Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση της εγκυκλίου για τις φετινές προκαλεί την οργή και την αγωνία των νέων οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα υπήρχε από το υπουργείο Παιδείας ταχύτερη διευθέτηση όλων των ενεργειών όσον αφορά στις μετακινήσεις σε άλλα .

Σύμφωνα με το Έθνος, οι πρωτοετείς οι οποίοι θέλουν να καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής αναγκάζονται να πηγαινοέρχονται στις περιοχές, που βρίσκεται το τμήματα στο οποίο έχουν εισαχθεί και να μένουν σε ξενοδοχεία, άλλοι χάνουν μαθήματα και εργαστήρια και άλλοι δεν πηγαίνουν καθόλου διότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και απλά περιμένουν την πολυπόθητη μετεγγραφή. Χρόνια τώρα οι φοιτητές μέσω και των φοιτητικών παρατάξεων ζητούν οι μετεγγραφές να γίνονται με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς (δηλαδή εντός του Σεπτεμβρίου) , κάτι που τώρα είναι ευκολότερο με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ πλέον ανακοινώνονται στο τέλος του Ιουλίου.

Αυτό θα τους διευκόλυνε να βρίσκουν άμεσα σπίτι, να μη χάνουν μαθήματα, εργαστήρια κλπ και φυσικά να μην κινδυνεύουν να απωλέσουν ακόμη και το πρώτο εξάμηνο. Πέρσι η εγκύκλιος εκδόθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2023, με τις ηλεκτρονικές αιτήσεις για τις μετεγγραφές να πραγματοποιούνται από τις 16 έως τις 27 Οκτωβρίου 2023, μέσω της ειδικής πλατφόρμας του Υπουργείου Παιδείας, αλλά φέτος ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί οι σχετικές προθεσμίες. Αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν πρόκειται οι φοιτητές να ενημερωθούν εάν έλαβαν μετεγγραφή ή όχι νωρίτερα από τις αρχές Δεκεμβρίου 2024. Κατά τα λοιπά η φετινή εγκύκλιος για τις μετεγγραφές θα έχει ευνοϊκές αλλαγές μόνο για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (ψηφίστηκε σχετική τροπολογία). Σε γενικές γραμμές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι όλες οι μετεγγραφές γίνονται με μοριοδότηση και ότι φέτος υπάρχουν 104 τμήματα από τα οποία οι φοιτητές δεν μπορούν να μετεγγραφούν. Επίσης μετεγγραφή χωρίς προϋποθέσεις δικαιούνται οι δότες μυελού οστών, οι έχοντες σοβαρές παθήσεις, τα τέκνα θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών κ.α.

Πως θα γίνουν οι αιτήσεις

Συνεπώς οι αιτήσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr, σε προθεσμία που θα ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας το επόμενο διάστημα. Στην προθεσμία που θα δοθεί υποβάλλονται αιτήσεις:

από ενδιαφερόμενους φοιτητές για μετεγγραφή/μετακίνηση με μοριοδοτούμενους λόγους, από αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, από φοιτητές των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α. της χώρας, οι οποίοι εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την κατηγορία των παθήσεων της υπ΄ αριθμ. Φ151/17897/Β6/2014 Κ.Υ.Α. (Β’ 358), όπως αυτή εκάστοτε τροποποιείται ή αντικαθίσταται, σε ποσοστό 5% καθ ΄υπέρβαση του αριθμού εισακτέων και χωρίς εξετάσεις.
από ενδιαφερόμενους φοιτητές που εισήχθησαν καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στα ΑΕΙ, είτε ως Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης, είτε ως έχοντες κυπριακή καταγωγή για τους οποίους ισχύουν ειδικές διατάξεις μετεγγραφής,
από φοιτητές – τέκνα θυμάτων της τρομοκρατίας που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1897/1990 (Α΄120),
από φοιτητές – τέκνα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης υπηρεσίας.

Που γίνονται οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκέπτονται τις ειδικές εφαρμογές στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://transfer.it.minedu.gov.gr, (ή μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου) προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους. Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν μετά την λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Για την είσοδό τους στην αντίστοιχη ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν. Επισημαίνεται ότι η κατοχή Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι υποχρεωτική για τον αιτούντα ηλεκτρονικής αίτησης με μοριοδοτούμενους λόγους, αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές και Έλληνες πολίτες της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης.

Βασική προϋπόθεση για τη μετεγγραφή φοιτητή στις κατηγορίες μετεγγραφής με οικονομικά/κοινωνικά κριτήρια και αδελφών φοιτητών, είναι η συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής του Τμήματος στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή ο φοιτητής.

Ως «βάση μετεγγραφής» νοείται ο αριθμός των μορίων, ο οποίος προκύπτει από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε Τμήματος Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. αφαιρουμένου του αριθμού των δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων. Πρακτικά, δεν μπορεί κάποιος να ζητήσει μετεγγραφή αν έχει περισσότερα από 2.750 μόρια διαφορά, από τη βάση του Τμήματος στο οποίο θέλει να μετεγγραφεί. Προβλέπεται όμως ιδίως για τα αδέλφια φοιτητές και όχι μόνο, δυνατότητα μετακίνησης χωρίς την προϋπόθεση της βάσης.

Οι αλλαγές για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Με τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή καταργούνται τα εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, βελτιώνεται το πλαίσιο μετεγγραφής σε ό,τι αφορά την κυριότητα και την επικαρπία κατοικίας από τους γονείς ή από τα αδέλφια φοιτητών από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, αυξάνονται κατά 3 τα μόρια των αιτήσεων των φοιτητών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών

Το άρθρο 2 της Τροπολογίας

Αφορά σε οικογένειες με μέλη που φοιτούν σε Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., οι οποίες είτε είναι τρίτεκνες/πολύτεκνες ή έχουν τουλάχιστον ένα μέλος που παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή αντιμετωπίζει συγκεκριμένα σοβαρά προβλήματα υγείας ή έχει πεθάνει ένας εκ των δυο γονέων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας η μοριοδότηση κοινωνικών κριτηρίων για τη διενέργεια των μετεγγραφών ατόμων που φοιτούν σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία πρέπει να ενισχυθεί, προς τον σκοπό πιο ολοκληρωμένης προστασίας της οικογένειας και με την προτεινόμενη αύξηση της μοριοδότησης διευκολύνονται οι σπουδές των μελών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και μελών οικογενειών με ένα ή περισσότερα μέλη που έχει αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ή πάσχει από συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες ή έχει πεθάνει ένας έκτων γονέων. Με την αύξηση των μορίων για τη διενέργεια μετεγγραφής βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, που λαμβάνουν τα μέλη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, τα οποία φοιτούν σε πρόγραμμα Α’ κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., ενισχύεται η ειδική μέριμνα της πολιτείας υπέρ των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών. Ειδικότερα, από ενάμισι (1,5) και δύο (2) μόρια αντίστοιχα, αυξάνονται σε τρία (3) τα μόρια σε αμφότερες τις περιπτώσεις, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των εν λόγω οικογενειών, τη διευκόλυνση των σπουδών των μελών τους, και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Επιπλέον, με την αύξηση των μοριοδότησης από ένα (1) σε δύο (2) μόρια, για κάθε μέλος της οικογένειας (γονέα, τέκνο, αδελφό/η ή σύζυγο), που είτε έχει αναπηρία 67% και άνω, είτε πάσχει από συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες, ενισχύεται η προστασία του θεσμού της οικογένειας και των ατόμων με αναπηρία. Τέλος, η αντίστοιχη αύξηση της μοριοδότησης του αιτούντος ορφανού από ένα γονέα από δύο (2) σε τρία (3) μόρια, υπαγορεύεται από την ανάγκη διατήρησης της υπάρχουσας στάθμισης, ήτοι της απόδοσης του ίδιου αριθμού μορίων με τα, προ της προσαύξησης, μόρια αιτούντων μελών πολύτεκνων οικογενειών.

Το άρθρο 3 της Τροπολογίας

Αφορά σε οικογένειες με τουλάχιστον δύο τέκνα που φοιτούν σε Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α.. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία οι οικογένειες με δύο ή περισσότερα τέκνα που είναι εγγεγραμμένα σε Τμήματα διαφορετικών περιφερειακών ενοτήτων έρχονται αντιμέτωπες με υπέρογκες λειτουργικές δαπάνες για τη συντήρηση πολλών νοικοκυριών με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Μέσα από τη συγκέντρωση όλων ή μερικών αδελφών σε μία περιφερειακή ενότητα, επέρχεται μείωση των λειτουργικών δαπανών της οικογένειας για την υλοποίηση των σπουδών των μελών της. Με την προτεινόμενη διάταξη αναμορφώνεται το σύστημα μετεγγραφής αδελφών που φοιτούν σε προγράμματα Α’ κύκλου σπουδών και καθιερώνεται ειδική διαδικασία για τη μετεγγραφή αδελφών που αποτελούν μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, ως ειδική μέριμνα ενίσχυσης και προστασίας του θεσμού της οικογένειας.

Η δε μετεγγραφή ικανοποιείται κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με την προβλεπόμενη στη διάταξη σειρά, προκειμένου οι μετεγγραφές να διενεργούνται κατά τρόπο ορθολογικό, αποκλείοντας περιπτώσεις καταστρατήγησης της ρύθμισης. Επιπλέον, προς διευκόλυνση των μετεγγραφών αδελφών με γνώμονα την προστασία της οικογένειας καταργείται η προϋπόθεση του μέγιστου εισοδηματικού κριτηρίου (για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες) και περιορίζεται η υφιστάμενη αρνητική προϋπόθεση μη κατοχής κυριότητας ή επικαρπίας κατοικίας, από τα αιτούντα μετεγγραφή αδέλφια ή τους γονείς τους, στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα φοίτησης τους. Με τη ρητή καθιέρωση ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%) κυριότητας ή επικαρπίας, από κοινού ή μεμονωμένα, αίρεται ο υφιστάμενος αποκλεισμός λόγω κυριότητας ή επικαρπίας οποιουδήποτε ποσοστού. Τέλος, αποσαφηνίζεται ότι τα αδέλφια που δεν αιτούνται μετεγγραφής προκειμένου να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας φοίτησής τους ένα ή περισσότερα αδέλφια τους, χάνουν το δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής με το παρόν άρθρο, διατηρούν όμως δικαίωμα αίτησης που θεμελιώνεται στα άρθρα 75, 77, 78 και 79 του ν. 4692/2020 (A’ 111), από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Από ποια τμήματα οι φοιτητές δεν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας για το ακαδημαϊκό έτος 2024-25 μειώθηκαν κατά 10 τα αντίστοιχα Τμήματα και αυξήθηκαν κατά 11 τα μη αντίστοιχα. Στην απόφαση περιλαμβάνονται τα ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Α.Ε.Ι. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 τα οποία είναι 317, ενώ πέρυσι ήταν 327. Επίσης περιλαμβάνονται τα ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Α.Ε.Ι. Ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, τα οποία είναι 104, ενώ πέρυσι ήταν 93. Όσοι θέλουν να μάθουν ποια τμήματα δεν δίνουν μετεγγραφή μπορούν να τα δουν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. Φύλλου 3836).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025