Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας με θέμα «Τελικά τι ισχύει για τις μετεγγραφές των ενισταμένων φοιτητών;» κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Καράογλου Γεωργίου Θεόδωρος.
Aναλυτικά όλη η ερώτηση:
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την πλειοψηφία των Ελλήνων έχει πολλές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα αλλά και σε όλους τους τομείς, τόσο της κοινωνικής, όσο και οικονομικής ζωής των Ελλήνων.
Η ελληνική πολιτεία παρέχει τη δυνατότητα της δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους τους επιτυχόντες στις πανελλήνιες εξετάσεις, το όνειρο όμως των οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους βρίσκει εμπόδιο στο υψηλό κόστος διαβίωσης όταν πρόκειται να φοιτήσουν σε διαφορετική πόλη από αυτή που κατοικούν.
Η εγκύκλιος 164061/Ζ1/02-10-2017 του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν μετεγγραφές φοιτητών, όταν πληρούνται κάποια κριτήρια. Έχει παρουσιαστεί όμως το φαινόμενο, ενώ το υπουργείο κάνει δεκτή την ένσταση κάποιου φοιτητή και στην ουσία του ανοίγει το δρόμο για τη μετεγγραφή, στη συνέχεια το πανεπιστήμιο αρνείται να κάνει δεκτή την ένσταση αυτού, ακυρώνοντας το ίδιο το υπουργείο. Η αναφορά αυτή αφορά το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Α.Π.Θ., το οποίο στην υπ’ αριθμ. 9/16-01-2018 συνεδρία του δεν έκανε δεκτή τουλάχιστον μια ένσταση μετεγγραφόμενου, η οποία όμως προγενέστερα είχε εγκριθεί από το υπουργείο.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-
- Μπορεί ένα Τμήμα να μην κάνει δεκτή μια απόφαση του αρμόδιου υπουργείου για τη μετεγγραφή φοιτητή από ένσταση, ο οποίος νομίμως με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που έχει καταθέσει, έτυχε αυτού του ευεργετήματος;
- Κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί ένα Τμήμα να μην εφαρμόσει την υπουργική απόφαση;
- Γιατί το ίδιο Τμήμα πέρυσι ολοκλήρωσε όλες τις μετεγγραφές των ενισταμένων φοιτητών και φέτος το αρνείται; Τι έχει αλλάξει μέσα σε ένα έτος;
- Τελικά ποιος αποφασίζει εάν οι μετεγγραφές γίνονται νόμιμα ή όχι;