Τον Ιούλιο οι υποψήφιοι των θα κληθούν να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις σχετικά με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, με τη συμπλήρωση του .

Ποιές είναι όμως οι νέες τάσεις και οι νέες ευκαιρίες; Όλα όσα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι υποψήφιοι.

Με την Τεχνητή Νοημοσύνη να αναμένεται να σαρώσει την αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, όσοι είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες προβλέπεται να είναι περιζήτητοι στα επαγγέλματά τους.

Αν και τα τμήματα Πληροφορικής θεωρείται ότι μπορούν να παρέχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια στους αποφοίτους τους, οι καλά γνωρίζοντες την αγορά εργασίας σημειώνουν ότι ακόμα και μέσα από παραδοσιακά επαγγέλματα, μια μετεκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες και την Πληροφορική μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μελλοντικά περιζήτητα επαγγέλματα.

Οι σύμβουλοι Σταδιοδρομίας της EMPLOY EDU, Λάζαρος Παπαδόπουλος και δρ Χρήστος Ταουσάνης, εξηγούν τις νέες τάσεις σε παραδοσιακούς κλάδους και ποιες ευκαιρίες θα ανοίξουν σε αυτούς χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Επιστήμες Υγείας – 3ο επιστημονικό πεδίο

Τα τμήματα Βιοϊατρικής, Μοριακής Βιολογίας, Φαρμακευτικής, αλλά και η πλέον περιζήτητη Ιατρική, αποτελούν επιλογές στο 3ο επιστημονικό πεδίο, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν, με την κατάλληλη μετεκπαίδευση, στην άμεση απορρόφηση από την αγορά εργασίας. Ηδη στον κλάδο της Υγείας έχουν αναπτυχθεί νέες υπηρεσίες, όπως η Ρομποτική Ιατρική, η νανοτεχνολογία, συστήματα «ΑΙ» που προχωρούν σε ταχείες εξατομικευμένες διαγνώσεις, λόγω επεξεργασίας εκατοντάδων χιλιάδων δεδομένων. Στο εν λόγω πεδίο, κρίνεται καταλυτική για τα επόμενα χρόνια η συμβολή στελεχών και επιστημόνων όπως οι γενετιστές ή στελέχη με διεπιστημονικό υπόβαθρο στη Βιολογία και την Πληροφορική.

Νομική – 1ο επιστημονικό πεδίο

Αν και συχνά κατηγορείται ως ένας κορεσμένος κλάδος, η Νομική συνεχίζει να παραμένει ως η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των υποψηφίων του 1ου επιστημονικού πεδίου. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να διευκολύνει το έργο της Δικαιοσύνης τα επόμενα χρόνια, με τους αποφοίτους της Νομικής να μπορούν να διεκδικήσουν μία θέση στην «αγορά εργασίας του μέλλοντος», εφόσον αποκτήσουν την κατάλληλη διεπιστημονική ακαδημαϊκή επάρκεια. Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από τον όρο «έξυπνη Δικαιοσύνη».

Πιο συγκεκριμένα, ήδη στην Κίνα υπάρχουν περισσότερα από 100 ρομπότ σε δικαστήρια της χώρας, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει τη μετάβαση στην «έξυπνη» Δικαιοσύνη. Οι Κινέζοι δεν είναι οι μόνοι. Στην Εσθονία χρησιμοποιείται δικαστής Τεχνητής Νοημοσύνης για να κρίνει μικροδιαφορές, όπως αξιώσεις συμβάσεων κάτω των 7.000 ευρώ, κάτι που προφανώς γεννά αισιοδοξία στη νομική και δικανική κοινότητα, καθώς αφορά τη βελτίωση στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.

Οπωσδήποτε, η ιδέα της «έξυπνης Δικαιοσύνης» απαιτεί άτομα με διεπιστημονικό υπόβαθρο, που να συνδυάζουν τόσο την υψηλή νομική κατάρτιση όσο και γνώσεις που αφορούν τις σύγχρονες τεχνολογίες και κυρίως την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στρατιωτικές Σχολές – Μηχανικοί (2ο πεδίο)

Χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στην τεχνολογική κούρσα των εξοπλισμών. Συνεπώς, για τους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών της χώρας σημαντική κρίνεται η εξειδίκευση και η μετεκπαίδευση στον κλάδο της Πληροφορικής, με έμφαση στις στρατιωτικές εφαρμογές. Παράλληλα, εξειδικευμένοι απόφοιτοι σχολών Ναυπηγών, Αεροναυπηγών, Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων, αλλά και Μηχανικών Υλικών, με εξειδίκευση σε στρατιωτικές εφαρμογές, θα έχουν καταλυτικό ρόλο στη στρατιωτική δυναμική μιας χώρας, καθώς το «πεδίο της μάχης» σταδιακά μεταφέρεται σε τεχνολογικό επίπεδο.

Από την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών με Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι τα στρατιωτικά logistics και την ανάπτυξη «ΑΙ» σε θέματα κυβερνοασφάλειας και υβριδικών απειλών, τα επόμενα χρόνια οι νέες τεχνολογίες αναμένεται να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας.

Σχολές Μηχανικών – 2ο επιστημονικό πεδίο

Με πληθώρα πολυτεχνικών τμημάτων σε όλη τη χώρα, οι απόφοιτοι από τμήματα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Αρχιτεκτονικής, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Ηλεκτρονικών Μηχανικών με την έλευση νεών τεχνολογιών αναμένεται να έχουν μεγάλη απορρόφηση στον τομέα των μεταφορών τα επόμενα χρόνια. Από τα έξυπνα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα μέχρι τα συστήματα έξυπνου σχεδιασμού, που ήδη, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν κορυφαίες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, αναμένεται η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εξειδικευμένου προσωπικού, εξοικειωμένου τόσο με τον κλάδο της Μηχανικής όσο και με τον κλάδο των νέων τεχνολογιών.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση

Τα τελευταία χρόνια, σχολιάζεται έντονα ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης και στην Εκπαίδευση. Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει λόγο για αύξηση της παραγωγικότητας που θα επιφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι το 2035 από 11% έως 37% και τα ποσοστά αυτά περιλαμβάνουν και την Εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, η χρήση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 47,5% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με την έκθεση «Artificial Intelligence».

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επενδύει ήδη σε σειρά προγραμμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης στο χώρο της Εκπαίδευσης, τμήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τους εκπαιδευτικούς του αύριο είναι τα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας, καθώς και το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ επίσης για τους πτυχιούχους των Τμημάτων Φιλολογίας θα ήταν έξυπνη επιλογή μια εξειδίκευση στην Υπολογιστική Γλωσσολογία.

Ελεύθερος Τύπος

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ