– Η συμπλήρωση του δελτίου αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές και συχνά αγχωτικές διαδικασίες τόσο για τους μαθητές όσο και για τις οικογένειές τους.

Ειδικότερα, η σωστή συμπλήρωση και η ιεράρχηση των τμημάτων μπορεί να καθορίσει την πορεία σπουδών και μετέπειτα την επαγγελματική τους ζωή.

Σε κάθε περίπτωση συζητήστε με τους γονείς σας τις σκέψεις και επιθυμίες σας καθώς η οικονομική κατάσταση της οικογένειας είναι σημαντικός παράγοντας εάν πρόκειται να διαλέξετε σχολή μακριά από το σπίτι σας.

Όπως υπογραμμίζει η Σύμβουλος Σταδιοδρομίας της LABORA, Βασιλική Κουτρούμπα, τα βασικά βήματα για να συμπληρωθεί σωστά το δελτίο είναι τα εξής:

1. Αυτογνωσία

Το πρώτο – και συχνά πιο δύσκολο βήμα – είναι να καταλάβετε ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας (τι σας αρέσει να κάνετε), οι ικανότητές σας (τι μπορείτε να κάνετε καλά) και τι πραγματικά σας εμπνέει (τι σας δίνει κίνητρο). Όσο πιο πολλά γνωρίζετε για τον χαρακτήρα, για τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις επαγγελματικές σας αξίες, τόσο πιο απλή θα γίνει στη συνέχεια η συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Η αυτογνωσία, βέβαια, είναι μία διά βίου διαδικασία, επομένως δεν σταματάει ποτέ.

2. Πλήρης και έγκυρη πληροφόρηση

Πριν ξεκινήσετε τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, είναι απαραίτητο να ενημερωθείτε για όλες τις διαθέσιμες επιλογές σπουδών του πεδίου (αν είστε μαθητές ΓΕΛ) ή του τομέα σας (αν είστε μαθητές ΕΠΑΛ). Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων και των τμημάτων που σας ενδιαφέρουν, διαβάστε τους οδηγούς σπουδών, τα μαθήματα, τις επαγγελματικές προοπτικές και τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με φοιτητές ή με τα ίδια τα τμήματα για να λάβετε περισσότερες διευκρινίσεις. Η διαδικασία της πληροφόρησης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί οι πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, δεν είναι πάντα αξιόπιστες και έγκυρες!

3. Ιεράρχηση

Αφού έχετε κάνει μία ολοκληρωμένη έρευνα και έχετε συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, το επόμενο βήμα είναι να ιεραρχήσετε τα τμήματα. Σκεφτείτε ποιες είναι οι κύριες προτιμήσεις σας σε σχέση με τις ομάδες σχολών στις οποίες έχετε καταλήξει. Ποια είναι η επιλογή την οποία θα θέλατε λίγο περισσότερο από την επόμενη; Ενδεχομένως να χρειαστεί να συνεκτιμήσετε και άλλους παράγοντες όπως την πόλη στην οποία βρίσκεται το τμήμα, τις επαγγελματικές προοπτικές, την αντιστοιχία μετεγγραφής και άλλους παράγοντες. Δημιουργήστε μια λίστα με τα τμήματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και ταξινομήστε τα κατά σειρά προτίμησης.

4. Πρόχειρο μηχανογραφικό

Στο διαδίκτυο υπάρχουν διαθέσιμα λογισμικά και προσομοιωτές μηχανογραφικών δελτίων που σας επιτρέπουν να κάνετε πολλές δοκιμές και να δείτε διάφορα σενάρια. Αυτοί οι προσομοιωτές μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τις επιλογές σας και να προετοιμαστείτε!

5. Προσεκτική συμπλήρωση

Όταν έρθει η ώρα να συμπληρώσετε το οριστικό μηχανογραφικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα απαραίτητα πεδία και ότι οι προτιμήσεις σας είναι καταχωρισμένες με τη σειρά που επιθυμείτε. Ελέγξτε προσεκτικά τις επιλογές σας για να αποφύγετε λάθη που μπορεί να σας κοστίσουν μια θέση στο τμήμα της προτίμησής σας. Όταν οριστικοποιήσετε το μηχανογραφικό σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει την επιβεβαίωση της υποβολής και κρατήστε ένα αντίγραφο για τα αρχεία σας.

6. Προθεσμίες

Τέλος, βεβαιωθείτε για τις προθεσμίες υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου. Είναι κρίσιμο να έχετε ξεκινήσει από πιο πριν την προετοιμασία και να μην αφήσετε την ιεράρχηση και την υποβολή για την τελευταία στιγμή. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου είναι μια σημαντική πολυσύνθετη διαδικασία που απαιτεί σκέψη, σωστή ενημέρωση και προγραμματισμό. Η υποστήριξη από συμβούλους σταδιοδρομίας μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού και η καθοδήγησή τους να σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν παγίδες ή λάθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025