Το διοργανώνει το 2ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο TMM_CH με θέμα «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα του κόσμου σε κρίση, μέσα από τον πολιτισμό», το οποίο θα διεξαχθεί από 12 έως 15 Δεκεμβρίου 2021 στην Αθήνα. Η έναρξη των εργασιών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 στις 9 π.μ. στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Το Διεθνές Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και συνδιοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης, κος Παναγιώτης Πικραμμένος.

Το Διεθνές Συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τη National Geographic Society, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, τη Διεθνή Επιτροπή Τεκμηρίωσης Κληρονομιάς CIPA, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πόλεων Κληρονομιάς OWHC, την Οικονομική Συμμαχία Πολιτιστικής Κληρονομιάς CHiFA, την AHEPA Hellas, και με άλλους διεθνείς οργανισμούς και συμβούλια, επιστημονικές ενώσεις και φορείς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου TMM_CH είναι η Καθηγήτρια Τώνια Μοροπούλου, επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ, επιστημονικά υπεύθυνης για τη μελέτη, το σχεδιασμό, το συντονισμό των εργασιών και την επιστημονική παρακολούθηση του εμβληματικού έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, που κατά το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο TMM_CH παρουσιάστηκε, παρουσία 350 συνέδρων από 22 χώρες από όλες τις ηπείρους, ως υποδειγματική εφαρμογή διεπιστημονικής συνεργασίας, που τέμνει οριζόντια όχι μόνο τις ειδικότητες των μηχανικών και των θετικών επιστημόνων, αλλά και ανοίγει το διάλογο με τις Ανθρωπιστικές επιστήμες.

Σκοπός του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου ΤΜΜ_CH είναι να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις της έρευνας και της καινοτομίας που προσδιορίζουν τις μελλοντικές τάσεις ώστε να συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας διεπιστημονικής προσέγγισης για την προστασία και μιας ολιστικής ψηφιακής τεκμηρίωσης, παρουσίασης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αξιοποίηση των μνημείων, ιστορικών πόλεων και συνόλων με επανάχρηση σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας διαμορφώνει στο πεδίο της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης το πλαίσιο της αειφόρου διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με όρους σεβασμού, της προστασίας των αξιών, των υλικών, των δομημάτων, της αρχιτεκτονικής, του τοπίου, και με την κοινωνία ενημερωμένη και ικανή να μετέχει ουσιαστικά στις πολιτικές που απαιτεί ο νέος σχεδιασμός.

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο TMM_CH θα διεξαχθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα με υβριδική μορφή, με επιθυμητή τη φυσική παρουσία, αλλά και με δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής, τηρώντας τις εθνικές κυβερνητικές οδηγίες κατά της Covid-19.  Θα λάβουν χώρα δεκατέσσερις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και παράλληλες επιστημονικές συνεδρίες με παρουσίαση περισσότερων των εκατόν είκοσι επιστημονικών εργασιών που θα δημοσιευθούν σε επιστημονικούς τόμους και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Η καινοτομία του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου και η μεταφορά μέσω της εκπαίδευσης της τεχνογνωσίας που αναπτύχθηκε, παρουσιάζονται σε ειδικές συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας σε συνεργασία με τη Στρατηγική Σύμπραξη EDICULA «Εκπαιδευτική Ψηφιακή Καινοτόμος Σύμπραξη μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που χρηματοδοτείται από το Erasmus+, με έμφαση στην επόμενη μέρα από το εμβληματικό έργο αποκατάστασης στον Πανάγιο Τάφο.

Σήμερα, στη συγκυρία της πάνδημης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο TMM_CH συντάσσεται με την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της Ταυτότητας του Κόσμου σε κρίση μέσα από τον Πολιτισμό.

https://www.tmm-ch.com

Από το Γραφείο Τύπου & ΜΜΕ
του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025