Ο Κυριάκος Μητσοτάκης , μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, τόνισε ότι είναι έτοιμο και ένα «πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που θα συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά εργασίας», σημειώνοντας ότι «καθιερώνεται ένα εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, πειραματικά ΙΕΚ και επαγγελματικές σχολές, σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα και με τοπικό και περιφερειακό χαρακτήρα, όπου είναι απαραίτητο.
Προανήγγειλε ότι θα αναβαθμιστούν ειδικά οι επαγγελματικές σχολές στην Κοζάνη και στην Αρκαδία και σε μία από αυτές θα ιδρυθεί τμήμα Green Job School με ειδικότητες σχετικά με τα επαγγέλματα της πράσινης οικονομίας.
Το ειδικό νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση
Κατά την συζήτηση που είχε στη συνέχεια με τον πρόεδρο του ΣΕΒ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ειδικό νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που θα έρθει μέσα στους επόμενους δύο μήνες.
«Δεν ήθελα να το ενσωματώσω στο νομοσχέδιο για τα σχολεία γιατί αποδίδω εξαιρετικά μεγάλη σημασία στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναδιατάξουμε όλη την έννοια της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας», τόνισε και αναφέρθηκε στην διαρκή κατάρτιση, σημειώνοντας: “Η δυνατότητα που μας δίνει σήμερα η τεχνολογία και το απέδειξε πολύ καλά η κρίση του κορονοϊού από την καλή και από την κακή πλευρά μερικές φορές. Κι εμείς πήραμε κάποια μαθήματα για το τι σημαίνει ουσιαστική κατάρτιση σήμερα εξ αποστάσεως. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν σημαντικότατοι ευρωπαϊκοί πόροι διαθέσιμοι. Αλλά η κατάρτιση πρέπει να γίνει με σωστούς όρους με τη συμμετοχή της ιδιωτικής οικονομίας, με τις επιχειρήσεις να μας υποδεικνύουν πού είναι οι ανάγκες τους, με την πιστοποίηση να είναι απλή και να παρέχεται εύκολα από πιστοποιημένους με τη σειρά τους φορείς. Άρα εκεί έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά», πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθήνα 9.84.
Υπογράμμισε εξάλλου ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να απελευθερώσουμε τα δημόσια Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν πολλές εστίες δημιουργικότητας, να συνεργαστούν περισσότερο με τον ιδιωτικό τομέα. “Να σας ενθαρρύνουμε να επενδύσετε και εσείς στα Πανεπιστήμια με περισσότερα προγράμματα συνεργασίας, με περισσότερες δωρεές ίσως για τη δημιουργία ειδικών εδρών σε αντικείμενα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, τα οποία θα είναι προς όφελος όμως και του δημόσιου πανεπιστημίου και βέβαια για να καταλήξουμε και στα πιο μικρά παιδιά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην θεσμοθέτηση του μαθήματος της επιχειρηματικότητας στα σχολεία και τόνισε ότι «έχει γίνει καταπληκτική δουλειά από φορείς με τους οποίους- όπως είπε- συνεργαζόμαστε και εμείς, συνεργάζεστε και εσείς, για το τι σημαίνει να διδάσκουμε επιχειρηματικότητα στα παιδιά».
«Εμείς κάνουμε το δικό μας κομμάτι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε γιατί το να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις είναι πάνω από όλα να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Και πιστεύω ότι και η υγιής ελληνική επιχειρηματικότητα μέσα από αυτή τη ματιά θα αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.