Η αντίστροφη μέτρηση για  και το άγχος για τη σωστή έχει «χτυπήσει» κόκκινο.

Τι ανέφερε στο η Ροζαλία Αγγελάκη – Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού με χρήσιμες συμβουλές για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις όπου οι μαθητές της Γ Λυκείου θα κληθούν να “δώσουν” τον καλύτερό τους εαυτό και να θέσουν σε πράξη όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου.

Αφού λοιπόν, ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξετάσεων, αυτό που ακολουθεί είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου, όπου θα πρέπει να επιλέξουν τις σχολές/τμήματα που επιθυμούν να εισαχθούν.

Το άγχος τόσο των μαθητών όσο και των γονέων είναι αυξημένο. Η αγορά εργασίας έχει μεταβληθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν, και μάλιστα, θα  συνεχίσει να μεταβάλλεται και τα επόμενα χρόνια με γρήγορους ρυθμούς. Θα προκύψουν επαγγέλματα νέα και κάποια ενδεχομένως θα πάψουν να υφίσταται.

Υπό το πρίσμα επομένως όλων των παραπάνω, γίνεται αναφορά από πολλούς για τα “επαγγέλματα του μέλλοντος” και για τις σχολές με την πιο άμεση επαγγελματική  αποκατάσταση. Έτσι λοιπόν, το ενδιαφέρον των μαθητών και κυρίως των γονέων τους, είναι να επιλέξουν και να συμπληρώσουν αυτές τις σχολές στο μηχανογραφικό τους δελτίο. Είναι όμως αυτό σωστό; Να επιλέξει ένας μαθητής κάποια σχολή που δεν του αρέσει ή δεν του ταιριάζει, μόνο και μόνο επειδή ίσως οδηγηθεί ύστερα να ασκεί ένα “επάγγελμα του μέλλοντος”;

Σίγουρα θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση τα επόμενα χρόνια σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την επιστήμη της πληροφορικής , επαγγέλματα που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και επαγγέλματα όπως οι εργοθεραπευτές και όσοι ασχολούνται με την φροντίδα της τρίτης ηλικίας, όμως η επιλογή σπουδών δεν θα πρέπει να γίνεται με αυτό τον τρόπο.

Ένα επάγγελμα που έχει αυξημένη ζήτηση τώρα, τα επόμενα χρόνια ίσως αυτό να μην ισχύει, ακριβώς επειδή η αγορά εργασίας θα μεταβληθεί γοργά και οι συνθήκες δεν μπορεί να είναι απόλυτα γνωστές σε εμάς από τώρα. Είμαστε σε θέση παρόλα αυτά να γνωρίζουμε τις τάσεις , όπως λέμε της αγοράς εργασίας.

Έτσι λοιπόν, για να επιλέξετε σχολή θα πρέπει να λάβετε την σωστή καθοδήγηση, πληροφόρηση και προσανατολισμό από κάποιον Σύμβουλο Σταδιοδρομίας για να ανακαλύψετε τις κλίσεις σας, τα ενδιαφέροντα σας, τα ταλέντα σας ώστε να βρείτε αυτό που πραγματικά σας ταιριάζει/ αυτό που αγαπάτε και ύστερα, αποκτώντας περαιτέρω εξειδίκευση με την απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος, να εκτοξεύσετε στα ύψη τις γνώσεις και την καριέρα σας.

Η “συνταγή” της επιτυχίας είναι η σωστή πληροφόρηση από ειδικούς: Ενημέρωση για τις τάσεις της εργασίας, για τις “έξυπνες” εξειδικεύσεις που μπορείς να ακολουθήσεις , για τα προγράμματα σπουδών της σχολής που ταιριάζουν σε εσένα και μπορούν να απογειώσουν τις ικανότητες που εσύ διαθέτεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025