: Να ληφθούν μέτρα για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία ζητούν με ερώτησή τους προς τη Νίκη Κεραμέως 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

Η ερώτηση

Θέμα: «Ανάγκη λήψης μέτρων ώστε να διευκολυνθεί η μετεγγραφή αδελφών-προπτυχιακών φοιτητών στην ίδια πόλη»

Με τον τελευταίο νόμο 4692/2020, προβλέπεται μεταξύ άλλων, στο άρθρο 76 για την μετεγγραφη/μετακίνηση αδελφών προτπυχιακών φοιτητών, ότι “Φοιτητής ο οποίος έχει ένα ή περισσότερα αδέλφια προπτυχιακούς φοιτητές, δύναται να αιτηθεί μετεγγραφή αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος των σπουδών του, […]”

Η ρύθμιση αυτή, αποτελεί μεταφορά του προηγούμενου νόμου 4332/2015,(παρ. 8 του άρθρου 21), με την προσθήκη της φράσης «αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος των σπουδών του». Η προσθήκη αυτή, όμως δημιουργεί εκ των πραγμάτων, σημαντικά προβλήματα σε μια σειρά περιπτώσεων κατά τις οποίες, τα αδέλφια πέρασαν σε διαφορετικά πανεπιστήμια και ιδίως σε σχολές για τις οποίες δεν υπάρχει αντίστοιχία σπουδών στο άλλο ΑΕΙ. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάταξης έχει πρακτικά ως αποτέλεσμα να μην επιτρέπονται τελικά οι μετεγγραφές για αυτά τα αδέλφια και να επιβαρύνονται οικονομικά οι γονείς τους.

Συγκεκριμένα, με βάση την ισχύουσα ρύθμιση, στη περίπτωση που ο μικρότερος αδελφός/ή εισαχθεί σε τμήμα πανεπιστημιακής σχολής για το οποίο δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στο ΑΕΙ όπου ήδη φοιτά ο μεγαλύτερος αδελφός/ή, είναι σχεδόν αδύνατη η μετεγγραφή. Και αυτό γιατί ούτε ο πρωτοετής αδελφός/ή μπορεί να μετεγγραφεί στη σχολή του ήδη σπουδάζοντος αδελφού/ής, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή, ούτε ο μεγαλύτερος αδελφός/ή, μπορεί να μετεγγραφεί στην ίδια πόλη με τον μόλις εισαχθέντα, καθώς κάτι τέτοιο αποκλείεται από την παραπάνω διάταξη του άρθρου 76 του ν. 4692/2020, σύμφωνα με την οποία πρέπει η μετεγγραφή να γίνεται αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος!

Το γεγονός ότι με την ίδια διάταξη, επιτρέπεται υπό όρους η μετεγγραφή των φοιτητών αδελφών σε ΑΕΙ άλλης πόλης της περιφέρειας, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχουν οι αντίστοιχες σχολές, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα και καθιστά ανεφάρμοστη την μετεγγραφή σε πολλές περιπτώσεις, καθώς υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα όπως π. χ η Οδοντιατρική, που δεν διαθέτουν σχολές σε άλλες πόλεις, παρά μόνο στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη.

Επειδή, η πρόβλεψη που προστέθηκε και η οποία απαιτεί ο μετεγγραφόμενος φοιτητής αδελφός να βρίσκεται αποκλειστικά στο πρώτο έτος των σπουδών του, επιτείνει τα προβλήματα και αποτρέπει την εφαρμογή της διάταξης, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα στο ΑΕΙ όπου φοιτά ο μεγαλύτερος αδεφλός/ή,

Επειδή, η παραπάνω διάταξη εν τοις πράγμασι, δυσχεραίνει και ουσιαστικά καταργεί τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών στην ίδια πόλη, με ότι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Εάν προτίθεται να προβεί σε αλλαγή της συγκεκριμένης διάταξης που περιορίζει τις μετεγγραφές αδεφλών, προπτυχιακών φοιτητών, αποκλειστικά στο πρώτο έτος των σπουδών;

2. Εάν σκοπεύει να λάβει άλλα μέτρα και ποιά, για την αποκατάσταση της αδικίας και την ενίσχυση των οικογενειών, που αντιμετωπίζουν το παραπάνω πρόβλημα, καθώς δεν επιτρέπεται στα παιδιά τους, που πέρασαν σε σχολές ΑΕΙ, να φοιτήσουν στην ίδια πόλη;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Αβραμάκης Λευτέρης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αμανατίδης Γιάννης

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Γιάννης

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζουράρις Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθός Ανδρέας

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Γιώτα

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Πάνος

Σκούφα Μπέτυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025