Σειρά παρεμβάσεων για την κοινωνική ένταξη των του  (και όχι μόνο) και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα, ανακοίνωσαν δύο υπουργοί, τρεις αναπληρωτές υπουργοί και ένας υφυπουργός, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αχαρνών.

Στα μέτρα που ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και Υγείας, Παύλος Πολάκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, περιλαμβάνονται δράσεις που ευνοούν την πρόσβαση των Ρομά στην εκπαίδευση, στη εργασία, τις κοινωνικές παροχές, την υγεία και τον αθλητισμό, ενώ προαναγγέλθηκε η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την οπλοφορία.

Όπως σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, «υπάρχει ανάγκη, ανεξαρτήτως του πρόσφατου τραγικού γεγονότος (θάνατος 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα), να αναλάβουμε πρωτοβουλίες κατά της παράνομης οπλοφορίας και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν μπορεί κανένας να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, ούτε όταν έρχεται στο τσακίρ κέφι να παίρνει το κουμπούρι του και να το αδειάζει στον αέρα».

Ο κ. ανακοίνωσε ότι στα σχολεία όπου φοιτούν Ρομά θα τοποθετηθεί, πιθανόν από το προσεχές σχολικό έτος, κοινωνικός λειτουργός με ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια, ώστε οι γονείς να πειστούν για την αναγκαιότητα παραμονής του παιδιού στην εκπαίδευση. Στα ίδια σχολεία θα μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη από 25 σε 15, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου. Επιπλέον, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μελετάται η δυνατότητα, απόφοιτοι λυκείου να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε συγκεκριμένα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως παιδαγωγικά, κοινωνικών λειτουργών ή σχολές της αστυνομίας. Το θέμα έχει νομικές δυσκολίες, αλλά ο κ. Γαβρόγλου διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε το παν για να τις ξεπεράσουμε».

Από την πλευρά της, η κ. Φωτίου προανήγγειλε τη σταδιακή μετεγκατάσταση στους δήμους όσων Ρομά ζουν στους συνολικά 325 καταυλισμούς σε όλη τη χώρα, ενώ ανέφερε ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για ίδρυση Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στο Μενίδι.

Ο κ. Τόσκας υπενθύμισε τα μέτρα εντατικοποίησης της αστυνόμευσης στο Μενίδι, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ενώ επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εκτεταμένη αστυνομική επέμβαση σε περιοχές με πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών.

Παρεμβάσεις για εμβολιασμό του τοπικού πληθυσμού Ρομά και ειδική μέριμνα για τους χρήστες θα προωθήσει το υπουργείο Υγείας, ενώ θα υπάρξει διαρκής παρουσία δύο κινητών μονάδων στην περιοχή, μία του ΚΕΕΛΠΝΟ και μία του ΟΚΑΝΑ. Ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα υπάρξει καθαρισμός του ρέματος Εσχατιάς και άλλων εστιών μόλυνσης στο Μενίδι.

Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, δημιουργία αθλητικού κέντρου στην περιοχή και παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές στις κοινότητες Ρομά ανακοίνωσε, από τη πλευρά του, ο κ. Βασιλειάδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε:

«Υπάρχει, δυστυχώς, μια αίσθηση ότι μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα φέρνουν αλλαγές, όμως ειδικά για τα θέματα εκπαίδευσης θα πρέπει όλοι μαζί να πείσουμε και την τοπική κοινωνία ότι χρειάζονται ενίσχυση και αποδοχή γιατί μακροπρόθεσμα η έκβαση αυτών των μέτρων θα είναι πολύ θετική. Μέτρα των οποίων την εφαρμογή θα επιταχύνουμε κυρίως μετά και τις χθεσινοβραδινές θετικές εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις. Τα μέτρα που θα σας πω είναι μεν ενταγμένα στον τριετή προγραμματισμό μας, αλλά προφανώς έχουν ένα κόστος, όχι τεράστιο, αλλά ένα σχετικό κόστος.

Πρώτον, στα σχολεία όπου φοιτούν μαθητές Ρομά, θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών από 25 σε 15.

Το δεύτερο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τα σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές Ρομά και ελπίζουμε να το αρχίσουμε στη διάρκεια του επόμενου σχολικού έτους και να το ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος του σχολικού έτους: θα τοποθετηθεί ένας κοινωνικός λειτουργός που, όμως, ο αποκλειστικός ρόλος του εκπαιδευτικού θα είναι η διαμεσολάβηση ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια. Η μεγάλη μας αδυναμία στο θέμα της εκπαίδευσης, μέχρι τώρα, ήταν η εμπλοκή των οικογενειών. Άρα θα υπάρχει ένας διαμεσολαβητής ο οποίος θα επικοινωνεί καθημερινά με τις οικογένειες των μαθητών Ρομά.

Τρίτον, στα σχολεία που φοιτούν μαθητές Ρομά θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολείου. Έχουμε ένα πρόβλημα πλημμελούς παρακολούθησης από τους μαθητές Ρομά. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, αλλά νομίζουμε ότι το να συνεχίζουν οι μαθητές μετά τη 1:15 έως τις 4 το απόγευμα, όπου υπάρχουν πολύμορφες δραστηριότητες στα σχολεία, θα παίξει επίσης ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

Το τέταρτο το έχουμε μελετήσει και θα το αρχίσουμε πειραματικά από φέτος. Στα σχολεία όπου φοιτούν μαθητές Ρομά θα θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική λειτουργία Σχολής Γονέων. Σύνθετο το εγχείρημα, αλλά υπάρχει ευρωπαϊκή εμπειρία και θα το αρχίσουμε πειραματικά από φέτος.

Μαζί με τον κ. Τόσκα μελετάμε το νομικό καθεστώς ως προς την δυνατότητα όποιοι μαθητές Ρομά παίρνουν απολυτήριο Λυκείου να μπορούν να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε ορισμένα Τμήματα των ΤΕΙ. Παραδείγματος χάριν, τμήματα ΤΕΙ Κοινωνικών Λειτουργών και παιδαγωγικά τμήματα, ώστε να ενισχυθεί ο πληθυσμός των εκπαιδευτικών ανάμεσα στους Ρομά. Θα μας πει και ο κ. Τόσκας για την αντίστοιχη δυνατότητα που υπάρχει στις Σχολές της Αστυνομίας. Υπάρχουν ορισμένες νομικές δυσκολίες, αλλά θα κάνουμε το παν να τις ξεπεράσουμε. Νομίζουμε ότι αυτό είναι ένα πακέτο μέτρων που μακροπρόθεσμα θα μας πάει σίγουρα πολλά βήματα μπροστά και καλούμε και την τοπική κοινωνία να τα ενισχύσει προφανώς, να τα υπερασπιστεί και να τα υιοθετήσει.

Εμείς εντός του μήνα προγραμματίζουμε και συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς της περιοχής, ώστε να τους αναλύσουμε αυτά τα μέτρα και προφανώς να ακούσουμε και τις απόψεις τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025