Μετεγγραφές φοιτητών: Μικρότερος φέτος ο αριθμός των φοιτητών που θα πάρουν μετεγγραφή όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών , για τις μετεγγραφές 2020.
Μετεγγραφές φοιτητών:Όλα τα νέα
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η ανακοίνωση των κριτηρίων μετεγγραφής των φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προσθέτει εμπόδια στους φοιτητές, αδιαφορώντας για τις πραγματικές τους ανάγκες.
Φέτος -εν μέσω πανδημίας- προβλέπει ο αριθμός των φοιτητών που θα πάρουν μετεγγραφή να είναι ακόμα μικρότερος σε σχέση με αυτούς που τη δικαιούνται! Δηλαδή, ακόμη περισσότεροι φοιτητές να μείνουν εκτός, συγκριτικά με τους χιλιάδες που πετσοκόβουν τα περιβόητα «κριτήρια» κάθε χρόνο. Το ποσοστό του 15% των εισακτέων που κάνει δεκτό κάθε τμήμα, σημαίνει φέτος ακόμα λιγότερες θέσεις, αφού στην πλειοψηφία των τμημάτων οι εισακτέοι μειώθηκαν.
Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή πολιτική και αυτής της κυβέρνησης, τα βάρη της οικονομικής κρίσης που φορτώνει στις οικογένειες μας, μετατρέπουν σε «άφταστο όνειρο» τις σπουδές σε άλλη πόλη για πολύ περισσότερους φοιτητές.
Η κυβέρνηση βάζει έναν ακόμα φραγμό, την απαράδεκτη «βάση μετεγγραφής», που νομοθέτησε πέρσι. Η βάση αυτή προσδιορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής.
Το επιχείρημα ότι έτσι διασφαλίζεται «η ποιότητα των σπουδών» μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει, από μία κυβέρνηση που στο όνομα της πανδημίας φέρει μια χωρίς προηγούμενο υποβάθμιση των σπουδών μας. Είναι προκλητικό αυτοί που έχουν κάνει το σχολείο εξεταστική αρένα, που έφεραν εμάς και τις οικογένειές μας σε οριακή οικονομική κατάσταση, που δεν παίρνουν κανένα μέτρο για τη φοιτητική μέριμνα αλλά εκτοξεύουν το κόστος σπουδών, να μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί δήθεν δεν είμαστε αρκετά καλοί για τις σχολές που θέλουμε!
Η «αριστεία» τους είναι αριστεία στους στόχους του πανεπιστημίου- επιχείρηση. Γι’ αυτό εξάλλου η κυβέρνηση το πήγε ένα βήμα παραπέρα με τις αντιστοιχίσεις των τμημάτων μεταξύ των οποίων είναι δυνατή μετεγγραφή, παίρνοντας πάσα από τις περιβόητες πανεπιστημιοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πραγματικότητα δεν αντιστοιχίζονται παλιά με νέα τμήματα ακόμη και με το ίδιο αντικείμενο, αφήνοντας χιλιάδες φοιτητές «στον αέρα», χωρίς δικαίωμα μετεγγραφής και χωρίς να προχωρά τη διαδικασία αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων.
Στόχος τους είναι, μέσω της μη αντιστοίχισης και της βάσης μετεγγραφής, να βαθύνουν ακόμα περισσότερο την κατηγοριοποίηση ιδρυμάτων, πτυχίων, αποφοίτων. Διαμορφώνοντας μια κατηγορία πανεπιστημίων που θα είναι πιο ανταγωνιστικά στην κούρσα της επιχειρηματικότητας, θα προσελκύουν το ενδιαφέρον επιχειρήσεων, θα κάνουν καλύτερο τζίρο στην αγορά πτυχίων, πιστοποιητικών, κύκλων σπουδών κλπ.
Δεν θα επιτρέψουμε κανένας φοιτητής να μείνει εκτός πανεπιστημίου!
Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη «βάση μετεγγραφής» !
Όλοι οι φοιτητές που δικαιούνται να παίρνουν μετεγγραφή χωρίς επιπλέον όρους και προϋποθέσεις.
Εδώ και τώρα να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές :
· με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά παιδί
· των μονογονεϊκών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών
· που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και άνω
· που τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους είναι άνεργο το τελευταίο 6μηνο
· που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος των σπουδών τους.
Ένα τμήμα για κάθε επιστημονικό αντικείμενο. Η κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα τις αντιστοιχίσεις ομοειδών τμημάτων, αναβαθμίζοντας το περιεχόμενο σπουδών. Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές των πρώην ΤΕΙ στα ομοειδή Τμήματα.
Άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγγραφής, να μη χαθεί για κανέναν το εξάμηνο! Να παίρνουν άμεσα όλοι κάρτα σίτισης, πάσο, κωδικούς για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, βιβλία, να εγγράφονται στα εργαστήρια, να δικαιούνται άμεσα να κάνουν αιτήσεις για εστία. Να αναγνωρίζονται τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο τμήμα.
Μετεγγραφές φοιτητών: Δείτε αναλυτικά όλο το νέο πλαίσιο εδώ
Εν αναμονή των ημερομηνιών, κατά τις οποίες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να αιτηθούν μετεγγραφή, εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση η οποία καθορίζει το νέο πλαίσιο της διαδικασίας των μετεγγραφών που θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου (4692/2020) τον περασμένο Ιούνιο.
Όπως ήταν ήδη γνωστό, έχει καθιερωθεί πλέον βάση μετεγγραφής και παράλληλα έχουν αλλάξει τα μέχρι πέρυσι οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου, η οποία θα καθορίζει, μεταξύ άλλων, και το διάστημα κατά το οποίο θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των μετεγγραφών, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να υποβάλουν την αίτησή τους.
Κατηγορίες μετεγγραφών
Οι κατηγορίες μετεγγραφής είναι δύο: α) μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και β) μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών.
Γενική προϋπόθεση για μετεγγραφή είναι η ύπαρξη αντιστοιχίας των τμημάτων, καθώς επίσης και η ακαδημαϊκή λειτουργία του τμήματος μετεγγραφής σε αντίστοιχο έτος σπουδών με το τμήμα προέλευσης. Επιπλέον προϋπόθεση μετεγγραφής αποτελεί και η συγκέντρωση των μορίων της βάσης μετεγγραφής του τμήματος στο οποίο αιτείται τη μετεγγραφή ο φοιτητής.
Βάση μετεγγραφής
Ένα από τα νέα στοιχεία που εισήχθησαν και θα ισχύσουν από φέτος, είναι η θέσπιση της «βάσης μετεγγραφής». Όπως ορίζεται και στη σχετική Υπουργική Απόφαση, η βάση μετεγγραφής κάθε τμήματος προκύπτει από τη βάση εισαγωγής του μείον 2.750 μόρια.
Όπως έχει δηλώσει σχετικά ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, πρόκειται για ένα «ακαδημαϊκό κριτήριο», το οποίο εισάγεται στη διαδικασία των μετεγγραφών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι κάθε φοιτητής που αιτείται μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση για αντίστοιχα τμήματα έως και δύο (2) διαφορετικών πανεπιστημίων.
Οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια
Νέα δεδομένα από φέτος θα ισχύσουν και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, πρόκειται για «εξορθολογισμό» των εν λόγω κριτηρίων. Αναφορικά με τα οικονομικά κριτήρια, μεταξύ άλλων, από φέτος θα ισχύει η εξέταση του μέσου όρου των εισοδημάτων των 3 τελευταίων ετών και όχι μόνο ενός, που ίσχυε μέχρι πρότινος. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά κριτήρια, πριμοδοτούνται μεταξύ άλλων, σε σχέση με τα όσα ίσχυαν προηγουμένως, οι τρίτεκνοι και οι αιτούντες μετεγγραφή που είναι ορφανοί.
Μετακίνηση σε τμήμα του ίδιου Επιστημονικού Πεδίου
Ακόμα μία νέα πτυχή του πλαισίου για τις μετεγγραφές, αποτελεί η δυνατότητα μετακίνησης σε άλλο τμήμα του ίδιου επιστημονικού πεδίου. Πρόκειται για έναν άτυπο, δεύτερο κύκλο μετεγγραφών, ο οποίος προσφέρει περιορισμένη κινητικότητα στους φοιτητές που κάνουν αίτηση μετεγγραφής βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, στην περίπτωση που απορριφθεί επειδή δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της βάσης μετεγγραφής ή επειδή συμπληρώνεται ο αριθμός μετεγγραφομένων, με άτομα που συγκεντρώνουν υψηλότερο σύνολο μορίων.
Σε αυτή την περίπτωση, δίνεται η δυνατότητα αίτησης μετακίνησης σε τμήμα του ίδιου Επιστημονικού Πεδίου, μετά την ολοκλήρωση των μετεγγραφών και εφ’ όσον υπάρχουν κενές θέσεις στα Τμήματα ή στις Σχολές τα οποία έχουν δηλωθεί από τον αιτούντα και εφ’ όσοσν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός μετεγγραφομένων/μετακινουμένων στο τμήμα αυτό.
Στις αιτήσεις μετακίνησης βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, οι φοιτητές μπορούν να δηλώσουν έως πέντε (5) τμήματα του ίδιου επιστημονικού πεδίου, με σειρά προτίμησης, και εντός δύο (2) το πολύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ανήκει το Τμήμα στο οποίο έχει αρχικά εισαχθεί.
Επίσης, τα τμήματα, τα οποία μπορεί να δηλώσει ο φοιτητής είναι εκείνα που είχε δηλώσει κατά την υποβολή του μηχανογραφικού του δελτίου και για τα οποία συγκεντρώνει τα μόρια της βάσης εισαγωγής.
Αριθμός μετεγγραφόμενων/μετακινουμένων
Ο συνολικός αριθμός των μετεγγραφόμενων και μετακινούμενων βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων είναι ίσος με το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα, όπως αυτό ορίζεται ανά ακαδημαϊκό έτος. Για τις μετεγγραφές/μετακινήσεις αδελφών προπτυχιακών φοιτητών, ο συνολικός αριθμός τους που πραγματοποιούνται είναι επίσης ίσος με το 15% καθ΄ υπέρβαση του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα.
Διαβάστε ακόμη:
Μετεγγραφές φοιτητών: «Αδικίες σε βάρος των φοιτητών από τη μη αντιστοίχιση Τμημάτων»