Με μοναστηριακή τάξη και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού επί τη εορτή της Συνάξεως της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στην ομώνυμη ιστορική Μονή, την Ιερά Μονή Παναγίας Μυρσινιδίου Χίου, στην οποία χοροστάτησε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος.

Από νωρίς το απόγευμα πλήθος πιστών – πολλοί από τους οποίους κατέφθαναν πεζοί από διάφορα σημεία της Χίου, εκπληρώνοντας το τάμα τους – είχε κατακλύσει τη μονή για να προσκυνήσει ευλαβικά την εικόνα της Παναγίας και να εναποθέσει την Προσευχή και την ελπίδα του στην Κυρία Θεοτόκο.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Μάρκος, ο οποίος ως μοναχός ενεγράφη στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Μυρσινιδίου και αναφέρθηκε στην Ιερά Μονή Μυρσινιδίου, που στέκεται στις Ανατολικές ακτές του νησιού μας σαν τιμόνι και άγκυρα, σαν κατάρτι και κουπί, σαν κωπηλάτισσα και καπετάνισσα, για να οδηγεί το σκάφος της ζωής μας, μέσα στην Ιστορία, στην πορεία του Έθνους μας και μέσα στην αιωνιότητα, στη βασιλεία των Ουρανών.

Στέκεται επίσης, πλαισιωμένη από τις ευχές του σεπτού Ιδρυτού της, αοιδίμου γέροντος Χριστοφόρου Σερέμελη, για να φυλάει τα νησιά μας, την πατρίδα μας και την Ευρώπη, από οποιαδήποτε αναίτια, επιβουλή των γειτόνων μας . Στη συνέχεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κάλεσε τους Χριστιανούς να αντισταθούν στα έργα του Διαβόλου, «Χριστιανοί αντίστητε τω Διαβόλω και φεύξεται αφ’ υμών». Έχοντας ως παράδειγμα αντιστάσεως το ίδιο το μοναστήρι, μπορούμε κι εμείς με πνευματικούς αγώνες να αντισταθούμε, εάν διαθέτουμε το ισχυρότερο όπλο που μας δίνει ο Θεός: την ΠΡΟΣΕΥΧΗ, ακόμη και την πιο απλή: ΚΥΡΙΕ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟ, την οποία πρέπει να επαναλαμβάνουμε αδιαλείπτως, κάθε λεπτό της ημέρας. Αυτή την Προσευχή, μαζί με τη Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία στο μάθημα των Θρησκευτικών και την Ελληνική Σημαία, γίνεται προσπάθεια σήμερα να καταργήσουν από τα Σχολεία μας, ενώ παράλληλα φροντίζουν να θεσπίζουν νόμους που προσβάλλουν και αλλοιώνουν την κατά Θεόν κατάσταση του ανθρωπίνου προσώπου.

Για μία δεύτερη αντίσταση καυχάται το μοναστήρι της Παναγίας του Μυρσινιδίου, όταν στα χρόνια της Κατοχής, στάθηκε Προπύργιο της Εθνικής Αντίστασης, έκρυψε στο χώρο της αγωνιστές, Έλληνες και ξένους και τους διαπεραίωσε στην απέναντι ακτή για να αγωνιστούν και να φέρουν στην Πατρίδα μας την πολυπόθητη ελευθερία της. Αυτό αποτελεί και μια απάντηση σε αυτούς που ρωτούν: Τι έκανε η Εκκλησία στα Χρόνια της Κατοχής, Τουρκικής ή Γερμανικής; Πολύ απλά, τόνισε εμφατικά ο Επίσκοπός μας, η Εκκλησία πολέμησε και την ημισέληνο και την σβάστικα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025