: Έρχεται πτώση των βάσεων  κυρίως στο 1ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο. Χρήσιμος οδηγός για το από τον  Στράτο Στρατηγάκη, μαθηματικό και σύμβουλο σταδιοδρομία.

Μιλώντας στην  ΕΡΤ είπε « Να θυμίσω ότι κάθε χρόνο η αποτυχία στα μαθηματικά των οικονομικών (σχολών) είναι 75 – 85%, με βαθμούς κάτω από τη βάση».

Τόνισε ότι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων θα πρέπει να ψάξουν ποιες σπουδές τους αρέσουν περισσότερο και με αυτό το κριτήριο να συμπληρώσουν το .

Και όπως είπε, «η μεγάλη αγωνία όλων είναι τι θα γίνει με την ελάχιστη βάση εισαγωγής» καθώς «υπάρχει μία γενικότερη αίσθηση αποτυχίας».

Ο κ. Στρατηγάκης ετοίμασε για την εκπομπή «Από τις Έξι» συγκεντρωτικές κάρτες με τις ελάχιστες βάσεις εισαγωγής, κατά προσέγγιση, ανά πεδίο την τελευταία πενταετια. Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο το 2021 φαίνεται ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής ήταν το 8,94.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο, οι βάσεις την πενταετία 2017 – 2021 κυμάνθηκαν από 9,12 έως 9,94. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί καθώς τότε δεν ίσχυε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η χαμηλότερη εντοπίζεται το 2020 με μέσο όρο βαθμολογίας 9,3 και η υψηλότερη το 2017 με 10,63.

Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο οι χαμηλότερες βάσες εισαγωγής σημειώθηκαν το 2018 και 2020, με μ.ο. βαθμολογίας το 7,87,  χρονιές που οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν σε δύσκολα θέματα.

Τι θα γίνει με τις

Πτώση των βάσεων «δείχνουν» οι φετινές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις και κυρίως στο 1ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, το «βατερλό» στα μαθηματικά θα προκαλέσει πτώση των βάσεων η οποία θα είναι σημαντική στο 4ο Πεδίο ενώ θα επηρεάσει και το 3ο σε μικρότερο βαθμό. Στο 2ο και στο 3ο Πεδίο, οι βάσεις θα έχουν εικόνα αυξομείωσης, ανάλογα με τη σχολή και την πόλη στην οποία βρίσκεται. Τα στατιστικά στοιχεία, που έδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις επιδόσεις των υποψηφίων δείχνουν ότι οι υποψήφιοι δυσκολεύτηκαν στα περισσότερα μαθήματα και οι βαθμοί κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα.

Στα μαθηματικά η εικόνα των μαθητών είναι απογοητευτική αφού σχεδόν το 60%, έγραψε κάτω της βάσης. Ανάλογη είναι και η εικόνα σε ιστορία, λατινικά και φυσική καθώς τα ποσοστά κάτω της βάσης είναι εξαιρετικά υψηλά. Στην Ιστορία κάτω από 10 έγραψε το 47.96%, στα Λατινικά το 45.13% και στη Φυσική το 47.39% . Καλύτερα είναι η εικόνα στην Νεοελληνική Γλώσσα και στα Αρχαία αλλά σε αυτά τα μαθήματα είναι πολύ λίγα τα άριστα γραπτά. Χαρακτηριστική περίπτωση η Νεοελληνική Γλώσσα όπου μόνο 55 υποψήφιοι κατάφεραν να πάρουν βαθμούς από 19 έως 20 , ενώ στα Αρχαία Ελληνικά άριστα έγραψαν μόνο 65 άτομα.

Αναλυτικά ανά επιστημονικό πεδίο η πρόβλεψη για τις βάσεις είναι η εξής:

Στο 1ο πεδίο : Προβλέπεται πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές. Στα Αρχαία Ελληνικά οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι χαμηλές γενικά αλλά τα ποσοστά κάτω της βάσης δεν είναι τόσο υψηλά όσο πέρυσι.. Συγκεκριμένα φέτος κάτω από τη βάση έγραψε ένα ποσοστό 37.20% ενώ πέρυσι είχε φτάσει στο 45.26%. Επίσης στα Λατινικά οι άριστες επιδόσεις είναι λιγότερες σε σχέση με την κοινωνιολογία το 2021. Φέτος στα Λατινικά το 45.13% έγραψε κάτω από τη βάση. Στα Νέα Ελληνικά και την Ιστορία οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα από πέρυσι γενικά αλλά στις υψηλές βαθμολογίες η εικόνα δεν έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις από το 2021.

Στο 2ο Πεδίο (θετικές σπουδές): To Βατερλό στα Μαθηματικά και οι χειρότερες επιδόσεις στη Χημεία προφανώς και θα επιφέρει κάποια πτώση στις βάσεις έστω και οριακή, καθώς στη Φυσική και την Ν. Γλώσσα οι επιδόσεις με πέρυσι δεν έχουν μεγάλες αποκλίσεις γεγονός που θα φέρει μια ισορροπία και δεν θα έχουμε πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές του πεδίου.

Στο 3ο Πεδίο (Επιστήμες Υγείας): Οι υποψήφιοι έγραψαν λίγο χειρότερα από πέρυσι στο βασικό μάθημα της Βιολογίας αλλά οι διαφορές δεν είναι αξιοσημείωτες κάτι που σημαίνει ότι στο πεδίο αυτό δεν θα έχουμε πτώση των βάσεων σε όλα τα τμήματα. Αντίθετα το πιθανότερο είναι να έχουμε αυξομειώσεις ανάλογα με το τμήμα καθώς στα υπόλοιπα μαθήματα η εικόνα είναι περίπου ίδια με πέρυσι σε Φυσική και Χημεία αλλά και στη Νεοελληνική Γλώσσα

Στο 4ο Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής):Oι πολύ χαμηλές βαθμολογίες στα μαθηματικά συγκριτικά με πέρυσι θα προκαλέσει πιθανότητα μεγάλη πτώση των βάσεων και κυρίως στα περιφερειακά τμήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025