Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, η εγκύκλιος για τις μετεγγραφές φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου το αργότερο.
Πρωτοετείς φοιτητές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις μετεγγραφές – Οδηγός
Το φετινό τοπίο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκπαίδευσης μετά τις ενσωματώσεις τμημάτων και την «πανεπιστημιοποίηση» χολών των ΤΕΙ, είναι εντελώς διαφορετικό από το περσινό με αποτέλεσμα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να πρέπει να δείξουν προσοχή στις νέες αντιστοιχίες τμημάτων, εισαγωγικών κατευθύνσεων και προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2018-19, που θα ισχύσουν για τις μετεγγραφές των φοιτητών.
Οι αντιστοιχίες αυτές κρίθηκαν απαραίτητες, μετά την αναδιάρθρωση του “τοπίου” της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια, προκειμένου να γίνουν οι μετεγγραφές, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις οι διαφορές τμημάτων Αθήνας και επαρχίας είναι πολλών χιλιάδων μορίων σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να αναμένεται το φαινόμενο να καθίσουν στα ίδια έδρανα φοιτητές που εισήχθησαν ακόμα και 5000 μόρια διαφορά. Στο “κόκκινο” είναι πάντως τα κεντρικά Πανεπιστήμια καθώς φθάνουν να διπλασιάζουν τους φοιτητές τους μετά τις μετεγγραφές.
Ηδη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει δηλώσει οτι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του μεγάλου κύματος μετεγγραφών στο ακαδημαϊκό έργο του, σύμφωνα με απόφαση της Συγκλήτου.
Ενδεικτικό του αριθμού των μετεγγραφών συνολικά ανά τη χώρα είναι οτι πέρυσι ξεπέρασε τις 8.500. Αναλυτικά στις περσινές μετεγγραφές το τοπίο διαμορφώθηκε ως εξής:
Α) Γενική κατηγορία με ποσοτικό περιορισμό (15% επί του αριθμού των εισακτέων): 8412 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 5474, δηλ. ποσοστό 65,07%.
Β) Ειδική κατηγορία χωρίς ποσοτικό περιορισμό: 230 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 224, δηλ. ποσοστό 97,4%.
Γ) Ειδική κατηγορία Ελλήνων φοιτητών της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης: 83 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 62, δηλ. ποσοστό 74,7%.
Δ) Ειδική κατηγορία φοιτητών κυπριακής καταγωγής: 33 αιτήσεις και έγιναν δεκτές 33, δηλ. ποσοστό 100%.
Ε) Αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές: 3298 αιτήσεις για μετεγγραφή και έγιναν δεκτές 3189 δηλαδή ποσοστό 96,7%.
Σημειώνεται οτι Το ποσοστό των μετεγγραφών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα.
Ποιοι μπορούν να κάνουν μετεγγραφή
Αρχικά, οι νέοι φοιτητές εγγράφονται στα τµήµατα στα οποία εισήχθησαν. Στη συνέχεια, όσοι θεωρούν ότι δικαιούνται µετεγγραφή περιµένουν να ορισθεί από το υπουργείο Παιδείας η ηµεροµηνία κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων και των δικαιολογητικών τα οποία απαιτούνται. Συνήθως η διαδικασία αυτή καθυστερεί και έως ότου βγουν τα αποτελέσµατα έχει ήδη χαθεί το πρώτο εξάµηνο φοίτησης. Η νοµοθεσία για τις µετεγγραφές έχει πολλές παραµέτρους και διαφέρει για τη γενική κατηγορία, για τους έχοντες αδέλφια τα οποία σπουδάζουν, καθώς και για τις µετεγγραφές που δίνονται κατ’ εξαίρεση και οι οποίες συνήθως εστιάζονται σε περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρά θέµατα, όπως υγείας κ.ά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία η µοριοδότηση για τους φοιτητές που αιτούνται µετεγγραφή γίνεται µε εισοδηµατικά και οικογενειακά κριτήρια
Οι ημερομηνίες
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις µετεγγραφής υποβάλλονται σε ηµεροµηνίες που ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας, µέσω της ιστοσελίδας https://transfer.it.minedu. gov.gr, στην ειδική εφαρµογή µετεγγραφών . Οι ενδιαφερόµενοι υποβάλλουν αίτηση για µόνο µία κατηγορία δικαιούχων. Οι υποψήφιοι που έχουν αδελφό φοιτητή προπτυχιακού κύκλου σπουδών και δεν επιθυµούν να κάνουν χρήση των διατάξεων για τους αδελφούς φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση µετεγγραφής µε µοριοδότηση. Οι ενδιαφερόµενοι υποβάλλουν αίτηση για µόνο µία κατηγορία δικαιούχων και ως εκ τούτου, αν καταθέσουν οριστική αίτηση µετεγγραφής µε µία κατηγορία δικαιούχων, δεν θα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν οριστική αίτηση µε άλλη κατηγορία δικαιούχων. Επισηµαίνεται ότι ο αποκλεισµός υποβολής οριστικής αίτησης µε δεύτερη κατηγορία δικαιούχων πραγµατοποιείται µόνο όταν ο αιτών προχωρήσει σε οριστική υποβολή της αίτησης σε µία από τις κατηγορίες δικαιούχων.
Προσωρινή αποθήκευση
Στην περίπτωση που ο χρήστης επιθυµεί να ερευνήσει τις δυνατότητες που του παρέχονται, τόσο µε την κατηγορία της µοριοδότησης όσο και µε την κατηγορία των αδελφών φοιτητών, µπορεί να το πράξει καταχωρίζοντας τις αιτήσεις του µε προσωρινή αποθήκευση. Οταν ο αιτών προχωρήσει σε οριστική υποβολή µίας εκ των αιτήσεων, δεν θα έχει πλέον δυνατότητα καµίας πρόσβασης στις υπόλοιπες προσωρινές αιτήσεις που έχει αποθηκεύσει µε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία δικαιούχων.
Δεν είναι δυνατή η µετεγγραφή µεταξύ Τμημάτων ή Σχολών που εδρεύουν στην ίδια πόλη ή στον ίδιο νοµό, εφόσον πρόκειται για τους Νοµούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. ∆ικαίωµα µετεγγραφής χορηγείται στους αιτούντες κατά φθίνουσα σειρά του συνόλου των µορίων, τα οποία συγκεντρώνουν από τα κάτωθι κριτήρια:
Το κατά κεφαλήν εισόδηµα του δικαιούχου -εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδηµα- και το κατά κεφαλήν εισόδηµα των µελών της οικογένειάς του, για το φορολογικό έτος 2018, δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 3.000 ευρώ (µόρια 6).
Για εισόδηµα από 3.001 έως 6.000 ευρώ, δίνονται 4 µόρια. Για εισόδηµα από 6.001 έως 9.000 ευρώ, δίνονται 3 µόρια.
Κατά κεφαλήν εισόδηµα µεγαλύτερο των 9.000 ευρώ δεν µοριοδοτείται. Για τα υπόλοιπα κριτήρια η µοριοδότηση έχει ως εξής:
Όταν ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς, 3 µόρια. Όταν ο δικαιούχος είναι µέλος πολύτεκνης οικογένειας, 2 µόρια.
Όταν ο δικαιούχος είναι µέλος τρίτεκνης οικογένειας, 1 µόριο. Όταν ο δικαιούχος είναι ορφανός από τον έναν γονέα, 1 µόριο.
Όταν ο δικαιούχος είναι τέκνο άγαµης µητέρας, 1 µόριο. Όταν ο δικαιούχος µετεγγραφής έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που έχουν αναπηρία 67% και άνω, 1 µόριο.
Μετεγγραφές Αδελφών Φοιτητών
Αίτηση για µετεγγραφή µπορούν να υποβάλουν τα αδέλφια προπτυχιακοί φοιτητές των Πανεπιστημίων και ΑΕΑ που σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα, τόσο µεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαµένουν µόνιµα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, και εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδηµα του δικαιούχου-φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδηµα, και το αντίστοιχο εισόδηµα των µελών της οικογένειάς του, για το προηγούµενο φορολογικό έτος (2018), δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 12.500 ευρώ.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος διαθέτει ίδιο εισόδηµα, λαµβάνεται υπόψη το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδηµα µεταξύ του ατοµικού εισοδήµατος του αιτούντος και του κατά κεφαλήν εισοδήµατος των γονέων του. ∆εν έχουν δικαίωµα µετεγγραφής µε την κατηγορία των αδελφών φοιτητών όσοι έχουν υπερβεί τα έτη σπουδών ή έχουν διακόψει τη φοίτηση.
Οι σπουδαστές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Α.Σ.Σ.) και Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) χορηγούν δικαίωμα μετεγγραφής σε αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα, τόσο μεταξύ τους όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.
Μετεγγραφή Κατ’ εξαίρεση
Στην περίπτωση που συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής, δύναται να υποβληθεί σχετική αίτηση στην Επιτροπή κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών της παρ. 9 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015 και της υπ’ αριθμ. 161107/Ζ1/13-10-15 ΥΑ.
Η ανωτέρω Επιτροπή εξετάζει αιτήσεις φοιτητών των Α.Ε.Ι. και Α.Ε.Α της ημεδαπής για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή σε Σχολή ή Τμήμα ή Πρόγραμμα Σπουδών αντίστοιχο των Σχολών ή Τμημάτων ή Προγραμμάτων Σπουδών εισαγωγής, από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο και από ΑΕΑ σε ΑΕΑ, εφόσον συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στην χρονική περίοδο που ορίζει η εγκύκλιος (που θα ανακοινωθεί).
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο Κεντρικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι, (γρ. 0103) ή αποστέλλονται ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή και απευθύνονται στην Επιτροπή κατ’ Εξαίρεση Μετεγγραφών της παρ. 9 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015 (ΦΕΚ 76 Α΄).
Αίτηση για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής δύναται να υποβληθεί και μετά τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, εφόσον ο λόγος που επικαλείται ο αιτών προέκυψε μεταγενέστερα. Σημειώνεται ότι η απόρριψη της ηλεκτρονικής αίτησης μετεγγραφής δεν συνιστά λόγο που προέκυψε μεταγενέστερα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην Επιτροπή των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών.
Στην αίτηση που υποβάλλεται σύμφωνα με τα ανωτέρω, επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά, που τεκμηριώνουν τις ιδιαίτερα σοβαρές και εξαιρετικές περιπτώσεις, για τις οποίες ο φοιτητής αιτείται μετεγγραφή κατ’ εξαίρεση. Τα κριτήρια για χορήγηση μετεγγραφής που ορίζο νται στ ην παράγραφο 7 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015 δεν συνιστούν λόγο για τη χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής.
Η Επιτροπή αποφασίζει εάν από τα υποβληθέντα δικαιολογητικά προκύπτουν οι λόγοι που επικαλείται ο αιτών, εάν αυτοί συνιστούν ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση και εάν τεκμηριώνεται ο εξαιρετικός χαρακτήρας του αιτήματος, ως ορίζει η παράγραφος 9 του άρθρου 21 του Ν. 4332/2015.
Η θετική απόφαση της Επιτροπής για την κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή και αντίγραφο του φακέλου διαβιβάζονται στο Τμήμα, στο οποίο έχει αιτηθεί ο δικαιούχος μετεγγραφή. Η γραμματεία του Τμήματος καλεί τον δικαιούχο της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής να προσκομίσει τη βεβαίωση διαγραφής του από το Τμήμα προέλευσης.
Δείτε στο ipaidia.gr τις τελευταίες φοιτητικές ειδήσεις