.
Σημείωση:Και για του λόγου το αληθές διαβάστε τις παρακάτω προκηρύξεις.Ούτε μια θέση για την εκπαίδευση.