Ενα μίνι νομοσχέδιο που θα «επιλύει κρίσιμα και επείγοντα λειτουργικά ζητήματα» σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας, με στόχο να κατατεθεί τον Νοέμβριο.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα μέρος των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου που έμεινε στον αέρα και ξεκινά από το νέο σύστημα επιλογής σχολικών συμβούλων, για να φτάσει σε σηματοδοτικές παρεμβάσεις στα ΑΕΙ, όπως επαναφορά αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων (βλ. Σύγκλητος και Πρυτανικό Συμβούλιο), εκδημοκρατισμό διαδικασιών εκλογής μονοπρόσωπων οργάνων (πρυτάνεις, κοσμήτορες κ.α.), αλλά και μελών ΔΕΠ, επαναπροσδιορισμό του τμήματος ως βασικής μονάδας του Πανεπιστημίου και άλλες διατάξεις που συμβάλλουν στην επίλυση «σοβαρών δυσλειτουργιών» στα ΑΕΙ, όπως λένε χαρακτηριστικά ανώτατα στελέχη του υπουργείου.
Ηδη η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, εξήγγειλε τις συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ΑΕΙ, προχθές, στη Βουλή.
Αναφερόμενη στην προώθηση ενός «μεταβατικού νομοθετικού πλαισίου», με το οποίο θα επιλυθούν προβλήματα που «έχουν δημιουργήσει αξεπέραστες δυσλειτουργίες και πρακτικές που υπονομεύουν τον ακαδημαϊκό και δημοκρατικό χαρακτήρα τους», παρέπεμψε ενδεικτικά στα συλλογικά όργανα, τις διαδικασίες εκλογής των μονοπρόσωπων, καθώς και σε άλλες κρίσιμες διαδικασίες, όπως η εξέλιξη των μελών ΔΕΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές συνίστανται ουσιαστικά σε επαναφορά τωνδιοικητικών αρμοδιοτήτων Συγκλήτου και πρυτανικού συμβουλίου, κάλπη σε πρυτανικές, ενώ σε ό,τι αφορά την εκλογή και εξέλιξη των μελών ΔΕΠ προβλέπεται ένα σύστημα που ανοίγει το κλειστό πλαίσιο με περισσότερα πρόσωπα και διαφανείς όρους συγκρότησης των εκλεκτορικών σωμάτων.
Βέβαια, η κατάθεση αυτού του σχεδίου νόμου προϋποθέτει την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία επαναρυθμίζεται η διαδικασία εκλογής των πρυτάνεων μέσω της κατάργησης της παρεμβατικής αρμοδιότητας του Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ.Ι.) [προεπιλογή τριών και αποκλεισμός των υπολοίπων], τηςεπαναφοράς της κάλπης κ.ά. Πρόκειται για συγκοινωνούσες ρυθμίσεις που πρέπει να έχουν μια σειρά προτεραιότητας.
Το κλίμα πάντως αρχίζει να ηλεκτρίζεται. Πέραν των αναμενόμενων πολιτικών αντιδράσεων από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ (ως υποστηρικτών του νόμου Διαμαντοπούλου, ορόσημο του οποίου είναι ο θεσμός των Σ.Ι.), ξεκίνησαν οι αντιδράσεις, τόσο από τα ίδια τα Συμβούλια όσο και από μέλη της κοινότητας.
Πάντως, οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας θα είναι άλλες. Μόλις ολοκληρωθούν οι κοινοβουλευτικές και νομοθετικές διαδικασίες σε σχέση με το Μνημόνιο, θα προωθηθούν με σειρά προτεραιότητας το νομοσχέδιο για την επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας και το νέο νομικό πλαίσιο για την ειδική αγωγή.
Αμφότερα προγραμματίζονται για τις αρχές Νοεμβρίου και θα ακολουθήσει το μίνι σχέδιο νόμου για όλες τις βαθμίδες.